Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Retrobament víctimes/botxins d’ETA, la guerra de Síria i la transsexualitat al 7è Docus a la Fresca 2016


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/03/2016 11:44:55 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

CARTELLRetrobament víctimes/botxins d’ETA, la guerra de Síria i la transsexualitat al 7è Docus a la Fresca 2016

El cicle estiuenc de cinema compromès, que es complementa amb sessions de vídeo-forum, es farà cada divendres d’aquest mes d’agost, els dies 5, 12, 19 i 26, a partir de les 10 de la nit

Que les nits d’estiu conviden especialment a passar-les a l’aire lliure, compartint moments més intenses que mai a la vora d’amics i amigues és una afirmació difícil de rebatre. Si, per afegit, la proposta que s’ofereix du lligada una temàtica d’actualitat que tant pot ser local, com nacional i internacional, les ganes de participar-hi són encara majors.Docus a la Fresca 2015 - Fotografies: Javier Calvete
Aquest és el cas dels Docus a la Fresca, l’activitat que organitza l’Associació Cultural La Focal de Blanes per setè estiu consecutiu. Es tracta de projeccions de cinema compromès i crític, que conviden a la reflexió als espectadors que hi assisteixen, en un debat que compta amb convidats relacionats tant amb la temàtica com amb el vídeo que s’ha visionat.

7ens Docus a la Fresca de Blanes

Enguany l’experiència ha arribat ja a la seva setena edició, i continua proposant incansablement temes de caire social que apropen a l’espectador a diferents realitats. L’objectiu és conscienciar i fer més visibles temes d’actualitat ben diversa, així com denunciar qüestions potser no massa aprofundides pel gran públic, de vegades per manca d’informació, i a voltes perquè fan mandra.Com és habitual, La Focal ha comptat amb la col·laboració i suport de diverses entitats i plataformes de caire humanitari, així com ONGs. Serà un cicle de quatre sessions, sempre coincidint amb el divendres, els dies 5, 12, 19 i 26, a partir de les 10 de la nit al a Plaça Verge Maria, a tocar del Carrer Raval, al centre de Blanes.

Durant els dies de projecció hi haurà una paradeta informativa sobre les temàtiques que s’han programat, així com la presentació prèvia a càrrec dels autors i/o membres de les entitats i productors dels treballs que s’han de visionar. Després del passi, és quan s’obre un torn de preguntes i debat al voltant de la temàtica dels documentals.

4 temes per a 4 sessions de cinema compromès a la fresca

Docus a la Fresca arrencarà aquest proper divendres amb la primera sessió, que proposa com a rerefons el tema de l’esclavatge a què ens estan sotmetent les grans companyies internacionals. Sota el títol OligopolyOFF: Comença la revolució energètica ciutadana, es tracta d’un treball de factoria espanyola produït per la Plataforma per un Nou Model Energètic, i que aposta clarament per les energies renovables enfront les que es consideren culpables de la pobresa energètica a l’estat espanyol i el canvi climàtic.


El següent tema que es tractarà a la segona sessió prevista pel divendres 12 d’agost és la guerra de Siria, explicada a través d’una història prou diferent als fils argumentals habituals. A través del documental A Syrian Love Story coneixerem la història real de l’Amer i la Raghda, que es van conèixer i enamorar en una presó i, a partir d’aquí, la convulsa situació d’aquest país i com ho afronten els seus ciutadans i ciutadanes.

El treball titulat De Berta a Teo, història d’un trànsit, que es projectarà el 19 d’agost, tracta el tema de la transsexualitat. La directora del documental, Irene Navascués, dóna veu a Teo, que va néixer en un cos equivocat i que va transitar de noia a noi, no tan sols perquè comparteixi aquesta experiència, sinó també perquè parli de la seva identitat prèvia com a lesbiana feminista militant. La seva família i amigues completen la fotografia global del relat.


La 7a edició de Docus a la Fresca d’aquest 2016 es tancarà el 26 d’agost amb una doble sessió de projeccions per parlar d’un tema prou interessant i punyent ja d’entrada, que no pot deixar indiferent: la banda terrorista ETA. Així, s’oferiran els treballs Danzariak/Ballarines, i Asier eta biok / Asier y yo. El primer, de 17 minuts de duració, aborda el tema des de les sessions de trobades restauratives entre víctimes i botxins d’atemptats, que es reuneixen de manera lliure, íntima i privada.

Per la seva banda, el segon documental –de 94 minuts- es centra en la història dels dos amics a què fa referència el títol. Asier, i l’actor i director del treball Aitor Merino van créixer junts a Pamplona/Uruña i després, com sol passar, van emprendre camins molt diferents. Quan Asier va ingressar en la banda terrorista ETA, Aitor es va preguntar el perquè molts cops, i per això quan va sortir de la presó li va proposar a Asier, el seu amic, que fessin una pel·lícula per explicar-ho.Organitzat per l’Ajuntament de Blanes i La Focal, el setè cicle de Docus a la Fresca també compta amb la col·laboració de: Bar Rafel, Celobert, Ràdio Marina, Documedia, Amnistia Internacional, Doxa Producciones, Irene Navascués Cobo Producciones, i Plataforma por un Nuevo Modelo Energético.Data de realització: 08/03/2016 | Data de la darrera actualització: 08/03/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300