Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes estudia avançar l’horari de tancament d’alguns locals d’oci nocturn per acabar amb les molèsties de sorolls i aldarulls als Pins i La Plantera


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/23/2016 11:21:45 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Policia+MossosL’Ajuntament de Blanes estudia avançar l’horari de tancament d’alguns locals d’oci nocturn per acabar amb les molèsties de sorolls i aldarulls als Pins i La Plantera

Aquesta qüestió es va plantejar a la Junta de Seguretat d’ahir convocada per l’alcalde, amb l’assistència del delegat de la Generalitat i el director dels SSTT d’Interior a Girona, cossos policials, representants de les dues AVV i dels grups polítics

L’Ajuntament de Blanes està estudiant la possibilitat de dictar una ordre de reducció de l’horari de funcionament de les discoteques a la zona d’oci nocturn de la vila –situada al barri d’Els Pins, al costat de La Plantera- perquè s’avanci dues hores el tancament als caps de setmana. La reducció podria afectar un determinat nombre de locals situats en aquesta zona, o bé fer-ho tan sols en un d’aquests establiments, la Discoteca Arena. Actualment es permet l’obertura fins les 6 del matí, de manera que a partir d’ara, si finalment es pren aquesta decisió, s’haurà de tancar a les 4 de la matinada.


Junta de Seguretat Local Extraordinària
L’alcalde proposarà aquesta mesura a una Comissió Informativa que convocarà properament per tractar-ho exclusivament, i demanarà el dictamen de totes les forces polítiques municipals que hi participen. Si la proposta prospera, s’haurà d’emetre un Decret d’Alcaldia fent el requeriment a un establiment o a un grup de locals d’oci nocturn, el què es determini finalment. Segons l’article 14 de la Llei d’Espectacles 11/2009 els alcaldes, dins els respectius termes municipals, poden establir reduccions dels horaris per un màxim de dues hores, uns mesos concrets.

Junta de Seguretat Extraordinària

Aquesta és la principal conclusió sorgida al terme de la Junta de Seguretat celebrada ahir al vespre a l’Ajuntament de Blanes, convocada amb caràcter extraordinari per l’alcalde, Miquel Lupiáñez. La trobada tenia un únic objectiu: debatre i trobar una solució definitiva a les molèsties de sorolls i aldarulls denunciats de manera reiterada principalment pels veïns d’Els Pins i La Plantera, així com diversos fets delictius que se n’han derivat els últims anys.


La reunió la van encapçalar l’alcalde, el delegat del govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, el director dels Serveis Territorials d’Interior a Girona, Albert Ballesta, i representats dels grups polítics municipals. També van participar-hi oficials de tres cossos de seguretat, entre ells el cap de l’ABP dels Mossos d’Esquadra a la Selva Litoral, David Castro; el cap de la Policia Local de Blanes, Joan Garcia; i el cap de la Comissaria de la Policia Nacional de Lloret, Antoni Dalmau. Com a convidats d’excepció, també van assistir les presidentes de les dues Associacions de Veïns afectades: Rosa Riba (Els Pins) i Antònia Coll (La Plantera).

Requeriment del Síndic de Greuges a l’Ajuntament

Precisament la idea de convocar els representants de les entitats veïnals perquè també assistissin a la reunió va ser per expressa petició del Síndic de Greuges, que durant aquest 2016 ha fet arribar fins a 10 reclamacions a l’Ajuntament de Blanes per temes relacionats amb molèsties de sorolls i aldarulls a la zona d’Els Pins i La Plantera. Nou d’aquestes reclamacions es feien ressò de les queixes veïnals on s’esmentava explícitament la Discoteca Arena.


El darrer requeriment del Síndic de Greuges, amb data del 30 de setembre, formulava dues peticions davant aquesta situació denunciada. D’una banda, saber quines mesures està prenent o pensa emprendre l’Ajuntament de Blanes per resoldre la problemàtica, així com quantes incidències s’han registrat a la via pública entre el 2015 i el 2016.

Un problema que s’ha anat agreujant aquests darrers anys

Durant els darrers anys –i especialment des del 2015, quan fins i tot es van arribar a organitzar Patrulles Ciutadanes-, s’han denunciat casos de comportaments incívics, sorolls i aldarulls centrats majoritàriament a la zona d’oci nocturn, entre Els Pins i La Plantera. De fet, en anteriors Juntes de Seguretat celebrades, ja s’havia posat sobre la taula la possibilitat de restringir l’horari com a solució.

El març d’aquest 2016, el ple municipal va acordar la suspensió d’atorgament de llicències per a la instal·lació i ampliació d’activitats o usos recreatius musicals a la zona d’Els Pins. Paral·lelament, aquell mateix mes també es va aprovar un Pla d’Inspeccions tècniques a establiments de la zona d’oci nocturn per la problemàtica relacionada amb la repercussió que tenen aquests establiments en el descans de veïns de la zona, sense cap mancança destacada.


A nivell policial, després que l’estiu del 2015 semblava que s’havia detectat una davallada dels actes incívics, les estadístiques han demostrat que la problemàtica continua latent. Tot això, malgrat el treball conjunt de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra, que han reforçat la presència dels respectius efectius i han incentivat l’obertura d’actes, inspeccions i actuacions, com per exemple l’Operatiu Via realitzat conjuntament pels dos cossos policials periòdicament a l’Estació de Tren de Blanes.

Per la seva banda, la Discoteca Arena també va posar en marxa diverses mesures, entre elles un bus nocturn que recull els joves quan surten de la discoteca i els trasllada directament fins l’Estació de Tren, ja que és en aquest itinerari quan s’han registrat la major part de comportaments incívics i aldarulls. D’altra banda, també n’ha proposat d’altres, com ara establir una vídeo vigilància, fer el tancament del carrer o bé posar en marxa agents cívics.


Segons les conclusions exposades tant pels cossos policials com per les autoritats competents en la matèria, el tipus d’usuaris que atrau principalment la propaganda que fa la Discoteca Arena suposa que arribin de fora de Blanes un perfil molt determinat que acaba protagonitzant aldarulls i incidents. Majoritàriament són nois de 16 anys, amb poc poder adquisitiu, que es trasllada fins aquí en tren procedent des de Badalona, Sant Adrià, El Prat de Llobregat i altres localitats, atrets per l’oferta d’alcohol, noies i marxa tota la nit, fins quarts de 7 del matí.

Avançament de l’horari de tancament i canvi de model d’oci nocturn

Després de la reunió de la Junta de Seguretat extraordinària, l’alcalde ha demanat a la Policia Local i els Mossos d’Esquadra que emetin sengles informes que ajudin a poder prendre la decisió sobre l’abast de la mesura: si l’avanç de l’horari de tancament es fa en un sol local, o bé en un grup d’establiments d’una determinada zona. Val a dir que, durant la trobada de la Junta de Seguretat, diversos grups polítics van pronunciar-se inicialment d’acord, i també van posar sobre la taula la necessitat d’un canvi en el model d’oci nocturn que impera a Blanes.


En aquest darrer sentit, l’alcalde de Blanes va coincidir-hi, remarcant que el què cal fer és trobar el necessari equilibri entre un oci nocturn que sigui compatible amb el Turisme Familiar i el Turisme Esportiu que es vol seguir atraient com a marca del municipi: “No vull matar l’oci nocturn, vull acabar amb aquesta mala praxis. Ens estem jugant que pugui acabar havent-hi un incident que sigui molt greu, irreversible, i no vull tenir aquesta responsabilitat moral ni penal si no actuem”.

En compliment del què ha reclamat el Síndic de Greuges, la Policia Local de Blanes ha efectuat un informe, on algunes de les dades que s’hi recullen reflecteixen aquesta creixent preocupació. Respecte les actes aixecades des de l’1 de gener de l’any passat i fins a data del passat dilluns per infraccions a l’Ordenança Municipal de Civisme i Convivència Ciutadana, les que tenen a veure amb el consum de begudes alcohòliques al carrer indiquen que un elevat tant per cent estan protagonitzades per menors d’edat, majoritàriament de poblacions foranies.

Actes aixecades 01/01/2015-16 a 21/11/2015-16 per infraccions a l'ordenança municipal de civisme i convivència ciutadana
2013
2014
2015
2016
Per orinar al carrer
55
62
45
86
Per pertorbar el descans dels veïns
147
160
198
198
Per consum de begudes alcohòliques al carrer
103
184
232
469
Per venda ambulant sense autorització
22
20
10
7
Per llançament d'objectes a la via pública
22
18
19
19
TOTAL
349
444
504
779

Per la seva banda, els Mossos d’Esquadra també van fer una radiografia del tipus de fets delictius amb què han de treballar tant els seus efectius com els de la Policia Local de Blanes, així com els seus presumptes autors, un 98 % dels quals són veïns d’altres poblacions. Es tracta d’atestats per conduir sense carnet o sota els efectes de l’alcohol, consum de drogues, dur armes prohibides, robatoris amb força i amb violència i intimidació, o fins i tot una agressió sexual l’estiu del 2015.

Capítol a banda és la llarga llista de detinguts i/o identificats pels efectius policials que es constata que compten amb un llarg historial d’antecedents delictius darrera seu. Per això, tant la Policia Local com els Mossos d’Esquadra van recolzar la idea que s’estava arribant a una situació límit i que, per tant, calia explorar noves vies.Data de realització: 11/23/2016 | Data de la darrera actualització: 11/23/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300