Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebra el Dia Mundial dels Arxius amb una visita a una exposició fotogràfica dels anys del boom turístic


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/09/2016 12:48:40 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

SoliPlatjaBlanes celebra el Dia Mundial dels Arxius amb una visita a una exposició fotogràfica dels anys del boom turístic

Han participat una trentena de persones, que han pogut comptar amb els valuosos testimonis d’alguns dels autors de les instantànies, entre ells el fotògraf Juli Barber

Avui dijous, coincidint amb el Dia Internacional dels Arxius, l’Ajuntament de Blanes ha organitzat una activitat directament relacionada amb aquest àmbit. Es tractava de fer una visita guiada a una exposició fotogràfica que està oberta durant tot aquest mes de juny a la Sala Casa Oms, i que es presenta sota l’explícit títol de Blanes, sol i platja. Els anys del boom turístic.


Visita Guiada a l'Exposició "Blanes, sol i platja"
Organitzada per l’Arxiu Municipal de Blanes, la mostra fa un recorregut per aquesta temàtica a través de diverses imatges que formen part dels fons documentals d’Esperança Ros, Anna Maria Barnés, Ricard Serrat Ayats, Ricard Serrat Rondón i Juli Barber. Algunes fotografies es van utilitzar en sengles exposicions temàtiques dels anys 2011, 2013 i 2014.


Ara s’han recuperat algunes d’aquelles imatges, afegint-ne d’altres de noves, per fer memòria de com era la vida quotidiana a la platja de Blanes durant els estius de la dècada del 1965 al 1975, aproximadament. Un període en què es van produir grans transformacions urbanístiques, van néixer nous barris i va començar el turisme de masses, que bàsicament buscava sol i platja.

Èxit de participació de la Visita Guiada

Una trentena de persones –entre ells, 15 alumnes de les classes per adults de l’Oficina de Català de Blanes- s’han inscrit per participar en la visita guiada que s’ha fet avui al matí, i que ha comptat com a principal al·licient amb la presència d’alguns dels autors de les imatges que composen la mostra, entre ells el fotògraf Juli Barber. A través del seu testimoni, els participants han pogut reviure com era el Blanes d’aquella època, entre la nostàlgia i la constatació que qualsevol temps passat no sempre és millor.


Quim Torrecillas i Juli Barber
Abans que comencés l’experiència, s’han encarregat de donar la benvinguda a tots els assistents el tècnic de l’Arxiu Municipal Aitor Roger, acompanyat del tinent d’alcalde de Cultura i Arxiu, Quim Torrecillas. Posteriorment, l’historiador blanenc s’ha encarregat de fer la visita guiada per dibuixar, amb l’ajut de les fotografies i el testimoni de Juli Barber, un retrat del Blanes de sol i platja de temps enrere.


Juli Barber, Quim Torrecillas i Aitor Roger
La visita ha finalitzat en l’espai de l’exposició dedicat a recrear l’ambient de les discoteques i night clubs que hi havia entre els anys 60 i 70. En aquest àmbit hi ha diverses fotografies de l’època disparades principalment per Joaquim Robert, així com mobiliari real de l’antiga discoteca El Celler, rescatat abans que l’edifici s’enderroqués.


L’exposició Blanes, sol i platja. Els anys del boom turístic es va posar en marxa el passat 3 de juny, i estarà allotjada a la Sala Casa Oms del Carrer Ample fins al dia 30 d’aquest mateix mes. Es pot visitar de dilluns a divendres, d’11 a 13 h.

Exposicions fotogràfiques temàtiques precedents

Les quatre exposicions fotogràfiques que han servit com a punt de partida d’una part del material que es pot visitar ara, compendiades en una de sola, van atraure un gran nombre de visitants en el seu dia, en la línia de les mostres que organitza periòdicament l’Arxiu Municipal amb els seus fons documentals. La més pretèrita és la que es va inaugurar al 2011 sota el títol Els Serrat i la Fotografia (Blanes 1950-1970).


Ricard Serrat Ayats (Blanes 1906-1980) i Ricard Serrat Rondón (Blanes, 1943), pare i fill, varen formar part activa de l’època daurada de l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes (AFIC), i les seves obres van obtenir importants guardons en concursos a nivell nacional i estatal. Va ser la donació de Ricard i Júlia Serrat la que va permetre organitzar i difondre l’obra d’aquests esplèndids creadors. Dos mestres d’una fotografia artesanal que avui dia és pràcticament inexistent, desapareguda en mans del Photoshop i altres programes informàtics.


Dos anys més tard, coincidint amb la Festa Major de l’any 2013, es va presentar l’exposició Blanes notícia, 1967-1977. Les fotografies de Juli Barber. Per configurar-la, es van triar 150 imatges del fotoperiodista Juli Barber i Andreu (Blanes, 1950), encara en actiu en ocasions especials. La seva mostra era una petita representació del seu extens fons personal, amb més de 10.000 imatges.

Aquesta ingent producció, digna d’admirar en uns temps en què cada dispar equivalia a una despesa en rebel·lat -lluny de les facilitats de la fotografia digital-, també es conserva a l’Arxiu Municipal. Una part d’aquestes instantànies van aparèixer en el seu dia a la secció Blanes notícia de la revista Recvll, així com als diaris L’indépendant, Los Sitios i El Noticiero Universal.


Per últim, el juliol del 2014 es va inaugurar Apassionades per la fotografia: Anna Maria Barnés i Esperança Ros, on es podia gaudir de l’especial creativitat de les pioneres de la fotografia a Blanes: Esperança Ros (Blanes, 1923-1980) i Anna Maria Barnés (Blanes, 1934). Van ser les primeres dones que es van endinsar seriosament en el món de la fotografia tant amateur com professional a Blanes.


El fons que se’n conserva també és molt extens, amb més de 31.000 imatges que varen realitzar al marge de la botiga que regentava l’Esperança: Foto Ros. Treballaven en equip i avui dia no es pot destriar quines fotografies són d’una i altra autores. Les dates del material que es va exposar anava des del 1955 al 1992, i hi havia tant treballs de tall documental com des del vessant de la fotografia creativa fruit del treball en el laboratori.Data de realització: 06/09/2016 | Data de la darrera actualització: 06/09/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300