Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El conflicte de Síria, divendres al “Docus a la Fresca”, amb el film britànic “A Syrian Love Story”


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/10/2016 04:33:29 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El conflicte de Síria, divendres al “Docus a la Fresca”, amb el film britànic “A Syrian Love Story”

El documental del divendres 12 d’agost l’ha filmat durant 5 anys l’aclamat director Sean McAllister, narra el dur periple d’Amer i Raghda, i compta amb el suport d’Amnistia Internacional

Els qui ja han pogut tastar en alguna ocasió els documentals del cicle Docus a la Fresca ja saben que cadascun dels títols que es projecten poden agradar o no però, el que sí és segur, és que no deixen mai indiferent a ningú. Amb més o menys intensitat, però certament es tracten temes que conviden a la reflexió i a treure conclusions, en la línia de l’objectiu que sempre ha menat aquesta experiència que s’ofereix des de fa set anys els divendres de les nits d’agost a la Plaça Verge Maria, al centre de Blanes: Docus a la Fresca.


1a Sessió "Docus a la Fresca" 2016 - Fotografies: Javier Calvete
Organitzat per l’Ajuntament de Blanes i l’Associació Cultural blanenca La Focal, l’experiència també compta amb el la col·laboració i promoció d’altres entitats, empreses i institucions. En la propera projecció que es farà el divendres al punt de les 10 de la nit es compta amb el suport d’Amnistia Internacional.

A Syrian Love Story: la dura odissea d’Amer i Raghda

El tema que es tractarà divendres vinent, 12 d’agost, a més de ser interessant està de plena actualitat. A Syrian Love Story és un documental filmat al llarg de cinc anys pel prestigiós director anglès Sean McAllister, qui també és autor del guió, i que se centra en la història de l’Amer i la Raghda, un matrimoni sirià que fuig de la guerra civil del seu país: Síria.


La parella es va conèixer per primera vegada fa més de 20 anys en una presó on eren tots dos per motius polítics. Van començar a parlar a través d’un forat que van fer a la paret que separava les cel·les on estaven tancats, es van enamorar i quan van sortir van formar una família. El 2009 la Raghda va ser confinada de nou a la presó i alliberada inesperadament, coincidint amb l’esclat de la primavera àrab a Síria i la intensificació de la repressió contra els activistes polítics.

Llavors, ja havia començat el rodatge del film i el seu director, Sean McAllister, va ser detingut. La família reunida de nou va marxar al Líban amb la intenció de demanar asil polític a França i així continuar un dur periple entre la por i l’esperança que tot pogués acabar bé. Obligats a viure a l’exili, poc a poc aquesta circumstància va erosionant la relació de la parella, conduint-los a una situació límit que implica haver d’escollir entre l’amor, la revolució i la família que han format.

Un director compromès amb la seva feina, Sean McAllister

Si l’argument i el tema que es tracta ja són prou interessants per fer recomanable la seva visió, la ocasió de poder tastar una mostra de l’art del seu director n’és una altra. Inicialment la carrera de Sean McAllister es va moure en el món de la televisió, on va ser nominat per la Royal Television Society Awards en dues ocasions, iniciant la seva consolidació com a director amb el premi del Jurat del Festival de Sundance per The Liberace Of Baghdad (2004).


Des de llavors, la trajectòria de McAllister continua sorprenent i fascinant al públic d’arreu del món, arribant precisament la culminació del seu reconeixement com a cineasta amb A Syrian Love Story, que va estrenar finalment l’any 2015. Ho va fer precedit per dos altres aclamats films: Japan: A Story Of Love And Hate (2008) i The Reluctant Revolutionary (2012). Els seus treballs són coneguts per ser sincers i honestos, narrant les experiències de gent corrent que lluita per sobreviure atrapada entre conflictes polítics i personals.


El documental A Syrian Love Story va triomfar especialment al Festival de Sheffield, on va guanyar el Gran Premi del Jurat l’any 2015. També ha estat nominat enguany en la categoria de millor debut als prestigiosos premis BAFTA (British Academy Film Awards), i l’any passat també va ser nominat en la categoria de millor documental al British Independent Film Awards, l’European Film Awards i al The Critics Cercle.


Per presentar el documental i participar en el col·loqui que hi haurà posteriorment a la seva projecció, aquest divendres es comptarà amb la participació d’Ariadna Claret i Carles, portaveu d’Amnistia Internacional a Blanes. També serà especialment valuosa l’aportació que farà Iris Sequera i García, investigadora en Cooperació Internacional, membre d’AI a Blanes i recentment voluntària independent als camps de refugiats de Grècia.

Bona arrencada del cicle 2016

El cicle de Docus a la Fresca d’aquest 2016 es va iniciar el passat divendres dia 5 amb OlipoloyOFF, una intensa reflexió sobre la pobresa energètica, les iniciatives que hi ha en marxa per intentar transformar l’actual model energètic i l’aposta per les energies renovables que s’estan fent. Produït per la Plataforma per un Nou Model Energètic, en la introducció i el col·loqui posterior que va seguir al documental es va comptar amb la participació d’Alfons Pérez, membre de la Xarxa per la Sobirania Energètica.


Alfons Pérez (Xarxa per la Sobirania Energètica) amb Valentí Hinarejos (La Focal)
durant la presentació de la 1a sessió de "Docus a la Fresca"
Després que aquest divendres 12 d’agost es projecti A Syrian Love Story el cicle continuarà els divendres 19 i 26 d’agost amb dos altres temes que tampoc no deixaran indiferent a ningú. El 19 d’agost es tractarà la transsexualitat a través del documental De Berta a Teo, historia de un tránsito. Per últim, el 26 d’agost el terrorisme i la banda armada ETA es presentaran a través de dos documentals: Danzariak / Bailarines (que té una durada de 17 minuts) i Asier eta biok / Asier i jo, de 94 minuts.


Data de realització: 08/10/2016 | Data de la darrera actualització: 08/10/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300