Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Amnistia Internacional organitza un debat a Blanes sobre la crisi de refugiats i les vies per acollir-los


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/16/2016 02:41:45 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Amnistia Internacional organitza un debat a Blanes sobre la crisi de refugiats i les vies per acollir-los

Es farà el divendres 18 de novembre a les 19 h a la Sala d’Actes de la Biblioteca Comarcal, i participarà, entre d’altres l’advocada Anna Serra, responsable d’immigració i refugi de Creu Roja

L’any 2013, per primera vegada des de la Segona Guerra Mundial, el nombre de persones desplaçades des de les seves llars va superar els 50 milions. Actualment, s’estima que 59’5 milions de persones d’arreu del món són refugiades o desplaçades. De totes elles, una de cada tres és dona, i a més a més l’any 2014 el percentatge de nens i nenes va augmentar fins al 51%.

Com a conseqüència de la crisi a l’Orient Mitjà, pricipalment pel conflicte a Síria, a l’estat espanyol s’ha produït un augment de demandes d’asil, amb un total de 14.785 sol·licituds l’any 2015, la qual cosa suposa una quantitat superior a la suma de les demandes d’asil dels dos anys anteriors. Amb tot, aquest increment de sol·licituds, tot i ser la xifra més baixa dins la Unió Europea, no ha anat acompanyada d’una adequada resposta per part de les autoritats espanyoles.


Acte suport persones refugiades Amnistia Internacional, 30 abril 2016
Tenint en compte aquests precedents, Amnistia Internacional ha organitzat un debat a Blanes que es vol centrar en aquest aspecte més pràctic: com articular la possibilitat de poder acollir persones refugiades aquí. Presentat sota el títol Crisi de refugiats: la situació actual. Hi ha solució?, el col·loqui comptarà amb la participació, entre d’altres, de l’advocada Anna Serra, responsable provincial d’immigració i refugi de Creu Roja Girona.

Anna Serra s’encarregarà de centrar el debat en aquest aspecte en què Amnistia Internacional vol incidir especialment a l’hora d’haver-se plantejat la seva organització. Actualment l’excessiva rigidesa del sistema d’acolliment que funciona a l’estat espanyol limita en gran mesura la possibilitat que les persones que demanen asil prenguin les seves pròpies decisions.


En la primera fase d’acollida, que dura sis mesos i pot allargar-se’n tres més en cas de grups vulnerables, la ONG internacional ha observat amb preocupació que en l’assignació de les places no es fan entrevistes individualitzades que garanteixin l’estudi dels perfils personals i cerquin la millor solució per a cada cas. En contra del què preveu la normativa europea i la Llei d’Asil espanyola, a la pràctica no hi ha cap tipus d’ajut específic per facilitar la integració de les persones que obtenen protecció internacional.

Estar preparats per poder rebre persones refugiades

Tal com explica la portaveu d’Amnistia Internacional a Blanes, Ariadna Claret: “La llei de l’estat espanyol està resultant ineficaç, però confiem que finalment, quan es pugui desencallar aquest aspecte, totes les poblacions que durant tots aquests mesos han expressat el desig de ser una ‘Ciutat Acollidora’ i que han penjat el cartell ‘Refugees Welcome’ ja estiguin preparades, ja ho tinguin tot a punt”. Des de l’organització internacional es considera molt important que tant la Generalitat com els Ajuntaments ho tinguin tot a punt perquè, quan s’assignin i es redistribueixin les persones refugiades, no hi hagi un nou compàs d’espera.

Justament per tots aquests motius, l’objectiu del debat que tindrà lloc a la Biblioteca Comarcal de Blanes aquest divendres 18 de novembre al punt de les 7 de la tarda, es centrarà més en aquest aspecte que no pas en sensibilitzar la població blanenca: “Blanes crec que ja ha demostrat abastament a través de diverses iniciatives que som una població sensible al tema, que som això que et deia ‘Ciutat Acollidora’. Per això crec que anirà bé conèixer quines petites coses podem començar a avançar des d’aquí per quan sigui possible acollir aquestes persones”.


Per completar el contingut del debat, també està previst que participi la jove cooperant Iris Sequera, membre d’Amnistia Internacional i voluntària independent al camp de refugiats d’Skaramagas, a Grècia. Igualment, també s’ha convidat a tots els partits polítics amb representació municipal i a d’altres entitats perquè formin part d’una Fila 0 i ajudin a enriquir el debat.

Entre aquestes persones que ocuparan la Fila 0 s’hi comptaran representants de la plataforma local d’Stop Mare Mortum, així com el regidor d’Acció Social, Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament de Blanes, Mario Ros. També està prevista l’assistència d’altres convidats que han de confirmar la seva presència.

Aquest no és el primer acte sobre aquest mateix tema que ha organitzat Amnistia Internacional a Blanes. Un d’ells va tenir lloc el passat 30 d’abril, amb una concentració que es va fer al Passeig de Dintre, davant l’edifici consistorial, amb l’objectiu de promoure l’acolliment de les persones refugiades i solidaritzar-se amb la situació que pateixen.


Data de realització: 11/16/2016 | Data de la darrera actualització: 11/16/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300