Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

l'Ajuntament ja ha enllestit la primera fase del projecte de la Rotonda de Ca la Guidó, que es compta iniciar enguany


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/06/2016 11:47:34 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

l'Ajuntament ja ha enllestit la primera fase del projecte de la Rotonda de Ca la Guidó, que es compta iniciar enguany

La Direcció General de Carreteres ha avançat el seu compromís verbal d’autoritzar el canvi de titularitat del tram afectat perquè passi a ser municipal i així s’hi pugui actuar

El regidor de Mobilitat i Participació Ciutadana, Albert Sanz, conjuntament amb el d’Enginyeria i Obra Pública, Juanjo Navarro, han anunciat aquesta setmana que la Rotonda de Ca la Guidó serà realitat molt aviat, en un curt termini de temps. Així ho han fet després d’explicar que els serveis tècnics ja han enllestit el més destacat del projecte, la primera fase, quedant només per definir diversos detalls al voltant de la segona fase.

La girola es construirà en la l’accés principal que hi ha al barri de Ca la Guidó, i substituirà una illeta triangular que hi ha actualment en aquest mateix indret, a la cruïlla amb la Carretera de Blanes a Tordera, la GI-600. Es tracta de l’entrada i única sortida que hi ha al barri, i el què es vol aconseguir amb aquests treballs és millorar el tràfic en aquesta zona, especialment dens sobretot a l’estiu, però també en hora punta i els caps de setmana.Illeta on anirà situada la rotonda de Ca la Guidó
Per a la seva execució, s’ha destinat una partida pressupostària dotada amb 100.000 €, i l’objectiu de l’Ajuntament de Blanes és que els treballs comencin aquest 2016. No es tracta tan sols de construir una girola, sinó també de dotar el seu entorn amb tota una sèrie d’elements complementaris per millorar la seguretat d’aquesta zona quan entri en funcionament la rotonda.

Autorització de la Direcció General de Carreteres de la Generalitat

La Rotonda de Ca la Guidó és una obra llargament reivindicada pels veïns de la zona, que reclamaven aquesta construcció per millorar l’accés circulatori i fer-ho amb major seguretat. El principal escull que hi ha hagut fins ara és que les obres per construir la rotonda –que seran d’iniciativa municipal- no es podien endegar fins que la Generalitat –titular del tram de carretera on s’ha d’actuar- no donés la preceptiva autorització.


Zona nord del tram afectat de la GI-600
Tot i que aquesta autorització no ha arribat encara per escrit a l’Ajuntament de Blanes, una condició indispensable perquè es puguin executar els treballs, la Generalitat ja ha avançat el seu compromís verbal. Ho ha fet en una reunió celebrada a mitjans del passat mes de juliol, que van encapçalar l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i el director del Servei Territorials de Carreteres de Girona, Lluís Gorgorió.

També hi van participar el regidor d’Enginyeria i Obra Pública, Juanjo Navarro; el regidor de Mobilitat i Participació Ciutadana, Albert Sanz; el regidor responsable de la Ponència Tècnica d’Activitats, Salvador Tordera; el cap de la Policia Local de Blanes, Joan Garcia; i el cap d’Enginyeria de l’Ajuntament de Blanes, Artur Fenollosa. Durant la trobada, Lluís Gorgorió va avançar el compromís de l’administració que representa respecte que la titularitat del tram de carretera de la GI-600 passarà a ser municipal.


Es tracta de més d’1 km d’allargada que abasta des de la rotonda d’accés al barri de Mas Cremat, al nord de Ca la Guidó, fins a la rotonda on hi ha el Monument als Focs d’Artifici, situada a la cruïlla entre la Carrereta de Blanes a Tordera i la Carretera d’Accés a la Costa Brava, la GI-682. A canvi, el tram de l’Avinguda d’Europa que va des de la rotonda de Mas Cremat fins a la rotonda del Jardí Marimurtra, a tocar de la zona industrial, el passarà a assumir la Generalitat.

Reconversió de carretera a avinguda per millorar la seguretat

El més destacat del projecte de la Rotonda de Ca la Guidó, la construcció de la girola, ja està traçat negre sobre blanc. El què cal acabar de definir és com es reordena tot el seu entorn per reordenar-ho, reconvertir el què actualment és una carretera perquè passi a ser una avinguda de trama 100% urbana, tota una sèrie d’aspectes que conformaran la segona fase del projecte.


Per aquest motiu, en la reunió mantinguda amb el responsable del govern català es van exposar diverses propostes que estan pendents d’acabar de definir. Es tracta, per exemple, d’alterar el propi traçat de la carretera al voltant de la rotonda, per obligar als conductors dels vehicles a que no accedeixin en línia recta a la girola, evitant així que ho facin a excessiva velocitat.

Diverses propostes a estudiar de cara a la segona fase

Una altra possibilitat seria posar aparcaments als dos costats de la carretera, en els dos sentits circulatoris, llevat d’on hi hagi guals d’aparcament. Entre les mesures que s’han d’acabar de definir s’hi inclouen, per exemple, la construcció d’un carril bici que podria anar en els dos sentits de la marxa en tot el tram que ara passarà a ser de titularitat municipal. En el seu extrem nord, el carril bici enllaçaria amb el què ja existeix al tram nord de la Carretera de Blanes a Tordera, i a la banda sud moriria i naixeria allà pendent de futurs canvis que puguin haver-hi.


Respecte aquesta darrera possibilitat, també hi ha una altra variant: posar aparcaments de vehicles a la banda dreta en direcció a la rotonda del Monument als Focs, i que el carril bici quedés integrat en el mateix vial de vehicles. Es tracta d’una mesura que actualment s’està implantant força a la ciutat de Barcelona en carrils amb pendent de baixada, amb l’objectiu de reduir la velocitat del trànsit.

En la segona fase del projecte també s’hi podria incloure una altra reivindicació històrica dels veïns de Ca la Guidó-Mas Carolet. Es tracta de crear nous passos elevats de vianants afegits als què actualment hi ha en aquesta zona. Si seguim el traçat del tram de sud a nord, el primer d’ells estaria situat passat el Carrer del Bosc, el segon després de l’entrada al Carrer Antonio Machado i el tercer abans d’arribar a la rotonda de Mas Cremat.


Aprofitant l’execució d’aquestes obres, també es vol incrementar la seguretat en els passos de vianants que estan en funcionament actualment, així com actuar en les voreres per millorar els accessos a les persones amb mobilitat reduïda i a la gent que du carrets de bebès i carrets de compra. Una altra mesura que s’està estudiant seria la possibilitat d’instal·lar una regulació semafòrica polsada pels vianants en una de les cruïlles per contribuir a minorar la velocitat dels vehicles que circulen en sentit nord i sud.Data de realització: 08/06/2016 | Data de la darrera actualització: 08/06/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300