Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebrarà el Dia Europeu de la Conscienciació de l’Aturada Cardíaca i l’RCP amb una Festa al Passeig de Mar


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/10/2016 11:03:21 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

logoBlanes celebrarà el Dia Europeu de la Conscienciació de l’Aturada Cardíaca i l’RCP amb una Festa al Passeig de Mar

L’organitza el diumenge 16 d’octubre l’Associació RCP a l’Escola, que ja ha impartit un taller de Reanimació Cardio Pulmonar a 700 alumnes de Blanes, una experiència innovadora a Catalunya

El proper diumenge 16 d’octubre, coincidint amb el Dia Europeu de la Conscienciació de l’Aturada Cardíaca i l’RCP, Blanes celebrarà una activitat lúdico-educativa al Passeig de Mar. Es tracta d’una jornada festiva i formativa que ha organitzat l’Associació RCP a les Escoles amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i el SEM (Servei d’Emergències Mèdiques).


Sessió de l'Associació RCP a l'Escola - Curs 2015-2016
Un dels elements centrals de l’activitat seran estands informatius on es comptarà amb professionals sanitaris distribuïts en 5 estacions, i on explicaran i guiaran al públic interessat en l’aprenentatge de l’RCP. Es tracta de conscienciar petits i grans sobre la importància d’aprendre aquest conjunt de maniobres que poden salvar la vida d’algú que pateix una aturada cardíaca, així com d’informar sobre els punts d’accés públic als 14 als equips DEA (Desfibril·ladors Externs Automàtics) que hi ha a Blanes.

Altres ingredients amb què comptarà la festa a l’aire lliure seran diversos vehicles d’emergència que van equipats amb DEA: Bombers, Ambulàncies, Policia Local i Protecció Civil. El públic podrà pujar-s’hi i veure’ls de prop, i els més petits també tindran l’oportunitat de passar l’estona de manera prou entretinguda amb els jocs inflables que s’instal·laran al seu costat, formant part del recinte reservat del passeig.


Des de l’organització, també s’han previst altres al·licients i sorpreses que no es desvetllaran fins el mateix dia de la celebració de l’activitat. La festa que tindrà lloc el proper diumenge 16 d’octubre s’emplaçarà al tram del Passeig de Mar que dóna a la Plaça Catalunya, al Passeig Cortils i Vieta. L’horari serà ininterromput: des de les 10 del matí fins les 6 de la tarda.

RCP a l’Escola: Una iniciativa innovadora a Catalunya

L’Associació RCP a les Escoles és una entitat sense ànim de lucre creada en el si de la base SEM de Blanes, que pertany a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Està formada per una trentena de professionals sanitaris (metges, infermers i tècnics sanitaris) que s’han marcat l’objectiu de portar els coneixements de la cadena de supervivència i de suport vital bàsic als nens i nenes en l’àmbit escolar.

Es tracta d’una iniciativa innovadora a Catalunya, ja que són els mateixos professionals sanitaris els qui s’encarreguen d’ensenyar als escolars tot el què necessiten saber, partint de la pròpia experiència que tenen en situacions d’emergència reals. Aquest aprenentatge als centres escolars de primària ha estat molt ben rebuda per la comunitat educativa, ja que el 100% de les escoles públiques i concertades van sol·licitar adherir-se al programa, i així s’espera que continuï aquest nou curs.


L’objectiu és aprofitar al màxim la plasticitat cerebral dels nens amb una formació continuada i progressiva al llarg de tota la etapa escolar, feta pels mateixos professionals sanitaris i amb una metodologia adaptada a cada edat, fent servir el joc i tècniques de grup per tal que l’aprenentatge es faci amb naturalitat i sense estrès. Cal destacar que juntament amb habilitats i tècniques, a les sessions es treballen valors com la solidaritat, la generositat, l’altruisme, el coratge i l’empatia.

Més de 700 nens i nenes ja han participat a l’experiència

El curs 2015-2016 va ser el primer en què van començar a impartir de manera totalment altruista aquests coneixements a 700 nens i nenes del primer curs de primària de Blanes. Se’ls va ensenyar a fer una trucada d’emergència, la importància de l’autoprotecció i control de riscos, reconèixer l’estat de inconsciència de la víctima, així com la valoració de la respiració i a col·locar-la en la posició lateral de seguretat.


En total, van fer 54 sessions, a raó de 2 hores/curs, de manera que tots els nens i nenes van assistir a dues sessions. Aquest nou curs 2016-2017 continuaran amb la seva tasca amb nous aprenentatges, com per exemple la maniobra de Heimlich (procediment de primers auxilis per a casos d’ennuegament) amb alumnes de primer i segon curs. La seva voluntat és anar creixent cada any, de manera que al curs 2017-2018 es farà a nois i noies de 1er, 2on i 3er, i així successivament.


Per organitzar la festa que tindrà lloc el proper diumenge 16 d’octubre, l’Associació RCP a l’Escola comptarà amb la col·laboració de les següents empreses i institucions: Ajuntament de Blanes, Corporació de Salut del Maresme i la Selva, SEM (Servei d’Emergències Mèdiques), Policia Local i Protecció Civil de Blanes, Bombers de la Generalitat, Dipsalut, TSC (Transport Sanitari de Catalunya) Creu Roja, Caralt i Conesa Assegurances, Restaurant Sol d’Or, Bar L’Infinit, Oktitans, FreeBike, Serrano Bicicletes, Perfumeries Xaloc, Can Saura, GR indumentària de muntanya, Pastisseria La Marina, Fleca Can Mies i Farmàcia Sureda.

Data de realització: 10/10/2016 | Data de la darrera actualització: 10/10/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300