Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes aposta per ser una Vila Gluten Free


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/11/2016 12:21:06 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes aposta per ser una Vila Gluten Free

El primer pas s’ha formalitzat avui, amb la signatura d’un conveni entre l’Ajuntament i l’Associació de Celíacs, i també es farà un seminari pel sector alimentari i de restauració

Un dels objectius de l’Ajuntament de Blanes és millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes, així com dels nombrosos visitants que vénen a aquest municipi turístic. Per això, es treballa per aconseguir que Blanes sigui un lloc amable i receptiu envers les necessitats específiques de diversos col·lectius perquè, d’aquesta manera, s’hi puguin acollir el màxim nombre d’activitats i esdeveniments de caràcter cultural, esportiu, social o lúdic.

Amb l’objectiu de facilitar el creixement econòmic a la ciutat i assolir un posicionament internacional que contribueixi a fer de Blanes i els seus establiments -de venda de productes alimentaris i restauració- una marca de reconeguda qualitat, l’Ajuntament de Blanes i l’Associació Celíacs de Catalunya han signat un conveni de col·laboració. Aquest acord demostra, una vegada més, la voluntat de construir una vila inclusiva i solidària, a l’hora que afegeix un segell de qualitat que contribueixi a ser un atractiu més per als visitants.


Signatura del conveni entre l'Ajuntament i l'Associació Celíacs
Gairebé a un 10% de la població els afecta el consum de gluten d’alguna manera o altra. Això suposa per tant una oportunitat a explorar pel sector de la restauració, no tan sols per tenir el client que no pot consumir gluten, sinó igualment per a tots els qui els acompanyen quan surten fora a fer algun àpat. Les xifres estimatives situen entre un 5% i un 8% l’augment de facturació que aquests clients poden arribar a portar en un negoci.

Blanes, Vila Gluten Free

Dins del marc de les campanyes de Promoció de la Ciutat, el consistori blanenc vol aportar un valor afegit i posicionar el municipi com una Vila Gluten Free. Es tracta que les persones que pateixen aquesta malaltia sàpiguen que aquí hi ha tota una sèrie d’establiments on poden anar a comprar o dinar amb la seguretat i tranquil·litat que s’adapta a les seves necessitats.


Olga Cuesta, presidenta de l'Associació Celíacs de Catalunya, i
Miquel Luipáñez, alcalde de Blanes
Segons dades oficials, actualment a Catalunya hi ha 75.000 famílies amb algun membre, una persona de cada cinc arreu de l’estat espanyol i 5 milions de persones arreu d’Europa. L’objectiu del conveni és la formació adreçada al teixit tant de la restauració com de les persones que manipulen aliments –gelateries, obradors, carnisseries, menjar preparat, etc.- per poder oferir aliments aptes per a celíacs amb totes les garanties.

Amb la signatura del conveni que ha tingut lloc avui al matí, s’ha donat un primer pas en aquesta direcció. Ara, el següent tindrà lloc a principis del proper mes de novembre, amb un seminari formatiu gratuït a càrrec de l’Àrea de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament, amb el suport de l’Associació Celíacs. L’acord tindrà una vigència de dos anys, i s’espera que contribueixi a què en futur vagi incorporant nous avantatges per a les persones i familiars que pateixen celiaquia.


L’acte de signatura del conveni, que ha tingut lloc avui al matí al despatx d’alcaldia, l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i la presidenta de l’Associació Celíacs de Catalunya, Olga Cuesta. També els han acompanyat la regidora de Promoció de la Ciutat, Turisme, Fires, i Comerç i Empresa, Dafne Galvany, així com la delegada a Blanes de l’Associació de Celíacs de Catalunya, Lluïsa Barberan.

Seminari gratuït sobre Restauració sense Gluten

El seminari del 2 de novembre comptarà amb dues parts. Primer es farà la formació genèrica, començant per explicar que és la celiaquia i s’incidirà sobre com s’ha de fer la manipulació d’aliments i la contaminació encreuada a la cuina o l’obrador, així com els protocols que garanteixen que es puguin servir aliments aptes. Aquest darrer extrem està contemplat al Reglament de la Unió Europea, on s’esmenta la necessitat d’identificar els 14 grups d’aliments que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies a les persones consumidores.


Lluïsa Barberan, Miquel Lupiáñez, Olga Cuesta i Dafne Galvany
La informació la poden proporcionar els responsables dels establiments oralment, però també s’ha de disposar per escrit o en suport electrònic. Igualment, aquesta informació ha d’estar a disposició del personal de l’establiment, de les persones consumidores i de les autoritats de control. El problema és que la identificació en paper o suport electrònic dels al·lèrgens no garanteix que a la cuina/obrador es segueixen els protocols de seguretat per evitar la contaminació encreuada, per això s’ensenyarà als professionals la importància d’aquest extrem.

D’altra banda, la segona part de la sessió formativa que es farà al novembre serà un showcooking en directe a càrrec de Carlos Milán, d’Alatria Sense Gluten. Els avala una llarga trajectòria professional, amb més de 15 anys de recorregut per algunes de les cuines més prestigioses: Sant Pau Tòquio, Via Veneto, Martín Berasategui, Mugaritz, Sant Pau Sant Pol, Racó d’en Freixa, etc.


Carlos Milán, que coneix molt bé aquesta afecció perquè li van declarar la celiaquia quan encara no havia fet l’any d’edat, farà una demostració pràctica de com es pot treballar a la cuina amb totes les garanties. El títol del seminari és Restauració sense gluten: una oportunitat per fer créixer el teu negoci, i s’impartirà a la Biblioteca Comarcal de Blanes el 2 de novembre a la tarda.
Data de realització: 10/11/2016 | Data de la darrera actualització: 10/11/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300