Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes reivindica el llegat dels americanos amb diverses activitats que es faran el cap de setmana de la Diada


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/30/2016 11:53:59 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes reivindica el llegat dels americanos amb diverses activitats que es faran el cap de setmana de la Diada

S’inaugurarà una placa de senyalització de l’edifici de “Can Gallet” que va construir un “americano” i diverses entitats participaran en una Recreació Històrica de finals del segle XIX

Un dels llegats històrics més recents que es conserven en aquest municipi de la Costa Brava és el dels indians, més coneguts popularment a Blanes com els americanos. Per això, quan l’any 2004 es va crear la Xarxa de Municipis Indians de Catalunya, l’Ajuntament no va tardar en adherir-s’hi, per poder posar en valor aquest signe d’identitat.

Més de 2.000 blanencs van emigrar a Amèrica

Els indians són catalans que van emigrar a Cuba, Puerto Rico, Brasil i altres països americans, durant la primera meitat del segle XIX i van tornar rics. Aquí més de 2.000 blanencs van marxar per intentar fer fortuna, sobretot entre els anys 1839 i 1862. Majoritàriament eren homes solters relacionats amb la menestralia o els oficis del mar. El comerç va ser l’activitat econòmica principal que van exercir els blanencs emigrats, més concretament el comerç al detall a través de la característica bodega.


Platja de Blanes, principis s XX - Fons V. Coma Soley, AMBL
En molts casos van tornar a casa al cap de molts anys, i els que van poder fer fortuna van construir-se mansions o cases que els recordessin la seva estada en terres americanes. Per això, es feien casalots amb moltes arcades, jardins interiors, pintures i frescos amb paisatges d’ultramar. Avui dia encara hi ha algunes cases d’americanos a Blanes, amb construccions prou representatives. Precisament amb motiu de la inauguració d’una placa de la Ruta Patrimonial que identifica la casa d’un americano, l’Ajuntament de Blanes ha organitzat diverses activitats per reivindicar aquest llegat.

Recreació històrica amb una 50ena de vilatans

Els actes per recordar el llegat dels americanos a Blanes es concentraran els dies 9 i 10 de setembre, coincidint amb el cap de setmana en què se celebra la Diada Nacional de Catalunya. El més destacat tindrà lloc el dissabte dia 10, amb una recreació històrica que es farà des de 2/4 de 6 de la tarda i fins les 9 de la nit, concentrada en diversos carrers i passejos del nucli històric.


Reconstrucció Històrica Festa Major 2011 - Fotografies: Aitor Roger
Més de 50 veïns i veïnes, joves i grans, majoritàriament vinculats a diverses entitats culturals del municipi, participaran en una Reconstrucció Històrica per transformar el centre de la vila en el Blanes de finals del segle XIX i principis del segle XX. Per això, utilitzaran vestuari típic de l’època i es situaran en vuit indrets on donaran vida a diversos personatges representatius d’aquell temps.

Així, a Casa Oms hi haurà parades de pageses; a Les Voltes del Carrer Ample peixateres; a la casa on vivia Joaquim Ruyra una família d’americanos degustarà cava; a la confluència del Carrer Ample amb el Passeig de Dintre hi haurà unes puntaires; i a Casa Oliveras també es degustarà cava. Els tres indrets restants seran al costat de la Font de la Mina Cristal·lina del Passeig de Dintre; a Can Massó –on hi haurà un cantant de melodies com ara boleros-; i al Carrer Verge Maria.


Al matí, les pageses de les parades del Mercat de Fruites i Verdures del Passeig de Dintre ja s’hauran avançat a la recreació històrica, i hauran despatxat als clients amb indumentària típica dels indians. També es compta amb el suport de diversos comerços que ambientaran els seus locals amb motius de l’època, i la col·laboració d’establiments de restauració, on es podrà degustar mojitos, vi i cava d’empreses blanenques.

Inauguració Placa Senyalització casa de Can Gallet i altres actes

Coincidint amb l’inici de la Recreació Històrica, s’inaugurarà la placa de senyalització de la casa d’un americano, Can Gallet, situada entre el Carrer Esperança i el Passeig de Mar. És una de les més luxoses que hi ha en aquest carrer, i la va construir Bonaventura Puig Torrent, que es va fer ric amb el Cafè de la Marina a l’Havana. Aquesta és la tercera placa que s’inaugura de la Ruta Patrimonial, després que les dues primeres són a Casa Saladrigas i Casa Oms.


La següent activitat tindrà lloc pels volts de les 7 de la tarda, amb una cercavila on participaran els vilatans i vilatanes customitzats en americanos, acompanyats de la Banda Musical de Blanes i Mossèn Joan Batlle. Acabarà a la confluència del Passeig de Dintre amb el Carrer Muralla, on es presentarà la Guia dels Indians, a càrrec de la Secretària de la Xarxa de Municipis Indians de Catalunya, Anna Castellví.

També serà ella mateixa qui, acompanyada de l’historiador blanenc Aitor Roger, s’encarregarà d’explicar diverses anècdotes i contes dels indians en aquest mateix emplaçament. La jornada del dissabte es tancarà a 2/4 de 10 de la nit, amb un Concert d’Havaneres a càrrec del grup Haváname que tindrà lloc a la Plaça Verge Maria, l’antiga plaça del peix.

Visites Guiades gratuïtes per conèixer el llegat dels americanos

Les activitats organitzades per reivindicar El Blanes dels Americanos començaran el divendres al matí, amb la posada en marxa de l’exposició Blanes i la petja dels americanos. Es podrà visitar tan sols dos dies: el 9 i 10 de setembre, d’11 a 13 h i de 17’30 a 20’30h, que s’allotjarà precisament a Casa Oms, l’antic habitatge d’una família d’hisendats.


Sota el mateix títol de Blanes i la petja dels Americanos, també s’han promogut sengles Visites Guiades gratuïtes perquè tant blanencs com visitants puguin satisfer la seva curiositat respecte aquest tema. Les visites es faran la tarda del divendres durant una hora i mitja: de 5 a 6’30 h de la tarda, i cal fer inscripció prèvia trucant al telèfon de l’Arxiu Municipal, o bé a través de la xarxa: arxiu@blanes.catData de realització: 08/30/2016 | Data de la darrera actualització: 09/09/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300