Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Jornada pedagògica al Vilar amb els cossos d’emergència que van extingir l’incendi del 24 de juliol


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/18/2016 02:27:53 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Jornada pedagògica al Vilar amb els cossos d’emergència que van extingir l’incendi del 24 de juliol

Efectius dels Bombers, Agents Rurals, Agrupació de Defensa Forestal i Protecció Civil de Blanes han participat en una trobada que s’ha fet avui amb 140 nens i nenes del Casal d’Estiu del CAU

L’Ajuntament de Blanes, a través del Departament de Protecció Civil, ha organitzat avui una jornada molt especial, protagonitzada per 140 nens i nenes i 18 monitors de l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa de Blanes. Es tracta d’un dels grups –que tenen entre 3 i els 15 anys d’edat- que participa en el Casal d’Estiu organitzat pel CAU.


Jornada Pedagògica al Santuari del Vilar
Tots ells i elles han estat el privilegiat auditori amb què han comptat els representants dels cossos d’emergència que van participar en l’extinció de l’incendi que va afectar el Turó del Vilar el passat 24 de juliol. Així, hi havia Bombers, Agents Rurals, l’Agrupació de Defensa Forestal i Protecció Civil de Blanes. Precisament ha estat aquest darrer departament qui ja feia dies que estava pensant en fer algun tipus d’acció preventiva.


D’ençà que va tenir lloc l’incendi, els cossos d’emergència volien organitzar algun tipus d’experiència en el territori per conscienciar sobre la importància de la prevenció i extremar les precaucions al bosc. Va ser llavors quan va arribar la petició del CAU, que cada mes dedica com a mínim una de les activitats a fer servei, i a l’agost volia fer-ho precisament a l’entorn dels boscos de Blanes.

Intensa jornada participativa sobre el terreny per als nois i noies

La jornada, que s’ha allotjat al Santuari del Vilar, s’ha encetat amb una presentació a càrrec del cap de Protecció Civil de Blanes, Josep Lluís Pouy, seguida per les intervencions de la resta de cossos de seguretat: el cap del Parc de Bombers de Blanes-Lloret-Tossa, el sergent d’extinció Josep Salmoral; el coordinador de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de la Selva Marítima, Enric Martínez; i el cap de comarca del cos d’Agents Rurals, Jordi Torner.


Josep Salmoral, cap del Parc de Bombers de Blanes-Lloret-Tossa
Cada grup ha explicat les tasques específiques que tenen assignades en un incendi, sempre en coordinació amb la resta de cossos d’emergència i seguretat. Tant els Bombers com els ADF són el grup d’intervenció en l’extinció, mentre que els Agents Rurals tenen una tasca prèvia de previsió i planificació, durant el sinistre fan suport logístic, i després s’encarreguen de la investigació de les causes que l’han originat.

Per la seva banda, Protecció Civil també fa tasques preventives –en la vigilància de franges perimetrals en zones boscoses, per exemple-; i tant durant l’incendi com posteriorment s’encarreguen de donar suport en tot el què sigui necessari. La sessió pedagògica també ha comptat amb un altre assistent convidat, l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez.


El seu objectiu ha estat doble: d’una banda, agrair una vegada més en nom del consistori la bona feina dels cossos d’emergència que van intervenir en l’extinció de l’incendi del 24 de juliol. De l’altra, participar com a oient en una experiència que ha estat la primera vegada que s’ha organitzat i que s’ha valorat de manera de manera molt positiva per totes les parts implicades.

Normes bàsiques de comportament al Bosc i en un Incendi

Durant la trobada s’han explicat diversos conceptes bàsics a tenir en compte sobre com ens hem de comportar quan estem al bosc, o bé com hem de reaccionar si ens trobem alguna vegada en un incendi. Cal tenir clar que més del 98% dels incendis forestals no s’originen per causes naturals, sinó que és l’acció de l’home –ja sigui fortuïta o intencionada- la que acaba provocant-lo. Una de les causes dels incendis forestals són les burilles de les cigarretes que es llencen sense apagar-les correctament, cremes de rostolls que es descontrolen, etc.


Per això, és important conscienciar la societat des de ben petits sobre com cal comportar-se al bosc i, més encara, aprofitar l’efecte multiplicador que té la canalla a casa seva, sobretot en matèria de seguretat. A més, bona part dels nenes i nenes del Casal d’Estiu del CAU en són membres, i per tant participen regularment en les activitats que fan, que inclouen sortides al bosc i estades a l’aire lliure. Per tant, saber com i quan es pot encendre una foguera és essencial per a tots ells i elles.


Un altre dels conceptes que se’ls ha remarcat ha estat la manera com s’han de comportar si de sobte es declara un incendi quan estan al bosc. Davant els primers indicis, el primer que han de fer és avisar al telèfon d’emergències, al 112, procurar no apropar-s’hi, buscar una zona de resguard i marxar el més aviat possible. Abans d’iniciar la sortida, convé haver comunicat on s’anirà, quantes persones hi ha i la duració de l’estada, perquè així en cas d’emergència es coneixen tots aquells detalls necessaris si cal una evacuació, un trasllat, atenció a víctimes, etc.

Com a segona part, tots els participants s’han fet una fotografia de grup com a record a l’Era del Vilar, amb el santuari de fons. Els nois i noies havien preparat col·lorejat i retallat unes lletres que formaven la frase Estimem El Vilar, que han alçat en el moment culminant. Després, s’han desplaçat fins a la zona molt propera al perímetre del Santuari on el foc sí que va arribar.


El cap de comarca dels Agents Rurals, Jordi Torner, amb el cap de Protecció Civil,
Josep Lluís Pouy, en la zona cremada propera al Santuari del Vilar
Allí ha continuat la jornada pedagògica explicant sobre el terreny models de conducta que cal seguir quan s’està al bosc, així com altres elements a tenir en compte. Finalment, la trobada s’ha tancat amb una actuació pràctica dels Bombers, que han encès una de les mànegues del camió i, després de mostrar-los com actuen en un incendi, han ruixat la canalla –petits i grans- per refrescar-los de la calor de l’estiu.

Els primers fruits pràctics de la jornada ja l’han pogut comprovar els cossos d’emergència in situ, ja que de manera espontània els nens i nenes han començat a recollir en la zona cremada alguns elements de brossa que hi han anat trobant, com ara llaunes i ampolles de cervesa. Després de recollir-los, els seus monitors els han aconseguit diverses bosses on posar-ho per transportar-ho en el camí de tornada fins al Santuari del Vilar, on ho han abocat en els contenidors que hi ha disposats en aquest entorn.

Treball en equip per controlar, estabilitzar i extingir els incendis

Com en tots els casos d’emergència, el treball en equip dels diferents cossos que van intervenir-hi van fer possible controlar, estabilitzar i extingir l’incendi que va tenir lloc al Turó del Vilar el passat 24 de juliol. Es van cremar prop de 27 hectàrees: el 98’5% era arbrat i la resta matollar, pastures i conreus. El foc es va originar pels volts de la 1 del migdia al sot del Sabater i es va obrir en un sol front.


Inicialment es van desallotjar preventivament els veïns de les urbanitzacions de Les Planes, El Vilar, La Fauna i Sant Daniel, a qui a quarts de set de la tarda es va autoritzar a tornar de nou a casa seva. En total, van ser unes 200 persones de Blanes, 20 de Lloret i 80 de Tordera. Cap dels veïns va resultar ferit, llevat de 4 bombers que van ser atesos pel SEM: tres d’ells afectats per un cop de calor i la inhalació de fum, i un quart que va ser traslladat a l’Hospital de Blanes per valorar-ne l’estat al haver rebut un cop a l’esquena.

A banda de les dotacions de Bombers, ADF, Agents Rurals i Protecció Civil, també van intervenir patrulles de Policia Local i Mossos d’Esquadra, i diverses ambulàncies preventives. En total, van destinar-s’hi 11 mitjans aeris: 3 helicòpters bombarders, 4 avions de vigilància i atac, 2 helicòpters de comandament i coordinació i 2 avions bombarders amfibis que van desplaçar-se especialment des de la base de Saragossa. El telèfon d’emergències 112 va rebre més de 170 trucades alertant que veien enlairar-se una columna de fum.
Data de realització: 08/18/2016 | Data de la darrera actualització: 08/18/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300