Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes neteja la platja de s’Abanell i la punta de la Tordera amb voluntaris i recull 20 kg de residus


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/11/2016 02:51:50 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes neteja la platja de s’Abanell i la punta de la Tordera amb voluntaris i recull 20 kg de residus

Organitzat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes amb el suport de l’Ajuntament i l’Associació S’Agulla, van participar 28 voluntaris i voluntàries, que van recollir principalment plàstics

Dissabte passat al matí es va organitzar una jornada de neteja per recollir els residus que hi havia a tota la franja de la Platja de S’Abanell i a tocar de la punta de la Tordera. Organitzat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) amb el suport de l’Ajuntament i l’Associació Mediambiental S’Agulla, l’experiència estava inclosa dins la campanya Let’s Clean Up Europe que va comptar amb 180 iniciatives arreu de Catalunya, durant els dies 6, 7 i 8 de maig.


Jornada de Neteja "Let's Clean Up Europe" - Platja de S'Abanell
En el cas de Blanes, els organitzadors han fet una valoració molt positiva, ja que es va comptar amb la participació de 28 voluntaris i voluntàries: 9 nens i nenes i 19 adults, tot i que el mal temps que va presidir tota la jornada -que es va fer des de les 10 del matí i fins la 1 del migdia del passat dissabte- no convidava gaire a fer res a l’aire lliure. En total, es van recollir uns 20 quilos de residus aproximadament, la major part dels quals eren plàstics :

Tipus de Residus %
Plàstics i envasos46’88
Metalls (llaunes, taps d’ampolla, etc) 6’77
Vidre 3’65
Altres tipus de material42’71

Pel que fa a la major quantitat quant a pes de brossa separada, els investigadors que s’han encarregat aquests darrers dies de destriar i classificar tot el material recollit han destacat que, de nou, el més predominant és el plàstic. També es van separar a banda les burilles de les cigarretes, per tenir una idea més exacta de la seva quantitat, amb la sorprenent dada que, sumades, pesaven més que tot el vidre aplegat.

Tipus de Residus Kg
Plàstics 8’150
Llaunes1’300
Vidre0’700
Burilles0’850
Altres Fraccions8’200

Valoració positiva dels investigadors

El balanç que han fet d’aquesta jornada, la primera d’aquest tipus que s’ha fet a Blanes, ha estat molt positiva des de l’organització. L’equip d’investigadors estava liderat pel doctor Rafel Sardà, comptant amb el suport d’altres científics del CEAB. Entre ells s’hi comptaven Gemma Agell, així com Luis Francisco Ruiz, que precisament durant aquesta temporada està realitzant els seus estudis de doctorat sobre la presència de residus plàstics en el Mediterrani al centre del CSIC de Blanes.


En aquest sentit, els científics han apuntat que Blanes no és dels municipis catalans on es localitzen habitualment més residus en les seves platges. En canvi, sí que es compleix la regla generalitzada que els tipus de residus que més hi abunden són els plàstics, tal com ha quedat demostrat amb aquesta experiència.


Segons dades aportades pel CEAB, el 75% de les tones de residus que acaben al mar són plàstics que poden arribar a quedar-se en l’aigua entre 150 i 1000 anys, posant en perill la vida marina i entrant en la cadena alimentària humana al ser ingerits per la fauna que hi ha. El 70% de les escombraries marines són d’origen terrestre, per això s’intensifiquen experiències com al Let’s Clean UP Europe, perquè la ciutadania prengui consciència.


Campanya Millorem les nostres platges, fora plàstics !

A Blanes, l’adhesió al Let’s Clean Up Europe ! per a la reducció de residus abocats a la natura es va fer a través de la campanya Millorem les nostres platges, fora plàstics !, seguint una convocatòria de l’Agència Catalana de Residus. Aquest organisme es va encarregar de facilitar les bosses on dipositar els residus, així com els guants i tot el material necessari per fer la recollida.


Punta de la Tordera
Durant tot el matí, els investigadors del CEAB van tenir en marxa un punt de trobada en una carpa que es va instal·lar al Passeig de S’Abanell, molt a prop de la Plaça Mare de Déu del Vilar dels Pins. Allí es recollien les dades dels voluntaris i voluntaris de totes les edats que van adreçar-hi, se’ls informava del funcionament i se’ls lliurava el material per fer la neteja.
Data de realització: 05/11/2016 | Data de la darrera actualització: 05/11/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300