Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebra el dia de Sant Bonós i Sant Maximià amb els actes més tradicionals i populars


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/22/2016 12:42:07 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes celebra el dia de Sant Bonós i Sant Maximià amb els actes més tradicionals i populars

La Tirada a l’Art a la platja, la Xocolatada Popular, l’Ofrena Floral i la Vermutada sota l’Arc dels Copatrons van encetar el dia central del cicle, coincidint amb la festa dels dos sants

Aquest passat diumenge Blanes va viure el dia central del cicle de la Festa Major Petita, la Festa dels Copatrons, ja que el 21 d’agost és quan se celebra Sant Bonós i Sant Maximià, els dos copatrons. Per això, la jornada va estar principalment caracteritzada per les activitats més tradicionals i populars de tot el cicle festiu que enguany s’ha concentrat de manera molt especial coincidint amb el cap de setmana.


Tirada a l'Art - Fotografies: Quim Llorens
L’activitat del diumenge va començar ben d’hora, a les 8 del matí, amb la Tirada a l’Art que es va allotja a la platja de S’Abanell, a l’alçada de la Plaça Nostra Senyora del Vilar del barri d’Els Pins. Prop d’un centenar de persones van matinar per ajudar a fer reviure una manera de pescar perduda en el temps.


L’art, la xarxa d’arrossegament, va ser durant molts anys una de les tècniques de pesca més utilitzades, i es tractava que els voluntaris i voluntàries que van omplir la platja ajudessin a estirar de les dues cordes que tiben de l’ormeig per recollir els fruits de la mar. De peixos no se’n van recollir gaires, però del què es tractava era de rendir homenatge i recordar aquesta part de la història de la vila.


Tal com s’ha fet durant els darrers anys, per compensar l’esforç, es va oferir una Sardinada Popular a càrrec de l’Associació de Veïns dels Pins. Tot i que majoritàriament hi havia adults, també va participar-hi algun nen que no es va voler perdre l’ocasió de tirar de les cordes al costat de familiars i amics. Un altre ingredient que hi afegia atractiu era l’espectacle de poder veure com poc a poc s’anava fent de dia.

Xocolatada Popular, Ofrena Floral i Vermutada sota l’Arc dels Copatrons

A rengló seguit, en aquest cas al centre de la vila, es va oferir un altre àpat potser una mica més convencional: la Xocolatada Popular. Tant aquesta activitat com dues de les següents que s’incloïen al programa de la Festa Major Petita de Blanes es van allotjar en l’indret més característic on es podien fer: sota l’Arc dels Copatrons, on hi ha les figures dels dos sants, Sant Bonós i Sant Maximià.


Xocolatada Popular
Més de 600 persones –principalment gent gran, així com alguns nens i nenes- van degustar la xocolata desfeta apta per celíacs, que alguns complementaven sucant-hi croissants o d’altres pastes que es van portar ells mateixos especialment per a la ocasió. L’Ajuntament de Blanes va recuperar la tradició d’organitzar l’esmorzar popular fa 13 anys després que feia més de mig segle que s’havia deixat de fer.


Ofrena Floral, d'esquerra a dreta: Nicolás Laguna, Mario Ros, Pepa Celaya,
Miquel Lupiáñez, Juanjo Navarro, Marián Anguita, Víctor Catalan i Salvador Tordera
Poc després de la xocolatada, a 2/4 de 12 del matí, aquest mateix indret de l’Arc dels Copatrons va allotjar l’Ofrena Floral a Sant Bonós i Sant Maximià que va encapçalar l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat de regidors i regidores de l’Ajuntament. Es tracta d’una tradició que requereix de certa logística, ja que per poder fer arribar el ram on toca cal una escala d’una certa alçada, en una tasca que s’encarrega de completar Rafa Guzmán.


Vermutada i Dinar Popular

Tot seguit, a les 12 del migdia, els actes tradicionals van continuar a l’Església Santa Maria, amb una missa en honor als dos sants. A la mateixa hora, els membres d’Acció Cultural Es Viver es van encarregar d’oferir una Vermutada Popular, de nou sota l’Arc dels Copatrons.


Vermutada sota l'Arc dels Copatrons - Fotografia: Quim Llorens
Aquesta altra tradició gastronòmica també s’ha popularitzat força durant aquests darrers anys, ja que serveix d’entreteniment mentre no arriba el dinar. A canvi de la simbòlica donació d’un euro, es podien beure refrescos i cervesa, així com distreure la gana a base d’snacks com ara patates fregides, galetes salades i olives, entre d’altres.

Nombroses persones de totes les edats, on no hi faltava algun estranger distret que no va dubtar en afegir-se a la gatzara, van participar en la Vermutada Popular sota l’ombra, força apreciada per la calor que imperava diumenge al migdia. Per amenitzar la vetllada, es va comptar de nou amb el grup de percussió de la Colla de Granollers, que va posar la música per algun ball improvisat que s’hi va arribar a fer.


Dinar Popular al Carrer Muralla - Fotografies: Quim Llorens
Per culminar la celebració de la primera meitat de la jornada del dia central de la Festa dels Copatrons, hi havia la possibilitat d’apuntar-se al Dinar Popular que es va fer al Carrer Muralla, davant el Casal de la Cooperativa. El menú era també la mar de popular: amanida, botifarres amb seques i gelat de postres, tot plegat regat amb aigua i vi.
Data de realització: 08/22/2016 | Data de la darrera actualització: 08/22/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300