Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes comença a treballar per aconseguir la marca que la distingeixi com a Vila Gluten Free


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/03/2016 11:30:41 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes comença a treballar per aconseguir la marca que la distingeixi com a Vila Gluten Free

El vespre d’aquest passat dimecres es va fer una jornada formativa amb responsables d’establiments de restauració i de venda d’aliments per a la obtenció de la certificació

Tot just fa tres setmanes, l’Ajuntament de Blanes i l’Associació Celíacs de Catalunya van signar un conveni de col·laboració per treballar plegats en una mateixa fita. Es tracta d’aconseguir que Blanes es posicioni com una Vila Gluten Free perquè les persones i familiars dels qui pateixen celiaquia sàpiguen que aquí hi ha tota una sèrie d’establiments on poden anar a dinar o comprar amb la seguretat i tranquil·litat, sense perill per a la seva salut.

Un cop signat l’acord, el primer pas per assolir aquest objectiu es va donar ahir al vespre, amb una jornada formativa on van participar responsables d’establiments de restauració i de venda i/o manipulació d’aliments. Presentada sota el títol Restauració sense gluten: una oportunitat per fer créixer el teu negoci, la sessió va anar a càrrec d’una tècnica de l’Associació Celíacs de Catalunya, i va encarregar-se de donar la benvinguda la delegada de l’entitat a Blanes, Lluïsa Barberan.


Jornada Formativa "Restauració sense Gluten"
Durant la primera part es va fer una introducció a la celiaquia –què és, tipus de celiaquia, símptomes i signes, etc.-, en què consisteix una dieta sense gluten i bones pràctiques que cal tenir en compte. En aquest darrer sentit, s’ha explicat què contempla la legislació vigent al respecte, així com consells pràctics en la manipulació d’aliments i contaminació encreuada.

Objectiu important: evitar la Contaminació Encreuada

És important conèixer quins són els aliments aptes per a una dieta sense gluten, però també ho és evitar que aquests aliments es contaminin amb les restes de gluten que pugui haver a superfícies, davantal, eines de treball, etc. Aquest fet es coneix com a Contaminació Encreuada, i es defineix com el procés pel qual un aliment incorpora a la seva composició gluten pel contacte amb restes d’aliments que sí en contenien.


El consum de petites quantitats de gluten pot ser la causa de trastorns importants en el celíac. Per aquest motiu, el restaurador i/o manipulador d’aliments ha de treballar sota unes Bones Pràctiques de Manipulació per evitar la Contaminació Encreuada. Un dels primers consells és que hi hagi una zona exclusiva de tractament, així com un kit d’estris que s’utilitzin per aquesta finalitat per evitar haver de perdre el temps en rentar-los cada vegada.

També és obligatori l’ús exclusiu de la torradora i altres màquines presents a la cuina. El forn i el microones no són estrictament d’ús exclusiu, tot i que s’han de netejar sempre abans de fer-los servir i seqüenciar el tractament tèrmic. Les setrilleres, salseres, paneres i salers de taula són elements d’ús exclusiu, i els draps de cuina cal substituir-los per paper d’un sol ús. Igualment, cal evitar la presència de farines i pa ratllat a la cuina, perquè són productes molt volàtils i poden contaminar fàcilment les zones de treball.


Quant a legislació, des de l’Associació Celíacs de Catalunya s’adverteix que, si bé inclou la declaració dels tipus d’al·lèrgens –entre ells, el gluten- aprovats per la Unió Europea, aquest no és l’aspecte que consideren més important. Des de l’entitat creuen que l’aplicació de la llei no garanteix que els celíacs tinguin prou seguretat que no hi hagi l’anomenada Contaminació Encreuada a la cuina.

Següents passos perquè Blanes sigui una Vila Gluten Free

Durant la sessió formativa d’ahir, es va lliurar als participants un formulari que cal complimentar perquè els respectius establiments de restauració i/o venda d’aliments manifestin la seva voluntat d’obtenir el certificat que els acredita que són aptes per a celíacs. L’Associació Celíacs de Catalunya va endegar el seu projecte Restauració Sense Gluten fa dos anys amb el principal objectiu d’augmentar aquest nombre de locals.


Actualment, només un 3% de restaurants d’arreu de Catalunya ofereixen plats sense gluten amb garanties. Els restaurants i establiments que finalment obtenen l’acreditació, amb personal format especialment en la cuina sense gluten, coneixedor dels protocols d’actuació –tant a cuina com a sala- i conscienciant amb la responsabilitat de seguir-lo de forma rigorosa generen confiança i tranquil·litat en els clients celíacs, perquè no dubtin en tornar-hi amb els seus familiars, amics o companys de feina.


Des de l’associació s’ofereix un servei de formació, assessorament i suport continuat amb els restaurants que vulguin introduir la cuina sense gluten a les seves cartes amb rigor i responsabilitat. Una vegada format el seu equip i supervisat el restaurant per responsables del Departament Tècnic de l’entitat, es lliura el distintiu que l’acredita com a establiment amb una oferta gastronòmica sense gluten, i l’inclouen en el Directori on-line.


Quan s’hagin fet totes les visites de certificació, Blanes engegarà el projecte de destinació Gluten Free, comptant amb una part proporcional d’establiments que puguin acreditar aquesta marca. Hi poden haver negocis relacionats amb l’alimentació i la restauració: hotels, restaurants, bars, cafeteries, creperies, gelateries, empreses de menjar per emportar, rostisseries, carnisseries, supermercats, càtering, etc.


La sessió formativa d’ahir al vespre es va tancar amb un Showcooking en viu i en directe a càrrec de Carlos Milán, d’Alatria Sin Gluten. Els avala una llarga trajectòria professional, amb més de 15 anys de recorregut per algunes de les cuines més prestigioses: Sant Pau Tòquio, Via Veneto, Martín Berasategui, Mugaritz, Sant Pau Sant Pol, Racó d’en Freixa, etc. Carlos Milán va fer una demostració sobre com es treballa a la cuina i com elaborar plats senzills per a celíacs, amb l’objectiu de motivar sobre les possibilitats que hi ha.


Data de realització: 11/03/2016 | Data de la darrera actualització: 11/03/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300