Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Centenars de persones aprenen a salvar vides a Blanes amb motiu del Dia Europeu de l’RCP que se celebra avui


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/16/2016 03:46:39 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Centenars de persones aprenen a salvar vides a Blanes amb motiu del Dia Europeu de l’RCP que se celebra avui

L’Associació RCP a l’Escola, amb professionals sanitaris de la base operativa del SEM a Blanes, ha organitzat avui diumenge una activitat festiva i formativa amb un gran èxit de participació

L’aturada cardiorespiratòria (ACR) és un problema de salut pública: 8 de cada 10 ACR passen fora de l’hospital, i tan sols en un 15% d’elles hi ha alguna persona que atén la víctima realitzant les maniobres RCP (Reanimació Càrdio Pulmonar). Diversos estudis han demostrat que si es produeix una mort sobtada cardíaca, el percentatge de supervivència augmenta al doble quan es realitzen maniobres de RCP precoç i desfibril·lació precoç.


Quan una persona pateix una aturada cardíaca les seves possibilitats de sobreviure cauen un 10% cada minut. Això vol dir que tan sols es necessiten 10 minuts sense que ningú no faci res perquè aquesta persona ja no tingui cap possibilitat de sobreviure, o bé patir seqüeles severes i permanents causades per la manca d’oxigen al cor i al cervell en cas de supervivència.


L’increment del percentatge de persones amb formació en RCP augmenta per tant la possibilitat que algú pugui actuar ràpidament davant una víctima amb aturada cadiorespiratòria, en poques paraules: salvar una vida amb les mans. Tots els professionals mèdics són molt conscients d’això, però encara més els qui treballen en les trinxeres de l’atenció sanitària: metges, tècnics sanitaris i infermers que atenen les víctimes al carrer o a casa.


Moguts per aquesta inquietud, l’any passat una trentena de professionals sanitaris de la base operativa del SEM (Servei d’Emergències Mèdiques) a Blanes van crear l’entitat Associació RCP a l’Escola, una iniciativa innovadora arreu de Catalunya que es va posar en marxa el curs 2015-2016 i que en aquest nou curs escolar tindrà continuïtat. El Programa RCP a l’Escola va suposar que 700 nens i nenes aprenguessin a les seves aules les maniobres RCP i enguany la xifra augmentarà encara més.

Jornada festiva i formativa coincidint amb el Dia Europeu de l’RCP

L’èxit d’aquest primer projecte de l’Associació RCP a l’Escola, va impulsar els seus membres –que treballen de manera voluntària i altruista en aquest projecte- a fer un pas més. Per això avui 16 d’octubre, coincidint amb el Dia Europeu de la Conscienciació de l’Aturada Cardíaca i l’RCP, Blanes ha allotjat una activitat lúdica i educativa organitzada per l’entitat i l’Ajuntament de Blanes, comptant amb el suport de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i el SEM, entre d’altres.


Una gran quantitat de públic –sobretot famílies, el principal objectiu de l’activitat- ha participat en la jornada festiva i formativa s’ha allotjat aquest diumenge al Passeig de Mar amb tres clars objectius. El primer ha estat conscienciar la població sobre la importància d’aprendre un conjunt de maniobres senzilles que poden salvar la vida de la persona que pateix una aturada cardíaca: les maniobres RCP. Els altres dos han estat donar a conèixer el Programa RCP a l’Escola i informar sobre els 14 punts d’accés als equips DEA (Desfibril·ladors Externs Automàtics) que hi ha distribuïts arreu del municipi en columnes fixes.

Vehicles d’emergència amb DEA, les maniobres RCP i un munt de sorpreses

A banda d’aquests DEA fixes, els vehicles d’emergències sanitàries i de seguretat també estan proveïts d’aquests aparells. Es tracta de Policia Local, Protecció Civil, Bombers i les ambulàncies del SEM, han participat avui diumenge en la jornada lúdica i educativa. Petits i grans han pogut acostar-se als vehicles d’emergència, pujar-hi i parlar amb els professionals que dia a dia asseguren poder actuar ràpidament en casos d’aturada caradiorespiratòria.
També hi ha hagut carpes informatives sobre els objectius i activitats de l’Associació RCP a l’Escola, així com els 4 principals passos de les maniobres RCP que cal seguir quan s’atén una persona que pot haver patit una aturada cardiorespiratòria, la cadena de supervivència. El primer s’anomena PAS: Protecció de la víctima en cas que l’estiguem atenent al carrer, Alertar de la situació i començar a Socórrer-la.


Un altre pas imprescindible és trucar al telèfon d’emergències 112. Aquí s’ha explicat com funciona el circuit d’aquest tipus de trucades, així com els recursos que s’implementen, els protocols d’actuació, com per exemple enviar una ambulància medicalitzada. Un altre pas que cal tenir en compte és comprovar si la víctima està conscient o inconscient i iniciar les maniobres RCP, que petits i grans han pogut practicar alliçonats pels professionals de l’Associació RCP a l’Escola.

Com utilitzar els DEA, Desfibril·ladors Externs Automàtics

La utilització del DEA, que cal anar a buscar al lloc més proper, també ha estat un altre dels passos que s’ha explicat al públic assistent. El seu funcionament és molt fàcil, ja que al obrir-se la tapa tan sols cal seguir les instruccions que es donen a través d’una gravació automàtica, com per exemple agafar els pegats i enganxar-los en el cos de la víctima. Si l’aparell decideix que és convenient, efectua la descàrrega, i si la persona es recupera el desfibril·lador deixa d’actuar.


El caràcter festiu de la jornada ha quedat palès amb els Jocs Inflables que hi havia instal·lats, així com els tallers i altres entreteniments adreçats especialment a la canalla. També hi ha hagut sortejos de diversos obsequis cedits per empreses i institucions, i a les 12 del migdia tothom qui ha volgut ha pogut participar en la gravació d’una flashmob que formarà part d’un vídeo promocional del SEM gravat avui diumenge en diverses localitats d’arreu de Catalunya.

El jugador del FC Barcelona Gerard Piqué dóna suport a la iniciativa

Entre els obsequis sortejats al llarg de la jornada d’avui diumenge, un dels més preuats sense cap mena de dubte haurà estat el què han pogut veure de prop la gran quantitat de públic que s’hi ha acostat. Es tracta d’una samarreta signada pel jugador del primer equip del FC Barcelona, Gerard Piqué, que també ha escrit un missatge de suport al programa RCP a l’Escola.


El popular futbolista, lligat per llaços familiars amb Blanes, ha comunicat a l’entitat que dóna el seu suport a la iniciativa, i s’ha excusat per no poder ser avui a la localitat de la Costa Brava pels seus compromisos professionals. Per això, els ha fet arribar la samarreta que s’ha sortejat avui –autentificada per una fotografia on es veu al jugador amb l’esmentada samarreta- i els ha promès encapçalar alguna acció personalment més endavant.

Col·laboració de diverses institucions, empreses i entitats

L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del regidor d’Educació, Albert Sanz, han visitat avui al matí el recinte del Passeig de Mar on s’allotjava la jornada, informant-se de primera mà del seu contingut. A més a més, han après com es fan les maniobres RCP amb l’ajut de membres de l’Associació RCP a l’Escola i dels maniquins que s’utilitzen habitualment en aquest tipus de classes.


Representants de l'Associació RCP a l'Escola, Ajuntament de Blanes,
i de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva
També han participat regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes, així com representants de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS): el seu president, Albert Fernández; la seva gerent, Núria Constans; el director Mèdic, Enrique Avendaño; la directora d’Iinfermeria, Lourdes Muné; i el director Assistencial, Joan Miquel Carbonell.


L'alcalde, Miquel Lupiáñez, i el regidor d'Educació, Albert Sanz,
aprenent les maniobres d'RCP
Per organitzar la jornada d’avui diumenge també han col·laborat: Policia Local i Protecció Civil de Blanes, Bombers de la Generalitat, Dipsalut (Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona), TSC (Transport Sanitari de Catalunya), Creu Roja, Ràdio Blanes, Ràdio Marina, Nova Ràdio Lloret, Franma, Caralt i Conesa Assegurances, Restaurant Sol d’Or, Bar L’Infinit, Oktitans, FreeBike, Serrano Bicicletes, Perfumeries Xaloc, Can Saura, GR indumentària de muntanya, Pastisseria La Marina, Fleca Can Mies i Farmàcia Sureda.
Data de realització: 10/16/2016 | Data de la darrera actualització: 10/17/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300