Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes tanca a ritme de rumba catalana amb l’Aplec de l’Amor, de 110 anys, la Festa Major 2016


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/29/2016 11:21:50 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

CARTELLBlanes tanca a ritme de rumba catalana amb l’Aplec de l’Amor, de 110 anys, la Festa Major 2016

Un gran nombre de públic va omplir Cala Bona per gaudir d’un sopar estiuenc a l’aire lliure i de la música dels “Mataró Rumba All Stars”, un canvi d’estil que va agradar a la concurrència

El tradicional Aplec de l’Amor que va tenir lloc ahir dijous a Cala Bona –Cala Sant Francesc- ha posat punt i final al gruix més destacat de la Festa Major de Santa Anna, que s’ha estat celebrant durant aquests darrers dies a Blanes. L’aplec va incloure els seus ingredients més típics i tradicionals, que es van encetar a la tarda per acabar la matinada d’avui divendres.


Sardanes amb la Cobla del Col·legi Santa Maria - Fotografia: Marc Romero
Així, a les sis de la tarda va haver una audició de sardanes a càrrec de la Cobla del Col·legi Santa Maria, seguida a les set per una missa que es va allotjar a l’Ermita de Sant Francesc, que corona la cala. Els membres de l’Associació d’Amics de les Ermites de Blanes es van encarregar d’obsequiar els participants de l’ofici amb una copa de cava mentre, poc a poc, el recinte de la platja s’anava omplint de gent.


Exterior de l'Ermita de Sant Francesc
Per facilitar l’arribada de qui no disposava d’un mitjà particular per arribar a Cala Bona, a partir de 2/4 de 6 es va posar en marxa un servei de carrilet que va estar funcionant en viatges d’anada fins 2/4 de 10, mentre que la tornada es va oferir des de les 11 de la nit fins un quart d’una de la matinada. D’altres vilatans van preferir fer el trajecte a peu, o bé combinant l’anada en carrilet i la tornada caminant.

Una agradable nit d’estiu a la fresca

Aquesta centenària tradició blanenca es caracteritza perquè els vilatans fan un sopar a la fresca, asseguts a la platja mentre gaudeixen d’una nit d’estiu arran de mar. Va ser fundat l’any 1906 per Joan Ribas i Carreras, i se celebra des de llavors coincidint cada any amb el 28 de juliol, com a culminació de la Festa Major de Santa Anna.


Aplec de l'Amor 2016
Avui dia ha recuperat bona part de la popularitat de què va gaudir durant dècades, així com molts dels costums que s’hi seguien fins a l’esclat de la guerra civil. Fa més de cent anys, originàriament, els veïns de la vila arribaven a Cala Bona per mar, a bordo de les seves menorquines de fusta, o a peu pels camins de muntanya on s’enamoraven els joves quan el turó encara estava per urbanitzar i estava ple de vinyes.


Era costum emportar-se el berenar o el sopar i menjar i beure sobre els monticles fets de sorra que es cobrien amb estovalles per ser utilitzats com a improvisades taules. L’altra tradició era ballar sardanes, que els músics interpretaven instal·lats en les roques que hi ha prop de la riba. En ple segle XXI, el costum de fer el sopar a l’aire lliure continua plenament vigent, havent-s’hi incorporat des de finals del segle XX un concert de música per amenitzar la vetllada.


Distribució del Sopar Popular
Un altre ingredient que s’ha afegit des de fa uns anys és que hi ha la possibilitat de poder comprar tiquets per gaudir d’un sopar popular a base de pollastre amb samfaina, que es serveix a tocar de la platja, i que era un dels plats típics que s’estilava més temps enrere coincidint amb l’aplec. Durant aquets darrers dies s’han pogut comprar tiquets pel sopar, o bé ahir mateix, en un àpat que es va començar a servir a partir de les nou de la nit.

Concert de rumba catalana amb “Mataró Rumba All Stars”

La principal novetat de l’Aplec de l’Amor d’aquest 2016 ha estat el tipus de música que va acompanyar als participants en la vetllada mentre degustaven el sopar popular o ja estaven a les postres. Enguany s’ha apostat per fer una celebració que tingués un caire molt popular, i per això es va comptar amb un veterà grup de rumba catalana: Mataró Rumba All Stars.


Actuació "Mataró Rumba All Stars"
La intenció de l’Àrea de Cultura i Festes al fer aquest gir musical ha estat donar un contingut més festiu a l’Aplec de l’Amor, ja que fins ara s’havia optat per solistes i grups amb estils molt més pausats i tranquils, com per exemple els Blaumut, que van protagonitzar aquesta celebració l’any passat. La nova proposta de rumba catalana la va aprofitar part del públic per ballar un tipus de música agraïda i festiva, que agrada a tothom.


D’altres, van gaudir de les conegudes cançons que van interpretar els rumberos com a banda sonora del sopar popular. Els Mataró Rumba All Stars van oferir una genuïna festa de cultura i tradició, una fusió de mediterrània, flamenc i música llatina amb cançons de músics de reconeguda trajectòria en aquest gènere, entre ells de Gato Pérez i Peret, dos dels principals referents del grup mataroní.

Avui, Epíleg de la Festa

Avui divendres el programa de la Festa Major de Santa Anna inclou com Epíleg de la Festa el Festa Roig, que començarà a partir de les 10 de la nit a l’antic camp de futbol d’Els Pins. Organitzat per l’Associació Cultural Joan Comorera, es tracta d’un concert solidari que enguany girarà a l’entorn de les persones refugiades. El cartell de festa inclou dues actuacions musicals i una sessió amb un DJ.


Vista Aèria Aplec de l'Amor 2016
Així, hi haurà el grup de Blanes Funk Manchú, que toquen funk-rock, i el DJ Lovers, que combinarà des del Tech House més clubber fins a el House o Bass més fresc, amb pinzellades de R&B o bé hits remixats. Festa Roig també inclourà l’actuació del grup de música reggae i ska català Teoria del Qua.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 07/29/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300