Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El pregó de la primera alcaldessa de la democràcia, Ma Dolors Oms, enceta la Festa Major de Blanes 2016


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/22/2016 09:08:57 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El pregó de la primera alcaldessa de la democràcia, Ma Dolors Oms, enceta la Festa Major de Blanes 2016

S’ha lliurat el trofeu al guanyador del Concurs de Focs d’Artifici 2015, la pirotècnia Accitana Ma Angustias de Granada, que dispara dissabte, i s’ha fet referència a la situació que es viu a l’empresa Nylstar, on està en marxa un procés d’acomiadament

La Festa Major de Santa Anna ha començat amb el gruix d’activitats principals avui al vespre amb el pregó que enguany ha anat a càrrec de la primera alcaldessa de l’era democràtica i fins ara l’única dona que ha ocupat el càrrec en aquest ajuntament, Maria Dolors Oms. L’acte ha tingut lloc a la Plaça dels Dies Feiners que, com és tradicional, estava farcida de gom a gom d’espectadors: més de 1.200 persones, 750 de les quals eren assegudes.


Pregó Festa Major de Blanes 2016
La principal novetat respecte anteriors pregons ha estat que els regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes no estaven asseguts dalt l’escenari, sinó a primera fila, al costat del públic. L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, ha introduït a la pregonera explicant que va créixer en un context familiar que va ajudar a forjar el caràcter emprenedor i decidit que ha remarcat que la defineix.

També ha recordat els anys difícils que li va tocar viure a Ma Dolors Oms l’any 1979, quan tot just s’acabaven d’assentar les bases del nou règim constitucional i a Blanes s’iniciava el primer Ajuntament democràtic. Com a moment significatiu, ha destacat la nit del cop d’estat del 23-F, quan va gestionar amb enteresa una situació molt delicada que ningú no sabia com podia acabar.


Ma Dolors Oms i Miquel Lupiáñez
Miquel Lupiáñez ha elogiat la vesant solidària de la pregonera posant especial èmfasi en què sempre ha treballat per millorar el benestar de la gent, així com que ha estat una figura cabdal de la Fundació Aspronis, que atén persones amb discapacitat intel·lectual.. Per últim, ha tancat la seva intervenció amb una confessió: “Abans d’acabar, vull que sapigueu que la Dolors va ser la meva padrina en el món de la política. Aviat farà 20 anys que em vas animar a formar part del teu projecte. Em vas ensenyar que el camí d’escoltar i atendre a les persones és com s’ha d’entendre la política”.


Ma Dolors Oms va néixer a Blanes el 1940, i ha estat alcaldessa pel PSC del 1979 al 1987, durant dos mandats consecutius, i del 1991 al 1995.

Un repàs a una intensa vida política i social

Les primeres paraules de la pregonera han estat per recordar la seva infantesa, destacant detalls poc coneguts pels blanencs i blanenques en general, com per exemple que li agradava jugar a futbol, o bé que al dur dues cuetes, aviat es va guanyar el sobrenom de Pona –per Pepona-, i posteriorment de Popi, com la segueixen anomenant tots els de la seva família.


Ja de més gran, ha rememorat que la veritable resposta a les seves inquietuds la va trobar en un món radicalment al què havia viscut, col·laborant amb tasques socials que li obrien els ulls a realitats que li eren desconegudes. La precarietat laboral que es vivia als anys 60 la van empènyer a treballar des de la clandestinitat en aquest àmbit, i per això va decidir entre finals d’aquella dècada i principis dels 70 començar i acabar els estudis d’Assistent Social.

Mentre en la seva vida personal se separava del seu primer marit, en l’àmbit professional va començar a estudiar dret, carrera que va haver de deixar després del dur cop que va suposar-li la mort de son pare. Amb el convenciment que calia crear un nou model de societat, va involucrar-se amb el PSC i l’any 1979, quan es van convocar les primeres eleccions democràtiques, va encapçalar la candidatura que després li significaria ser la primera alcaldessa –i fins ara, l’única- de Blanes.


Del seu primer mandat, Maria Dolors Oms ha destacat tres iniciatives: la instal·lació de clavegueram en els barris on no existia, la creació fons per a petits projectes, i la redacció d’un nou Pla General d’Ordenació Urbana Municipal. Gairebé arribant a la recta final del seu parlament, l’exalcaldessa ha reivindicant públicament la bondat, l’honestedat i la dignitat de la política: “”La política no és sinònim de poder. La política és, únicament i exclusiva, voluntat de servei”.

El darrer fil argumental del pregó ha estat per recordar la seva llarga trajectòria a la Fundació Aspronis, l’entitat de referència a la Selva i al Maresme Nord de la qual n’és presidenta des del 1992: “La nostra gent és molt especial, no per la seva disminució, sinó per les seves moltes habilidoses capacitats (...) Reconec que m’enorgulleix presidir aquesta entitat que diu tant de Blanes i de tots els blanencs. Aquí vàrem néixer aviat farà 50 anys, i aquí volem romandre”.


Per últim, abans d’agrair novament l’honor d’haver estat escollida com a pregonera de la Festa Major d’aquest any, ha remarcat: “Ja ho veieu, no tinc ni he fet res d’especial. Sóc una persona normal que estima apassionadament el seu poble i que li agrada escoltar, comprendre, aprendre, compartir i caminar al costat de la seva gent (...) Amigues i amics, la vida passa, inexorablement. Però el més important és trobar i saber-ne el sentit que vols que tingui i viure-la !. Aquest ha estat el meu camí”.

Lliurament de la Font Gòtica i del Trofeu 1er Premi Concurs de Focs 2015

Després del pregó, Miquel Lupiáñez ha lliurat a Ma Dolors Oms la màxima distinció que atorga l’Ajuntament de Blanes: una reproducció de la Font Gòtica. Després, fora de protocol, ha pujat dalt l’escenari una usuària d’Aspronis, Maite Roc, per lliurar a la pregonera un ram de flors en agraïment a la seva tasca en la fundació. Tot seguit, l’alcalde de Blanes ha anunciat “Que comenci la Festa Major!”, donant pas a una sonora traca de petards aeris llençats des del terrat de l’edifici de l’Ajuntament, a càrrec de la Colla de Diables Sa Forcanera.


Ha estat llavors quan ha tingut lloc l’altra novetat del pregó: s’han incorporat dalt l’escenari, al costat de l’alcalde, el primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura i Festes, Quim Torrecillas, acompanyat d’un representant de cadascuna de les forces polítiques municipals. Després, ha pujat Luís Pérez, representant de l’empresa pirotècnia Accitana Ma Angustias, de Granada. I és que aprofitant aquest moment tan emblemàtic i destacat, s’ha volgut donar un especial relleu al lliurament del trofeu a la pirotècnia que va guanyar el primer premi del Concurs Internacional de Focs d’Artifici 2015.


Luis Pérez ha rebut de mans de Quim Torrecillas el guardó, una reproducció de l’entorn de la Roca de Sa Palomera, des d’on es llencen cada nit els espectacles pirotècnics. Accitana Ma Angustias participarà en el concurs aquest dissabte, i el seu representant ha avançat que, després que actualment són els tricampions consecutius, tornen a Blanes disposats no tan sols a revalidar el seu títol, sinó també a oferir un espectacle que deixi a tothom bocabadat.


La situació a l’empresa Nylstar, protagonista del pregó

L’acte oficial del pregó d’inici de la Festa Major també ha comptat amb un altre protagonista indirecte: la situació que s’està vivint a l’emblemàtica factoria blanenca Nylstar, on s’està en procés d’acomiadar més d’un centenar de treballadors. Així, presidint l’escenari on ha tingut lloc l’acte oficial, s’ha pogut veure una pancarta penjada al balcó de l’Ajuntament de Blanes on es llegia: “SALVEM NYLSTAR. NO AL TANCAMENT. Nylstar orgull de Blanes. Activem el pacte nacional d’indústria”.


D’altra banda, abans de donar pas a la pregonera, les primeres paraules de l’alcalde han estat convidar a tothom a participar en la manifestació de suport als treballadors, que finalitzarà justament en aquest mateix indret, la Plaça dels Dies Feiners, amb diversos parlaments. La convocatòria que s’ha fet pel dimecres 27 de juliol a partir de les sis de la tarda, sortirà des de la factoria, pujarà fins la carretera GI-682, i baixarà després pel carrer Anselm Clavé fins arribar al centre. La pancarta que encapçalarà la mobilització, és la que s’ha penjat avui a l’edifici consistorial.


Per la seva banda la pregonera, abans d’iniciar el seu discurs, també s’ha referit a la situació de l’empresa, donant suport als treballadors. Una representació de la plantilla de Nylstar, que ha seguit el pregó des del públic amb samarretes reivindicatives, ha saludat amb aplaudiments les intervencions tant de l’alcalde com de la pregonera, recolzades pel públic assistent.

Concerts amb La Principal de la Bisbal i la Banda del País Petit

Per finalitzar l’acte, la prestigiosa orquestra La Principal de la Bisbal ha ofert un concert que ha homenatjat a les grans orquestres de la història de la música: des dels valsos simfònics de Richard Strauss fins a les Big Bands de Glenn Miller o Ray Coniff, sense oblidar l’oquestra més nostrada: la Cobla. Així, al llarg de la vetllada s’han pogut gaudir peces per a tots els gustos, amanides per l’excel·lència dels seus músics i veus solistes.

A la nit està previst que actuï en el format de La Banda del País Petit, que suma els músics i cantants de La Principal de la Bisbal amb els del grup Els Cremats. Del desig recíproc de protagonitzar un projecte en comú va néixer La Banda del País Petit, que farà un recorregut per les cançons més famoses dels darrers anys en català. El repàs inclourà des de la Nova Cançó fins els temes més alegres i festius de les dècades dels anys 80 i 90 fins les obres més quotidianes de la música indie actual.

Data de realització: 07/22/2016 | Data de la darrera actualització: 07/23/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300