Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El terrorisme al País Basc i els seus processos restauratius tanquen el 7è Docus a la Fresca


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/27/2016 12:17:41 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El terrorisme al País Basc i els seus processos restauratius tanquen el 7è Docus a la Fresca

La darrera sessió d’enguany ha estat la què ha congregat un major nombre de públic, en una edició que també ha tractat la pobresa energètica, la guerra a Síria i la transsexualitat

El cicle Docus a la Fresca va tancar aquest passat divendres la setena edició amb un ple absolut de públic, el major nombre de participants que ha tingut enguany l’experiència. Els organitzadors –l’associació cultural La Focal i l’Ajuntament de Blanes- van reservar per aquesta última nit un material excepcional, en la línia del què va encetar l’any passat el cicle, amb la projecció de La maleta de Marta i la presència de la seva protagonista, Marta Anguita.

Intensa sessió al voltant del conflicte al País Basc i el camí cap a la pau

La darrera sessió del 7è Docus a la Fresca va tractar el tema del terrorisme al País Basc i els processos restauratius que s’han engegat aquests darrers anys, interromputs per decisió del govern espanyol. Per centrar aquesta temàtica, es va comptar amb un material excepcional: el curtmetratge de ficció Danzariak/Ballarins, i el documental Asier eta biok/Asier i jo. Realitzats respectivament els anys 2016 i 2013, tots dos van ajudar a situar als espectadors en dues perspectives per construir una Nit Temàtica polièdrica.


Moment de la projecció de "Danzariak/Ballarins" a Docus a la Fresca - Fotografies: Javier Calvete
Com és habitual, el complement a la projecció va ser el debat posterior, que va comptar amb dos convidats que, igual que el material, també eren d’excepció: Axier Salazar (guionista, director i co-productor); i Agustín Saiz (productor), de Danzariak/Ballarins. La projecció a Blanes d’aquest film ha significat la seva estrena a Catalunya, ja que la presentació oficial es farà el proper mes d’octubre a Bilbao, on s’espera poder comptar amb la participació de víctimes i victimaris d’atacs terroristes.


Agustin Saiz i Axier Salazar, de l'equip de "Danzariak/Ballarins"
Els dos convidats van aportar les seves vivències al voltant no tan sols del contingut del seu curtmetratge, sinó també de l’altre film, Asier eta biok/Asier i jo. Un detall colpidor va ser, per exemple, que un dels dos protagonistes, Asier, va ser detingut de nou poc després que es va estrenar el documental. Els dos treballs van ajudar ahir a la nit a què el públic assistent pogués tenir dues visions complementàries sobre un mateix tema, presentades amb ganes de superar el dolor i l’odi, però també amb la incertesa i la por continguda de no saber com s’escriurà el darrer capítol.

Una experiència que convida a la reflexió any rere any

Els organitzadors de Docus a la Fresca han fet un balanç positiu de l’experiència d’enguany: “Cada any que passa diem que ha estat el millor, però és que realment –i no és falsa modèstia-, ens superem en cada nova edició tant amb el material que projectem com amb els convidats que vénen a Blanes per ajudar-nos a centrar el tema”, explica Valentí Hinarejos, de l’associació cultural La Focal.


Per la seva banda, el president de l’entitat, Fran Montero, puntualitza: “Estem molt satisfets, no tan sols pel nombre d’espectadors que hem tingut, sobretot en la darrera sessió. Estem convençuts que, aportant aquest petit granet de sorra, contribuïm al doble objectiu que ens varem marcar quan varem endegar l’experiència: oferir cinema compromès, sessions on no tan sols es tracta de passar una nit d’estiu a l’aire lliure, sinó de reflexionar”.

Pobresa energètica, la guerra a Síria i els refugiats, i la transexualitat

La setena edició dels Docus a la Fresca, que s’ha estat oferint les quatre nits dels divendres del mes d’agost, han centrat en cada sessió una temàtica diferent a través de la projecció de curtmetratges i documentals. El primer tema que es va tractar el 5 d’agost va ser la pobresa energètica i les energies alternatives a través del documental OlipoloyOFF.


La setmana següent el 12 d’agost, es va parlar sobre la guerra de Síria i tangencialment sobre les vivències que han de patir els refugiats que fugen dels conflictes armats, amb el documental Síria, una història d’amor. La tercera sessió la transsexualitat amb De Berta a Teo, història d’un trànsit, especialment interessant perquè es va comptar amb el/la seva protagonista: Teo Valls. Amb una espontaneïtat d’agrair, va parlar sense embuts de la seva pròpia vivència.


Projecció de "Asier eta biok/Asier i jo"
El cicle Docus a la Fresca s’ha fet cada divendres al punt de les 10 de la nit, és gratuït, i s’ha allotjat a l’aire lliure, a la Plaça Verge Maria, al centre de Blanes.Data de realització: 08/27/2016 | Data de la darrera actualització: 08/27/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300