Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebra el Dia per l’Alliberament LGTBI del 28 de Juny amb una concentració i la lectura d’un manifest.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/29/2016 09:54:30 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes celebra el Dia per l’Alliberament LGTBI del 28 de Juny amb una concentració i la lectura d’un manifest.

L’acció es va encetar amb un minut de silenci per les víctimes de l’atemptat contra una discoteca LGTBI d’Orlando, i durant tot el dia va onejar la bandera de l’arc de Sant Martí a l’Ajuntament.

Aquest passat dimarts 28 de juny, coincidint amb el Dia Mundial de l’Alliberament LGTBI Lesbià, Gai, Bisexual i de persones Trans i Intersexuals, Blanes va commemorar aquesta jornada amb diverses accions. La més destacada va ser la concentració que va tenir lloc ahir a les vuit del vespre al Passeig de Dintre, davant l’Ajuntament.


Minut de silenci a l'inici de la concentració

Organitzat per la Comissió Unitària del 28 de Juny, l’acció es va encetar mantenint un minut de silenci amb un doble significat. D’una banda, en homenatge a les víctimes de l’atemptat comès a mitjans d’aquest mes de juny contra una discoteca LGTBI d’Orlando, als Estats Units, on van morir 50 persones. De l’altra, es va denunciar i recordar la greu situació que estan patint les persones refugiades.

Manifest Comissió Unitària 28J: la macedònia abans que peres o pomes

Durant la concentració, diverses persones van encarregar-se de llegir el manifest del 28-J on s’explica que, des de les respectives orientacions no reconegudes, s’han hagut de reivindicar com identitat política moltes vegades, i tantes altres se’ls ha negat aquesta possibilitat. També denuncia textualment: “No només ens afecten les fòbies comunes que patim totes les persones del moviment, ni les específiques d’altres diversitats amb les quals interseccionem. Ens afecta, sobretot, la BIFÒBIA i el monosexisme que hem de resistir”.


Lectura del Manifest "Comissió Unitària del 28 de Juny"

Respecte aquesta darrera afirmació, explica que ser no monosexual implica rebre uns atributs amb connotacions negatives com són la promiscuïtat, la confusió o la inestabilitat. Per això, continua reivindicant: “Això ens afecta tant a nivell laboral com en el terreny afectiu i de relacions i, alhora, també implica que, per defensar-nos d’aquestes etiquetes que ens atorguen, haguem de negar-les constantment tot invisibilitzant una part del col·lectiu que pot sentir-se representada per alguns d’aquests atributs”.

En el darrer tram del manifest també es posa especial èmfasi en tres altres qüestions. La primera és que no s’està concedint l’estatus de refugiades a l’estat espanyol a persones bisexuals, tot i estar contemplat per llei, i altres plurisexualitats no tenen ni reconeixement legal per demanar asil.La segona és que la Llei contra la LGTBIfòbia, tot i haver significat un pas endavant, no és suficient per posar fi a la impunitat amb què continuen tancant-se algunes agressions i discriminacions que pateixen. Després que aquest 2016 farà dos anys de la seva aprovació, encara no s’han implementat tots els mecanismes per fer-la efectiva, no només a les grans ciutats, sinó també en tot el territori.La tercera és que es considera que la seva obligació com a col·lectiu és intentar que s’escoltin totes les veus, de tots els racons, sense oblidar que les sigles LGTBI corresponen a una visió occidental que no recull totes les diversitats sexoafectives i de gènere. Això fa que algunes identitats encara quedin fora de tota protecció legal.

El text conclou que les persones plurisexuals també es manifesten, juntament amb les companyes de lluita, per reivindicar els seus drets i trencar amb les fòbies que les afecten, per poder viure en un món que les acceptin tal com són, on no calgui amagar-se dins l’armari i decidir com viure. Per últim, en al·lusió al lema de la mobilització, es diu: “Que quan ens preguntin si ens agraden les peres o les pomes, puguem respondre: entre poma o pera, escullo macedònia”.

La bandera LGTBI durant tres dies al balcó de l’Ajuntament

Coincidint amb el 28-J, Dia Mundial per l’Alliberament Lesbià, Gai, Bisexual i de persones trans i intersexuals, tal com ja s’ha estat fent en els darrers anys, la bandera de l’arc de Sant Martí, que identifica el moviment LGTBI, va estar onejant durant tota la jornada d’ahir a la façana principal de l’edifici consistorial. A partir d’ara, però, no serà l’únic dia que serà visible en aquest indret.


Bandera LGTBI onejant a la façana de l'Ajuntament de Blanes

Així serà, després que els 21 regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes van aprovar per unanimitat en el ple del mes de maig una moció presentada per ICV-EUiA i Batega per Blanes. A banda del 28 de Juny, la bandera LGTBI també onejarà dos dies més: el 17 de Maig, Dia Internacional contra la Transfòbia; i el 24 d’Octubre, Dia Internacional a favor de la Despatologització de la Transexualitat com a malaltia mental.D’altra banda, val a dir que en compliment del plenari del mes de maig, està previst que l’Ajuntament de Blanes faci difusió de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH), a través del seu web oficial. D’aquesta manera, es penjarà en un espai visible de la pàgina principal de la plana electrònica municipal un enllaç amb el web de l’OCH per denunciar les agressions de caire homofòbic i transfòbic.

S’entén per agressió tot acte homofòbic (LGTBIfòbia) que viola la llibertat fonamental de la persona. En cas de ser agredit o agredida, es pot presentar una denúncia a l’empar de la llei contra la LGTBIfòbia aprovada el 2014. L’Observatori contra l’Homofòbia ofereix un servei d’acompanyament, assessorament legal i psicològic, així com d’oficina de denúncia a la LGTBIfòbia a través del telèfon 93 217 26 69, i el correu electrònic: atenció.och@gmail.comTambé es pot anar a la seu de l’OCH, al Carrer Verdi número 88 de Barcelona: Dilluns d’11 a 13 h assessorament general i oficina de denúncies per LGTBIfòbia; Dijous d’11 a 13 h atenció psicològica, i de 16 a 19 h assessorament general; i Divendres de 16 a 20 h oficina de denúncies per LGTBIfòbia. L’enllaç amb el web de l’Observatori Contra l’Homofòbia és: http://observatori-contra-homofobia.blogspot.com.es/p/guia-antidiscriminatoria.html


Data de realització: 06/29/2016 | Data de la darrera actualització: 06/29/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300