Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L'artista internacional Carmen Sanzsoto inaugura a Blanes “In question”, amb noves creacions i un repàs a la seva obra


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/14/2016 08:33:01 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L'artista internacional Carmen Sanzsoto inaugura a Blanes “In question”, amb noves creacions i un repàs a la seva obra

Durant l’acte, que ha tingut lloc avui divendres a Casa Saladrigas, també s’ha presentat el llibre “Sanzsoto de roca y espumas”, de Maria Jesús Soler Fernández

Avui al vespre s’ha inaugurat a Casa Saladrigas de Blanes l’exposició In question, de Carmen Sanzsoto, que es podrà visitar en aquest emblemàtic emplaçament fins a principis de novembre. Nascuda a Barcelona i afincada a Blanes des del 1983, Carmen Sanzsoto és una artista visual consolidada, llicenciada per l’Escola Superior de Belles Arts de Barcelona i amb una llarga i celebrada trajectòria, coneguda a nivell nacional, estatal i internacional.


Dolors Rubio, Miquel Lupiáñez, Carmen Sanzsoto i Montse Medalla
El centre de les seves creacions és la pintura, però sense menysprear altres disciplines artístiques: gravats, esmalts, tapissos, intervencions en espais públics i utilització de noves tecnologies. En la seva obra, que els entesos defineixen com expressionista, la ètica i l’estètica discorren per camins paral·lels, de manera que tant el color com les formes que utilitzen estan al servei d’un discurs sòlid i compromès amb la realitat que l’envolta.

“In question”: noves creacions i un repàs a la seva obra pictòrica

L’exposició que s’allotja a Blanes compta amb dos clars punts d’interès. D’una banda, l’artista ha volgut fer un gest de complicitat entre el present i el passat, portant a la plàstica el color i la composició dels seus inicis, combinada amb obra recent. Tal com diu Carmen Sanzsoto: “La vida és tan sols una estona que recorrem girant com baldufes, rodant i rodant. Amb prou feines queda un gest, un llibre, un color i un temps”.


Per aquesta mirada al passat, In question, també inclou –a manera de mostra antològica- una mostra de les seves obres més representatives de la darrera dècada. Aquesta retrospectiva està allotjada a la primera planta de Casa Saladrigas, mentre que els treballs més recents són a la segona planta. Més enllà de contemplar una pintura, Carmen Sanzsoto impregna la seva obra amb la llum mediterrània, el blau de la mar que tan estima.

Presentació del llibre “Sanzsoto, de roca y espumas”

Coincidint amb la inauguració de l’exposició, també s’ha presentat el llibre Sanzsoto, de roca y espumas, de l’escriptora valenciana Maria Jesús Soler Fernández. Al no poder desplaçar-se a Blanes per fer la presentació, se n’ha encarregat de fer-ho l’escriptora blanenca Montse Medalla, amiga de l’artista.


Aitor Roger, durant l'acte inaugural
El llibre és una barreja de la biografia de Carmen Sanzsoto, una guia de la seva obra pictòrica i una entrevista sobre què pensa l’artista. Tot plegat per donar a conèixer una dona que pinta com viu, amb valentia però –sobretot- amb passió. El mèrit de l’autora del llibre ha estat poder escriure negre sobre blanc els pensaments de l’artista, tot allò que ella mateixa admet que guarda gelosament, perquè considera que ja parlen per ella les seves obres.


El títol del llibre, Sanzsoto de roca y espumes, és tota una declaració d’intencions i dos indicis dels seus trets identitaris: roca per la persistència que té, i espumes per la tendència natural a deixar que flueixin les sensacions i ens encomani la seva passió per la mar. Va ser la seva parella, el pintor gallec Manolo Trallero, qui la va iniciar en la navegació. Tots dos compartien l’atracció per la mar i van navegar junts molts anys.

Ara, Carmen Sanzsoto continua el periple per la vida en solitari, però segueix buscant la inspiració en aquest líquid element. Alhora, reconeix que prefereix un mar brau abans que amb calma: “M’inspira la tempesta molt més que la calma. La tempesta que fueteja la roca i fa volar l’escuma, transmet passió”, explica l’artista, que també reconeix que les seves mans es mouen amb una pinzellada “Passional, gairebé impulsiva, sovint morbosa, idealista la majoria de les vegades, mai continguda”.


Montse Medalla i Carmen Sanzsoto
L’exposició In question es podrà visitar a Casa Saladrigas fins al 5 de novembre amb els següents horaris: de dimarts a dissabte de 10 a 13 h i de dijous a dissabte de 17 a 20 h. La inauguració que ha tingut lloc aquesta tarda l’ha encapçalat l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat de Carmen Sanzsoto i Montse Medalla. L’historiador blanenc Aitor Roger ha actuat de mestre de cerimònies, i també han participat la regidora de l’Ajuntament de Blanes, Dolors Rubio, així com amics i familiars de l’artista.

Una artista compromesa amb el seu art

La implicació de Camen Sanzsoto amb el món de l’art la van dur a ser nomenada vicepresidenta executiva per l’Acadèmia Internacional de les Arts Zarco i en les Biennals de Madeira l’any 2009. La trajectòria arrenca amb la seva formació a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona (1966-1971) i estudis de gravat calcogràfic a l’Escola BBAA de Barcelona (1968-1970).


La seva primera mostra en solitari la va fer al 1974 a Barcelona, i a partir d’aquí durant els anys següents la seva obra s’ha exposat a Vilafranca del Penedès, Tremp, Sevilla, París, La Haya, Marbella, Vigo, Hamburg, Santiago de Compostela, Saragossa, República Dominicana, Berlín, Toulouse, Colòmbia, Madrid, Madeira, Córdoba, Granada, Donosti, i un llarg etcètera de localitats europees, americanes i espanyoles.

Del treball realitzat durant aquesta darrera dècada, Carmen Sanzsoto se sent especialment satisfeta de tres projectes importants. Silencio, el primer d’ells, és una reflexió sobre el món interior que expressa en contraposició amb la música i amb la imatge. A Mujer tenías que ser plasma el procés vital que sorgeix del silenci previ, com el despertar a la primavera en plena maduresa personal i artística.


1a planta Casa Saladrigas: obra retrospectiva
Finalment, a Katharsis deixa anar la denúncia en solidaritat amb el nostre entorn, en un procés de depuració personal i estètica. En el seu darrer projecte In question que ha inaugurat a Blanes, fa un relat amb cada pintura, narra històries que sorgeixen dels moments complicats que vivim en aquest món cada cop més globalitzat.
Data de realització: 10/14/2016 | Data de la darrera actualització: 10/14/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300