Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Les platges de Blanes, lliures de burilles de cigarreta gràcies a una iniciativa escolar


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/05/2016 12:13:51 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Les platges de Blanes, lliures de burilles de cigarreta gràcies a una iniciativa escolar

Un grup d’alumnes de l’Institut S’Agulla, amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, han posat en marxa aquest estiu un projecte amb l’eslògan “La Platja no és el teu Cendrer”

Aquesta setmana, coincidint amb l’inici de la temporada estiuenca, s’han instal·lat a les platges de Blanes uns nous elements que formen part d’una idea endegada per un grup d’alumnes de l’Institut S’Agulla amb el suport de l’Ajuntament de Blanes. Presentat amb l’eslògan La Platja no és el teu Cendrer, es tracta d’un projecte que s’ha posat en marxa com a prova pilot d’una nova matèria que entrarà a currículum d’ESO d’aquí a tres o quatre anys.


Al centre de la imatge, el regidor de Medi Ambient i Brigades Municipals,
Juanjo Navarro, i el coordinador del projecte, Pitu Chamorro,
amb alguns dels alumnes i treballadors municipals
La nova matèria s’anomena Serveis a la Comunitat, que vol promoure que els alumnes experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l’exercici actiu de la ciutadania, i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat. El nom del projecte genèric que s’ha treballat és Una Platja sense Cigarretes, i l’han fet un grup d’alumnes de 3er d’ESO de l’Institut S’Agulla.

En total, s’han instal·lat 8 faristols amb cendrers reutilitzables: 2 d’ells a la platja de Cala Bona (Cala Sant Francesc) i els 6 restants al llarg de la platja de Blanes (entre la zona del Port i Sa Palomera). La mecànica és la següent: els fumadors que vagin a la platja han d’agafar els cendrers i dipositar-hi les burilles de les cigarretes. Quan marxin de la platja, els han de buidar a les papereres i tornar-os a dipositar en el faristol. Hi ha 18 cendrers en cada faristol, que estan situats just a l’entrada d’accés a la zona de platja on s’han instal·lat.

Una projecte transversal tractat en diverses assignatures

Inicialment, la prova pilot tan sols incloïa la confecció de dos faristols per cobrir abastament els objectius educacionals que té la nova matèria de Serveis a la Comunitat. Al plantejar el projecte a l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Blanes, però, els va agradar tant a polítics i tècnics. Per això, van demanar-los de fer-ho més a l’engròs comptant amb el seu suport.


Un dels faristols amb les 18 llaunes-cendrers
Així va ser com el consistori blanenc hi va destinar un pressupost de més de 800 € per a la confecció d’un major nombre de faristols. El projecte s’ha desenvolupat des de diferents matèries de tercer d’ESO. D’aquesta manera, a Català i Castellà s’ha incidit en el tema de la publicitat en diverses formes: els cartells, l’eslògan, falca de ràdio, anuncis, etc. Per la seva banda, a Visual i Plàstica s’han treballat la imatge i els logotips, i a Cultura i Valors Ètics el civisme a les platges.

En les assignatures de Biologia, Física i Química han estudiat els components del tabac i les conseqüències del seu consum, així com la lenta descomposició que tenen els materials que formen part d’una burilla de cigarreta. Per últim, a Tecnologia s’han construït els faristols i s’han preparat les llaunes que s’han dipositat en els faristols perquè s’hi posin les burilles. En aquest darrer sentit, s’han manipulat més llaunes que estan a punt per poder reposar els cendrers en cas que vagin desapareixent.


Els 8 faristols estan instal·lats en els accessos a les platges
Per dur a terme el projecte s’ha comptat amb un total de 80 alumnes que han fet la part teòrica del projecte. D’aquest total 24 estudiants s’han encarregat de diversos aspectes pràctics. Paral·lelament, val a dir que a l’Institut S’Agulla s’hi va fer una campanya de recollida i neteja de llaunes per elaborar els cendrers, i que els alumnes s’han encarregat de penjar els 200 cartells amb l’eslògan La Platja no és el teu cendrer, utilitza les llaunes arreu de diversos establiments del municipi per fer-ne difusió.

Balanç positiu de la prova pilot del projecte

Tant els professors com els alumnes que han participat en el projecte han destacat la bona entesa que hi ha hagut des d’un principi per part de l’Ajuntament de Blanes, i valoren molt positivament que els hagi engrescat tant la idea fins a l’extrem de fer-la més gran. Igualment, han volgut deixar palesa la bona disposició amb que s’han trobat tant des de l’Àrea de Medi Ambient com de les Brigades Municipals.


Precisament han estat els operaris de les Brigades Municipals els qui s’han encarregat d’instal·lar els faristols a l’entrada de les platges aquesta mateixa setmana. També van ajudar als alumnes a resoldre’ls dubtes de disseny, els han proporcionat material i eines, i els van cedir les mateixes instal·lacions de la nau perquè poguessin confeccionar tot el què els feia falta.

Juanjo Navarro, regidor de Medi Ambient i Brigades Municipals, ha explicat: “Ha estat molt engrescador poder ajudar-los a engrandir el projecte. Des d’un principi, la idea que poguéssim establir aquesta sinèrgia em va semblar molt i molt atractiva”. D’altra banda, també ha remarcat: “És una manera molt original de convidar als fumadors a que ens ajudin a mantenir netes les nostres platges. Evidentment que seguirem netejant-les diàriament com hem fet sempre, però està molt bé haver pogut introduir aquest element de conscienciació, gràcies a l’esforç d’aquest grup d’alumnes i professors”.


Per la seva banda, el professor responsable del projecte, Pitu Chamorro, de l’Institut S’Agulla coincideix en fer un balanç positiu de tot plegat i afegeix: “Estem molt contents del resultat del projecte, perquè hem anat molt més enllà del què en havíem proposat en un principi. De cara a l’any vinent, volem seguir treballant aquesta nova opció educacional de Serveis a la Comunitat, però haurem de pensar-ne de nous, com ara acompanyament d’avis o recitals a geriàtrics, per exemple”.
Data de realització: 07/05/2016 | Data de la darrera actualització: 07/05/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300