Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Èxit de participants en la 18a Trobada Gegantera de Blanes, amb 300 components i 13 grups


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/28/2016 01:53:34 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Èxit de participants en la 18a Trobada Gegantera de Blanes, amb 300 components i 13 grups

Es va convidar les colles de Lloret, Tordera, Breda, Solsona, Arbúcies, Bescanó i Raval de Barcelona. De Blanes destacaven com a novetats els gegantons d’una escola i d’Aspronis

Els carrers del centre de la vila van vibrar amb més intensitat que mai la tarda-vespre d’aquest passat dissabte amb la 18a Trobada Gegantera de Blanes, que va congregar centenars d’espectadors al llarg de tota la celebració. Co-organitzada per la Colla Gegantera de Blanes i l’Ajuntament, la trobada ha doblat enguany el nombre de components, i ha tornar a tenyir de festa, gresca i música la població de la Costa Brava que tot just fa uns dies ha acollit la Festa Major Petita, la Festa dels Copatrons.


Plantada gegants 18a Trobada Gegantera de Blanes 2016 - Fotografies: Javier Calvete
Cinto Juanes, cap de colla de la Colla Gegantera de Blanes, ha destacat que enguany l’esdeveniment culmina tot un any de treball en què s’han volgut assolir dos objectius: consolidar l’entitat i treballar per la unitat entre els barris del municipi. Justament per aquest darrer motiu, el lema que ha encapçalat el llibret per fer difusió de la trobada ha estat Junts fem Blanes.


Respecte el primer objectiu, durant aquests darrers mesos s’ha incentivar la presència de músics a la colla amb el professor Felip Morales que, un cop per setmana d’octubre fins a juny, ha estat donant-los classes. Actualment el grup de músics de la Colla Gegantera de Blanes està format per 5 grallers que tenen entre 11 i 12 anys, i 4 adults a la percussió dels timbals.

Gairebé el doble d’entitats participants respecte al 2015

La 18a Trobada Gegantera de Blanes s’ha caracteritzat per haver congregat un major nombre de components respecte l’any passat. Així, enguany n’hi ha hagut 13 que, després de plantar els seus elements al Passeig de Mar, van emprendre la cercavila que dóna inici a l’esdeveniment. Com a colles convidades hi havia els gegants i capgrossos de Lloret, Tordera, Bescanó, el barceloní barri de Raval, Breda, Arbúcies, i del Carnaval de Solsona.


Pel que fa als grups blanencs, a banda de la Colla Gegantera que va desfilar amb tots els seus elements al complet, també hi eren els membres de la Banda Musical i Mossèn Joan Batlle, i els gegantons de l’Esbart Joaquim Ruyra. També van participar els membres del CAU que, excepcionalment, portaven ells mateixos la seva gegantona, la Mariona, a qui enguany se li han fet alguns arranjaments necessaris. Ara bé, també van haver dues destacades novetats.

Novetats de Blanes: gegantons de l’Escola Napoleó Soliva i d’Aspronis

Entre els components de Blanes la principal novetat ha estat la incorporació dels gegantons portats per dos col·lectius que van desfilar per primera vegada en la cercavila: l’Escola Napoleó Soliva, del barri de La Plantera, i els membres del Centre Pinya de Rosa d’Aspronis. La primera colla va desfilar duent dos gegantons que s’han encarregat de confeccionar els mateixos nens i nenes del centre educatiu, i que advoquen per la interculturalitat.


Es tracta d’un noi i una noia de raça blanca i negra respectivament, que s’identifiquen amb un nom directament relacionat amb el seu lloc d’origen: en Napo i la Soli. Per la seva banda, els membres del centre ocupacional de la Fundació Aspronis lluïen uns gegantons que també s’han encarregat de confeccionar ells mateixos, i que duen per nom Pep i Mariona.

Balls de Gegants i Lliurament de Reconeixements

Després de la cercavila que, com és habitual, va cridar especialment l’atenció dels nombrosos visitants que omplien la tarda de dissabte el centre de Blanes, els components de la 18a Trobada Gegantera de Blanes van anar plantant de nou els gegants i gegantons a l’altre costat del Passeig de Mar, davant del Banc dels Músics. Allí els esperaven dos mestres de cerimònia d’excepció: l’excap de colla i geganter Joan Bertrana, i el també geganter Guillem Bitlloch.


Tots dos es van encarregar d’anar presentant els integrants de totes les colles a mesura que anaven arribant i es plantaven formant una semi-rotllana. El següent ingredient va ser el Ball de Gegants, on van participar la major part de colles, i que va culminar amb el que van oferir els amfitrions, la Colla Gegantera de Blanes, amb en Gastó i na Caterina. Ho van fer al so de la peça El Ball dels Vescomtes, obra del blanenc Rafel Comas, arranjat per Xavi Pendon i interpretat pels Biflats.


Ball del gegantó de la Colla Gegantera de Blanes, Vadó Set-Trossos
Després va venir un torn de parlaments iniciat pel cap de la Colla Gegantera de Blanes, Cinto Juanes, que també va comptar amb l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat d’altres regidors i regidores. Tots ells també es van encarregar de fer el lliurament de sengles records als representants de les entitats.

5è Concurs Internacional de Fal·leres

Per cinquè any consecutiu, la vetllada es va tancar amb la celebració del Concurs Internacional de Fal·leres, que ha arribat ja a la cinquena edició consecutiva. Es tractava que els representants de les colles que van participar designessin un representant per fer una fal·lera, el crit de guerra geganter, amb la màxima intensitat sonora i duració possibles.


Van haver vuit participants; en Marc Matas en nom de la Banda Musical de Blanes, la Marta representant la Colla de Tordera; en Francesc des de Breda; l’Antoni per Arbúcies; la Mar per l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa; en Ricard per l’Esbart Joaquim Ruyra i la Raquel en nom de la Colla Gegantera de Blanes. Finalment, la trobada es va tancar amb un ball col·lectiu de tots els integrants, completat poc després amb un sopar popular de fi de festa.

Data de realització: 08/28/2016 | Data de la darrera actualització: 08/29/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300