Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

16 Socorristes fan més segures les platges de Blanes des d’aquest cap de setmana


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/13/2016 11:18:43 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

ProteccioCivil16 Socorristes fan més segures les platges de Blanes des d’aquest cap de setmana

El Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme dirigit per Protecció Civil opera amb tres llocs de socors a ple rendiment, i es completarà amb 6 efectius més a partir del 30 de juny

Aquest cap de setmana les platges de Blanes s’han tornat a tenyir de taronja amb la incorporació dels 16 efectius del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme (SVSS), que coordina el Departament de Protecció Civil. A partir del 30 de juny s’incorporaran 6 efectius més, de manera que en el pic màxim de la temporada estiuenca hi haurà un total de 22 homes i dones que contribuiran a fer les platges del municipi més segures.


Platja de S'Abanell, diumenge passat
A l’hora, també han entrat en funcionament els tres llocs de socors que serveixen de base operativa, i que estan repartits arreu de la zona litoral del municipi on es dóna el servei. Així, hi ha el de Cala Bona, que l’any passat es va renovar de cap i de nou amb una inversió d’uns 35.000 €; el de la platja central de Blanes, situat a tocar del Club Vela Blanes i del lloc habilitat per a persones amb mobilitat reduïda; i el de la platja de S’Abanell, on també hi ha la cadira amfíbia.


Lloc de Socors de S'Abanell
Aquest darrer servei, que també té com a principals usuaris persones amb mobilitat reduïda, funcionarà des de l’1 de juliol fins al 4 de setembre, i l’atenen directament els socorristes. Durant aquest mateix període de temps entraran en funcionament les Torres i Cadires de Vigilància. Hi haurà un total de 7 unitats, igualment repartides a les tres principals àrees de vigilància: Cala Bona (Sant Francesc), Blanes Centre i S’Abanell.

Curs Introductori per a tots els efectius

Abans que el Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme es posés en marxa aquest cap de setmana, divendres es va fer una sessió informativa perquè tots els efectius que en formen part tinguessin clars els objectius i les tasques a cobrir. La jornada es va completar amb els treballs d’adequació dels tres llocs de socors de què es disposa perquè tot estigués a punt per l’endemà.


Curs de Formació SVSS, divendres passat
El cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, els va impartir un curs de prevenció en riscos laborals adaptat a la funció de socorrista aquàtic, principalment en l’entorn laboral en què treballen. Respecte les instruccions i indicacions que se’ls ha donat per realitzar el seu servei, s’incideix especialment en què han de ser proactius, tal com destaca Josep Lluís Pouy: “Han d’estar alertes al seu entorn, actuar abans que la situació de perill pugui donar-se, estar amatents davant possibles casos en què sigui necessària la seva intervenció”.


Respecte els tipus de casos que entrarien en aquesta tipologia, són molt quotidians, i on l’observació és fonamental per poder-los prevenir. Així, hi ha des de la persona que es detecta que està nedant amb símptomes d’esgotament, fins la que porta massa temps prenent el sol i pot acabar patint una lipotímia, passant per casos més greus com una dolència cardíaca, on la rapidesa és fonamental.

11 Desfibril·ladors a l’abast dels socorristes

Els homes i dones del SVSS disposen de fins a 11 DEA –Desfibril·lador Extern Automàtic- que estan al seu abast, repartits molt a prop de la seva àrea de servei, en cas que en puguin tenir necessitat. D’aquest total, 3 estan distribuïts en cada lloc de socors, 2 altres formen part de l’equipament dels vehicles de Protecció Civil, i 1 darrer està implementat a l’Oficina de Turisme d’Els Pins, en plena zona turística. A banda d’aquests DEA portàtils, també n’hi ha 5 altres instal·lats en columnes fixes que estan molt a ala vora de la platja on se’ls podria necessitar.


El cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, amb els
dos Coordinadors SVSS
Els socorristes han assistit a un curs especialitzat en la utilització d’aquests aparells, adreçat exclusivament al personal d’emergències. L’ha impartit la Univeristat de Girona a través del programa Dipsalut, l’organisme autònom de salut de la Diputació de Girona, que també ha facilitat els aparells. La formació inclou tant les instruccions del seu ús com la Reanimació Cardiopulmonar (RCP) que complementa l’aprenentatge.

Valor afegit dels efectius del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme

Blanes és l’única població de la Costa Brava que disposa d’un Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme que depèn directament de l’Ajuntament. Això facilita que els seus efectius també puguin realitzar tota una sèrie de funcions que, si es contracta una empresa externa, no són possibles. Una d’elles és que hi ha una coordinació directa amb la Policia Local de Blanes perquè puguin desenvolupar tasques de seguretat ciutadana.


Així ho destaca el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, que assenyala aquest element diferenciador: “Són aquelles altres funcions que m’agrada qualificar com de ‘valor afegit’. Tenen cura del seu entorn immediat –entre la platja i el passeig- controlant el mobiliari urbà, les boies de senyalització marítima, així com les activitats que hi ha en aquest àmbit, tant les no desitjades com les no autoritzades”. Es tracta, per exemple, de venda ambulant, repartiment de propaganda, massatges que es donen a la platja, o fins i tot els petits furts o delictes menors que puguin produir-s’hi.


A banda de la seva tasca directa i principal de vigilància i salvament, els socorristes en realitzen d’altres de complementàries del seu àmbit. Un d’ells és la col·laboració que es fa amb el Projecte Medusa informant del nombre d’assistència per picades, així com identificant la tipologia d’aquest animal més freqüent. També es col·labora amb l’Agència Catalana de l’Aigua en la recollida de dades d’interès mediambiental: temperatures, estat de l’aigua, abocaments, etc.


Una altra de les funcions diàries és encarregar-se de senyalitzar si l’estat de la mar és apte per al bany a través de tres banderes: verda (quan el bany està permès); groga (cal tenir precaució a l’hora de banyar-se) i vermella (el bany està prohibit per a tothom). A Blanes hi ha una quarta bandera per senyalitzar la presència de meduses.Data de realització: 06/13/2016 | Data de la darrera actualització: 06/13/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300