Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes inaugura l’ampliació d’espai de la Sala Municipal García-Tornel amb una exposició d’Antoni Calderó


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/19/2016 12:00:34 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

SalaGarciaTornel2Blanes inaugura l’ampliació d’espai de la Sala Municipal García-Tornel amb una exposició d’Antoni Calderó

A partir d’ara es guanya en superfície al comunicar-la amb la Sala Casa Oms del seu costat. La mostra pictòrica de Calderó vol ser també un reconeixement al seu compromís envers la vila

L’Ajuntament de Blanes ha ampliat l’espai expositiu de la Sala García-Tornel comunicant-la amb la Sala Casa Oms que hi ha just al seu costat, totes dues amb accés des del Carrer Ample. A partir d’ara tota la planta baixa de la Casa Oms passa a tenir un ús cultural, i per aquest motiu es reforçaran els actes de difusió i dinamització que s’hi acolliran, ja sigui en forma d’exposicions o d’altres esdeveniments.


Coincidint amb la posada en marxa d’aquesta millora, el vespre d’aquest passat divendres es va fer un senzill però emotiu acte amb un doble objectiu. Inaugurar la primera exposició pictòrica que s’hi allotja i fer un reconeixement a l’autor, l’artista blanenc d’adopció Antoni Calderó. La celebració la van encapçalar l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat de l’homenatjat, regidors i regidores del consistori, així com un gran nombre d’amics, familiars i altres artistes de la població.


L'alcalde de Blanes lliura a Antoni Calderó l'Escut dels Cabrera
En ocasió d’aquest reconeixement, el consistori blanenc va lliurar a Antoni Calderó i Ges una reproducció de l’Escut dels Cabrera, el medalló central que hi ha a la Font Gòtica, el monument més emblemàtic de Blanes. L’obsequi se li va entregar en reconeixement a la trajectòria artística i el compromís amb el poble de Blanes demostrat al llarg dels anys. Anecdòticament, en la pintura que serveix per il·lustrar el pòster de la mostra retrospectiva, hi ha dos nens jugant a la platja, amb la roca de Sa Palomera al seu darrera, que han construït amb sorra la font gòtica.

Antoni Calderó, “Un pintor del poble”

Nascut a Lleida fa justament 95 anys –el 12 de novembre de 1921- i blanenc d’adopció des dels 4 anys, Antoni Calderó és un extraordinari artista que ha dedicat bona part de la seva obra a aquest municipi de la Costa Brava, pintant els racons més emblemàtics, i en especial de la seva tradició com a vila marinera. L’obra pictòrica és molt diversa, amb incursions en el món del surrealisme, així com bodegons, retrats i marines.


L’exposició, que es presenta sota el senzill títol de Calderó, recull més de 50 obres de l’artista. Igualment, inclou una selecció d’objectes personals com ara fermalls de la seva època de matricer, records dels 10 anys en què va ser president de l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes (AFIC), publicacions on ha col·laborat i esbossos que mai no van acabar plasmats en obra pictòrica.


Juan Carlos Baeza, autor del llibre biogràfic sobre Antoni Calderó
Formant part de l’homenatge i reconeixement que vol ser l’exposició, ahir divendres també es va presentar el llibre biogràfic titulat Antoni Calderó. Un pintor del poble, de l’escriptor blanenc Juan Carlos Baeza Berrocal. L’obra, en edició limitada, inclou una galeria fotogràfica amb nombroses obres de l’artista homenatjat, i es podrà adquirir durant els dies en què estigui en marxa l’exposició: fins el 27 de novembre.

Un espai expositiu cultural més ampli

Amb les obres de millora que s’han realitzat s’ha guanyat en metres expositius, amb una única sala cèntrica i amb accessos a través del Carrer Ample i la Plaça dels Dies Feiners, a un sol nivell arran de carrer i sense barreres arquitectòniques. Això permetrà poder allotjar exposicions que requereixen de grans espais, ja sigui de producció pròpia o itinerants.

Alhora, facilita la possibilitat de tenir dos espais expositius diferenciats gràcies a què la connexió de les dues sales ha inclòs la instal·lació d’una porta corredora que permet utilitzar els dos espais de manera simultània separadament, o bé mantenir l’enllaç obert. Les obres han consistit en l’obertura d’un pas, i han comptat amb un pressupost de poc més de 9.300 €.


Comunicació entre les dues sales
El Departament de Cultura i l’Arxiu Municipal s’encarregaran dels continguts d’aquest espai cultural, que ha de servir per difondre el treball dels artistes blanencs, així com per donar a conèixer els fons documentals històrics que custodia l’Ajuntament de Blanes. Fins al moment ja havia estat així, però a partir d’ara les noves possibilitats de la millora donaran peu a noves experiències.

L’edifici de tres plantes de Casa Oms ha estat sempre un espai obert a la cultura, a partir del moment que l’herència de Maria Luisa García-Tornel Oms va passar a ser de titularitat de l’Ajuntament de Blanes. De fet, la cessió de privat a públic es va fer amb aquest desig: que s’utilitzés amb finalitats culturals.


La família dels Oms va ser una nissaga de comerciants i hisendats blanencs ennoblits durant el segle XVII. La casa senyorial on hi ha actualment la Sala García-Tornel també va allotjar durant els anys 80 i 90 diverses exposicions en la primera planta. Finalment, però, es va reduir en una part de la planta baixa i en l’actualitat els dos pisos de l’edifici estan ocupats per dependències municipals.

Un artista enamorat de Blanes

Antoni Calderò va estudiar a l’Escola Joaquim Ruyra, on aviat va mostrar grans qualitat artístiques, insòlites per un nen de la seva edat, i quan sortia de classe feia d’aprenent en un taller mecànic. Poc després, es va matricular a l’Escola d’Arts i Oficis, dirigida pels mestres Àngel Planells i De Pau. L’avenç de la guerra, però, va forçar la finalització d’aquella època, i es va haver d’allunyar de Blanes durant un llarg període per les seves idees republicanes.


Quan va poder tornar, va començar a treballar com a mecànic i matricer. L’any 1950 es va casar amb l’Àngels Ponsdomènech, i un any més tard va néixer la Marta, la seva única filla. Mai no va renunciar a la seva formació com artista, i entre els anys 50 i 60 es va encarregar d’il·lustrar alguns programes de les festes de Blanes.


El món de la fotografia el va fer deixar de banda els pinzells durant gairebé una dècada, quan va formar part de l’AFIC com a president. En acabada aquesta època, als anys 70 va començar a desenvolupar una obra de cavallet de gran qualitat i va començar a exposar de manera regular, aconseguint aviat el reconeixement d’artistes i públic en general. Amb un estil molt personal, caracteritzat per uns colors molt intensos, així com una particular manera de tractar les figures, els seus quadres traspuen sentiments i bellesa, i han obert una finestra al passat mariner de la ciutat que el va acollir de petit.


L’exposició d’Antoni Calderó es podrà visitar a la Sala Municipal García-Tornel fins al 27 de novembre de dilluns a diumenge, d’11 a 13’30 i de 18 a 20’30 h. S’hi pot gaudir d’una petita part de les seves obres, així com d’alguns quadres que s’han reunit expressament per a la ocasió.Data de realització: 11/19/2016 | Data de la darrera actualització: 11/19/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300