Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Una Nit Temàtica sobre el procés restauratiu del terrorisme al País Basc tancarà el 7è Docus a la Fresca de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/24/2016 11:50:18 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Una Nit Temàtica sobre el procés restauratiu del terrorisme al País Basc tancarà el 7è Docus a la Fresca de Blanes

Es projectarà per primera vegada a Catalunya el curtmetratge “Danzariak/Ballarins”, comptant amb l’assistència de l’equip de rodatge, acompanyat del documental “Asier eta biok/Asier i jo”

Blanes tancarà aquest divendres 26 d’agost la 7a edició dels Docus a la Fresca amb una interessant doble proposta, centrada en el procés restauratiu del terrorisme al País Basc. En la Nit Temàtica es projectaran dues interessants propostes: el curtmetratge de ficció Danzariak/Ballarins, realitzat aquest 2016, i el documental del 2013 Asier eta biok/Asier i jo.

Per completar-ho, es comptarà amb diversos convidats d’excepció, que participaran en el debat posterior a la projecció: Axier Salazar (guionista, director i co-productor); Julio Guzamán i Agustín Saiz (productors), de l’equip de rodatge de Danzariak/Ballarins. La doble sessió de Docus a la Fresca començarà a les 10 de la nit, és gratuïta, i s’allotjarà com és habitual a l’aire lliure, a la Plaça Verge Maria.

Estrena a Catalunya del curtmetratge Danzariak/Ballarins

La projecció a Blanes de Danzariak/Ballarins significarà la seva estrena a Catalunya, ja que la presentació oficial es farà el proper mes de setembre a Bilbao. Abans que el gran públic hagi pogut visionar-lo, aquest 2016 ja ha començat a recollir reconeixements: Premi al Millor Curt en el Festival Mirades Blécker de Luxemburg; Premi al Millor Curt Independent i Premi del Públic en el Festival Huhezinema 2016 i Premi al Millor Curt i Premi del Públic en el Festival Korterraza Zinemaldia 2016.


Sessió "Docus a la Fresca" 2016 - Fotografies: Javier Calvete
L’èixt central de Danzariak/Ballarins són les trobades restauratives entre víctimes d’ETA i exetarres. Presentat com “El nostre granet de sorra cinematogràfic”, el que va impulsar a tot l’equip a fer el curtmetratge va ser la paralització de les trobades l’any 2012. A banda de retre homenatge a les víctimes, victimaris i professionals, el seu objectiu és que s’afavoreixi la seva difusió social perquè la justícia restaurativa avanci en el marc de la llei penitenciària.


També es vol motivar al govern a que reflexioni sobre la utilitat d’aquests processos que es defensen per poder crear un futur en pau on no hi hagi oblit, però tampoc odi. Tot i que les trobades restauratives es van deixar d’impulsar a nivell institucional, víctimes i botxins s’han seguit reunint fora de la presó, aprofitant els permisos penitenciaris. Els professionals que s’encarreguen d’organitzar-les segueixen al peu del canó intentant que els deixin reactivar un procés que, fins al moment, ha interessat força als governs irlandès i colombià.

Repartiment d’actors encapçalat per Mabel Rivera i Ramon Ibarra

La pel·lícula s’ha rodat a Madrid, l’antiga presó de Segovia i en exteriors d’Orduña i Nanclares de Oca. La protagonitzen l’actriu gallega Mabel Rivera, guardonada amb un Goya per Mar Adentro, així com per l’actor basc Ramon Ibarra, que actualment dóna vida al personatge Raimundo Ulloa a la sèrie televisiva El Secreto de Puente Viejo. Mabel Rivera és la vídua d’un home assassinat l’any 1984 per l’ex etarra que encarna Ramon Ibarra. Després de 28 anys, víctima i botxí desvinculat de la banda seuran en una trobada restaurativa que comença d’una manera impactant.


Per escriure el guió, Axier Salazar va comptar amb la col·laboració de tres persones directament relacionades amb el tema: Gorka Landaburu, periodista i víctima de ETA que va participar en una de les trobades restauratives; Esther Pascual, advocada, doctora en dret penal i mediadora en diverses trobades; i Txema Urkijo, ex assessor de la Direcció de Víctimes del Terrorisme del Govern Basc.

Asier eta biok/Asier i jo: la història de dos amics amb dues opcions

Per acabar de completar el tema que es proposa en aquesta darrera sessió de Docus a la Fresca es projectarà el documental Asier eta biok/Asier i jo, o la història de dos amics des de la infantesa que van emprendre dues opcions força diferents al País Basc. Dirigida pels germans Amaia i Aitor Merino, els seus dos protagonistes són precisament Aitor Merino i un seu amic des de la infantesa, Asier Aranguren.


Asier i Aitor van créixer junts a Pamplona/Iruña, van anar plegats a la Ikastola, i van acabar sent grans amics. Anys després, Aitor es va traslladar a Madrid perquè volia ser actor, mentre que el camí del seu amic va agafar una direcció prou diferent: va ingressar a la banda terrorista ETA.

Des de la capital de l’estat, Aitor es preguntava com podia fer entendre als seus coneguts el què ni ell mateix aconseguir pair. Quan finalment Asier va sortir de la presó, es va proposar fer una pel·lícula on el seu amic pogués explicar el perquè de la seva decisió. Per això, el documental ofereix la possibilitat de compartir un territori d’oberta intimitat amb un etarra, perquè expliqui una opció de vida sense entrar en justificacions o retrets.


La pel·lícula no defuig de presentar situacions extremes i de reproduir preguntes incòmodes, com ara si Asier ha comès algun delicte de sang durant la seva participació amb la banda terrorista. En definitiva, els dos treballs que es veuran divendres a Docus a la Fresca aborden el tema des de dues òptiques que conflueixen en un mateix objectiu: fer un km 0 del conflicte terrorista al País Basc des d’un punt de vista restauratiu.

Data de realització: 08/24/2016 | Data de la darrera actualització: 08/24/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300