Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes obté la distinció de Vila Florida de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/03/2016 11:11:14 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes obté la distinció de Vila Florida de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya

Es tracta d’un projecte que ja suma 85 municipis d’arreu del país, compta amb el suport de l’Agència Catalana de Turisme i busca posar en valor la protecció dels espais verds

Aquest municipi de la Costa Brava s’ha incorporat al projecte Viles Florides, que promou la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC), i que distingeix els municipis que treballen per a la transformació dels seus espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds. El moviment de Viles Florides compta actualment amb 85 municipis d’arreu de Catalunya, així com més de 200 llars i espais públics del territori.

El projecte compta amb el suport de l’Agència Catalana de Turisme, i busca posar en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles, així com el desenvolupament d’economies locals a través de l’atractiu de parcs i jardins. En aquest sentit, promou la transformació de racons, pobles i ciutats de Catalunya a través de la flor i la planta ornamental.

Blanes, vila florida per excel·lència

L’Ajuntament de Blanes porta anys treballant per fomentar la sensibilitat del municipi envers els espais verds, fet que s’explica en part perquè acull dos recintes d’important renom: el Jardí Botànic Marimurtra i el Jardí Tropical Pinya de Rosa, que cada any reben un gran nombre de visitants. A més, el consistori és especialment curós amb aquest àmbit.


Plaça dels Països Catalans
D’aquesta manera, treballa amb criteris de jardineria sostenible, efectua noves plantacions i reposicions d’arbrat anualment i disposa d’un contracte de manteniment del verd urbà que integra tots els aspectes que incideixen en la vegetació. Per això, hi ha una lluita integrada de plagues, poda de l’arbrat, plantacions, sistemes de reg, prevenció de la legionel·losi, gestió del residu, etc.

Tot aquest seguit d’actuacions han possibilitat que els espais enjardinats de la vila hagin guanyat protagonisme en diversitat i qualitat. D’altra banda, coincidint amb l’adhesió al projecte de Blanes, el Jardí Botànic Marimurtra s’ha sumat també al moviment de Viles Florides en la categoria d’Espai Públic Florit. En el nucli urbà, la distinció obtinguda s’ha senyalitzat amb dos rètols que s’han instal·lat a l’entrada del municipi.


Avinguda d'Europa amb Carretera de Malgrat
Un d’ells està situat a la cruïlla de l’Avinguda d’Europa amb la Carretera de Blanes a Malgrat, mentre que l’altre està a la Plaça dels Països Catalans, a tocar del Passeig de S’Abanell. Aquesta distinció se suma a la voluntat de l’Ajuntament de Blanes d’oferir un entorn agradable tant als vilatans com als visitants, enllaçant amb l’atractiu natural que ja de per sí presenta la seva geografia, completada per l’autèntic museu a l’aire lliure que és el Jardí Botànic Marimurtra.

Un reconeixement a la protecció d’espais verds

Viles Florides vol reconèixer la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir. El projecte posa en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles o el desenvolupament d’economies locals a través de l’atractiu de parcs i jardins.

Està obert a tothom, i poden participar-hi tant els municipis com qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat cap a la natura i la cura dels espais verds. El principal reconeixement de Viles Florides, però, és en l’àmbit de l’administració pública local, ja que són pobles i ciutats que destaquen per l’actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d’enjardinament i millora de la qualitat de vida dels seus habitants.


Cada any s’entreguen les Flors d’Honor, un distintiu que certifica aquests municipis com a viles florides. Els aspectes que es valoren de cada localitat són els patrimoni vegetal i paisatgístic: la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’estat de manteniment, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal, la qualitat dels subministraments vegetals, la selecció d’espècies o l’estètica.

També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat del mobiliari urbà. A banda de les viles, la iniciativa pretén la participació i la implicació general, i és per això que promou guardons en altres categories a les que hi pot optar qualsevol persona, entitat, col·lectiu o empresa.


Es tracta de reconeixements als Espais Públics Florits, destinats a Associacions de Veïns de Barris o Carrers de pobles i ciutats que promouen l’art floral en el seu entorn més proper, i als Col·lectius Florits, que apleguen entitats educatives, formatives o del tercer sector que treballen per a la conservació i difusió del patrimoni vegetal. També hi ha els Racons Florits, per al reconeixement d’empreses del sector privat amb sensibilitat ambiental i paisatgística, així com les Llars Florides, pensat per a les persones que tenen especial cura dels seus balcons ¡, terrasses o jardins.
Data de realització: 05/03/2016 | Data de la darrera actualització: 09/27/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300