Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La 1a Neteja del Fons Marí a Sa Palomera recull 131 kg de material del Concurs de Focs i deixalles no biodegradables


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/01/2016 12:16:08 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LOGOLa 1a Neteja del Fons Marí a Sa Palomera recull 131 kg de material del Concurs de Focs i deixalles no biodegradables

L’entitat ambiental S’Agulla ha organitzat aquesta acció dins la campanya “Per Focs la mar també brilla”, que també vol sensibilitzar sobre el tipus de material que es llença als lavabos

El matí d’aquest passat diumenge 31 de juliol es va donar el tret de sortida a Blanes de la primera part d’una campanya de sensibilització sobre l’estat del fons marí que vol arribar a tota la ciutadania en general. Presentada sota el títol Per Focs la mar també brilla, la campanya l’organitza l’entitat ambiental S’Agulla, i ha consistit, en aquesta primera etapa, en una neteja del fons marí.


1a Neteja del Fons Marí Sa Palomera
Diversos submarinistes voluntaris es van submergir de bon matí i van estar durant prop de tres hores bussejant a l’entorn de la roca de Sa Palomera. És en aquest indret des d’on es llencen els efectes pirotècnics del Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava, que enguany va tenir lloc del 22 al 26 de juliol.


Ara bé, l’objectiu de la neteja no tan sols era recollir del fons marí el gran nombre de material que ha quedat dipositat després que el concurs de focs va acabar dimarts passat. També es tractava de sensibilitzar la població que els lavabos no són papereres, així com del seu ús indegut que fa que arribin al mar residus que no són gens biodegradables.


Carol Campillo, de l'entitat ambiental S'Agulla
Es tracta de les toballoletes d’un sol ús, compreses, bastonets de neteja, cotonets, o fins i tot les burilles de les cigarretes. Un cop ha arribat a la mar, aquest material s’acaba esmicolant i la fauna marina els confon amb menjar. Per això, acaben entrant a la nostra cadena alimentària, tal com explicava ahir Carol Campillo, de l’entitat ambiental S’Agulla: “La campanya serveix tant per conscienciar sobre el gran nombre de deixalles que significa el llançament del material del Concurs de Focs com fer un crit d’atenció respecte les compreses i les tovalloletes que tirem pel lavabo, que acaben dins la nostra cadena alimentària després que la fauna marina els confon amb menjar”

36 Submarinistes voluntaris i voluntàries

Malauradament el dia triat per fer la neteja del fons marí no va ser el més adequat per capbussar-se i fer submarinisme, ja que hi havia mar de fons i això dificultava força la visibilitat i poder treballar en les millors condicions. Ara bé, això no va fer tirar enrere els 36 bussejadors que van participar com a voluntaris, que s’ho van prendre amb moltes ganes, i van estar tota l’estona que els van permetre les condicions i materials amb què anaven.


Alguns dels submarinistes voluntaris
L’ambient va ser en tot moment festiu, i fins i tot s’hi van afegir en la tasca voluntaris i voluntàries que s’estaven a la platja i van voler aportar també el seu granet de sorra en la tasca posterior de classificació del material. Per poder organitzar l’acció, l’entitat ambiental S’Agulla ha comptat principalment amb el suport del Club d’Escafandrisme Mola Mola, el Centre de Busseig Blanes SUB, el Club Vela Blanes i la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques, la FECDAS.


Fons marí de Blanes - Imatges cedides per Jaume Palacios, Blanes SUB
També han col·laborat l’Ajuntament de Blanes i la CUP dins la campanya de finançament d’entitats locals “Diners al carrer”.

130 kg de material de tota mena recollit

A mesura que els submarinistes anaven recollint les deixalles, aquestes s’anaven dipositant i acumulant en diverses caixes de plàstic instal·lades a l’entrada d’accés a la platja. Es van recollir 131 quilos en total, que es van anar classificant acuradament per tipus de material i, posteriorment, es van traslladar a la deixalleria.


La major part eren plàstics, seguits per objectes de paper o cartró, llaunes i altres metalls, tovalloletes d’un sol us i compreses, entre d’altres. Com en totes les neteges marines que es fan a tot arreu, també hi havia altres tipus de materials que no tenien res a veure ni amb el concurs de focs ni amb els tipus d’objectes higiènics que es llencen pel lavabo. Objectes com canonades de PVC, un tros d’una embarcació de fibra de vidre, un pneumàtic o el més curiós de tots ells en aquesta ocasió: una dentadura postissa.

Exposició itinerant des de l’octubre i fins al juny

Com dèiem, l’acció d’aquest passat diumenge és la primera part de la campanya Per Focs la mar també brilla, que anirà seguida per la posada en marxa d’una exposició itinerant feta amb plafons informatius que l’entitat ambiental S’Agulla durà a les Biblioteques i Centres Educatius que ho desitgin.


L’objectiu: conscienciar de la problemàtica dels plàstics a la mar i promoure un canvi d’hàbits amb accions tan senzilles i quotidianes com ara no llençar pel lavabo les compreses, els cotonets i les tovalloletes d’un sol ús. Després de l’èxit de la primera Neteja del Fons Marí a l’entorn de Sa Palomera, des de l’entitat ambiental s’ha explicat que ara queda la porta oberta a què l’Ajuntament de Blanes pugui institucionalitzar aquesta acció.

Data de realització: 08/01/2016 | Data de la darrera actualització: 08/01/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300