Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L'Ajuntament combat amb murals les pintades que embruten les parets, amb l’ajut dels joves dels instituts


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/29/2016 11:42:35 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L'Ajuntament combat amb murals les pintades que embruten les parets, amb l’ajut dels joves dels instituts

Aquesta setmana s’ha començat a fer la primera de les tres creacions que aniran a càrrec d’alumnes dels instituts públics, en una iniciativa impulsada per l’Ajuntament

Una de les preocupacions que hi ha en l’àmbit de la neteja en la via pública són les pintades i guixades que sovint embruten les parets d’edificis públics i privats. Es tracta d’una problemàtica difícil de combatre i, per tant, les solucions que s’hi puguin aplicar són sempre benvingudes.


Mural que estan realitzant els alumnes de l'Institut S'Agulla
Una opció és la que ara ha posat en marxa l’Ajuntament de Blanes, gràcies a la col·laboració dels tres instituts públics. Tots junts han sumat esforços i han fet front comú en una iniciativa que aquesta setmana ha començat a fer-se realitat. Es tracta de conscienciar i sensibilitzar els joves sobre la necessitat de respectar les façanes, proposant-los que pintin un mural en un espai públic, embellint diversos racons arreu del municipi.

Objectiu: conscienciar els joves amb l’ajut dels alumnes dels instituts

La proposta se’ls va fer a principis d’estiu, impulsada per les àrees d’Urbanisme i Ensenyament del consistori blanenc, i a cada centre se’ls ha assignat una façana que han pogut escollir d’entre les propostes que se’ls va fer. L’Ajuntament de Blanes els ha facilitat el material –pintura i pinzells, principalment- i cada institut ha posat la imaginació i les mans dels nois i noies per dur-ho a terme.


Així, els alumnes de l’Institut S’Agulla han triat un local annex de l’Associació de Veïns de La Pedrera. Per la seva banda, l’Institut Serrallarga s’encarregarà d’embellir les parets de la pujada de l’escala lateral que porta fins la Plaça de l’Església –al barri de Sa Carbonera-, i l’Institut Sa Palomera a la paret d’un edifici de l’entrada del centre educatiu, al barri de Mas Moixa.


En alguns centres se’n faran càrrec els alumnes de 1er i 2n d’ESO, i en d’altres els de 3er i 4rt d’ESO. El què sí és comú és que s’han implicat els Departaments d’Art dels respectius centres. Tant la regidora d’Urbanisme, Pepa Celaya, com el d’Educació, Albert Sanz, han coincidit en desitjar l’esperança que la tasca d’aquests joves pugui significar tot un exemple.

Així, Pepa Celaya assenyala: “El què pretenem és poder acabar amb les pintades i guixades indiscriminades. Creiem que si actuem amb l’ajut dels joves la tasca de sensibilització que volem aconseguir serà més fàcil que arribi”. La regidora d’Urbanisme recorda que la idea va sorgir d’un cas pràctic i real, quan el consistori va requerir a un propietari que pintés la façana per tapar unes pintades i al cap d’unes setmanes ja tornava a estar plena de guixades.


Per la seva banda, el regidor d’Educació creu en la idoneïtat que siguin els joves qui s’encarreguin de combatre amb el seu exemple el què precisament sol ser autoria d’altres coetanis: “Estem convençuts que, com a mínim, els nois i noies que intervinguin en aquesta activitat seran els primers en conscienciar-se i ho faran córrer entre els seus companys”. La idea és que cada curs es segueixin embellint nous espais públics, i així combatre amb autèntiques obres d’art les ganes de fer pintades i guixades més atribuïbles a comportaments incívics i vandàlics.

El jardí botànic Marimurtra en ple barri de La Pedrera-Carretera de Lloret

Dels tres centres, el primer en fer realitat el seu projecte ha estat l’Institut S’Agulla, que el matí d’aquest passat dilluns va començar a pintar el seu mural en una dependència annexa de l’edifici principal del local social de l’Associació de Veïns de la Carretera de Lloret-La Pedrera. En poques hores, la paret de l’edifici ja va començar a deixar entreveure la seva nova fesomia, un dels racons més emblemàtics del Jardí Botànic Marimutra: el Templet de Linné.


Aquest centre ha integrat el projecte en la matèria de Serveis a la Comunitat, ja que l’elaboració del mural consideren que és una acció plàstica amb un fort component de compromís cívic. D’aquesta manera, fan que l’alumnat posi en joc els seus coneixements perquè els gaudeixi tota la ciutadania. El professor de dibuix, Joan Colomer, i dos grups formats per 8 alumnes de 3er d’ESO s’estan encarregant de fer-ho realitat. Val a dir que també els va acompanyar en aquesta primera jornada la integradora social de l’Institut S’Agulla, Eva Planas.

Segons explica Joan Colomer, la idea de pintar un racó del jardí en aquest indret de seguida va agradar a tothom: “El què ens agrada més és que donem vida i llum a aquest racó de Blanes que fins ara passava desapercebut. Ara, des de la carretera, aquest espai crida l’atenció i dóna alegria a tot l’entorn”. De fet, el matí d’aquest dilluns ja van ser força les persones que es van anar aturant a la vorera per contemplar enriolats i agradablement sorpresos com aquest racó de la Costa Brava anava cobrant vida sobre la blanca paret.


El professor de dibuix de l’Institut S’Agulla també afegeix un altre efecte positiu que té aquesta iniciativa: “Totes les activitats, els projectes que es fan fora de l’aula, són més interessant. Aprenen molt més en aquestes sortides que no pas amb lliçons. A més, poder dir que aquest mural l’han fet ells els motiva i els ajuda a créixer l’autoestima”.

Properes fases del projecte als tres instituts

La setmana vinent està previst que ja tinguin enllestit tot el mural dels alumnes de l’Institut S’Agulla. Els resultats i el balanç han estat tan positius, que ja han avançat el seu compromís de seguir-s’hi involucrant de cara a l’any vinent. En aquest sentit, el seu proper objectiu serà dotar de vida una de les façanes laterals del local de l’AVV Carretera de Lloret-La Pedrera –a pocs metres d’on estan treballant ara-, un repte que estan il·lusionats en què pugui fer-se aviat realitat.


Per la seva banda, el projecte en què treballen els alumnes de l’Institut Sa Palomera està previst que es realitzi de cara al proper mes de febrer del 2017, mentre que el de l’Institut Serrallarga es vol fer durant el tercer trimestre. Serà llavors quan els joves d’aquest centre educatiu traslladaran la seva obra realitzada amb pintura i ceràmiques a les façanes que donen a les escales d’accés a la Plaça de l’Església, pujant pel Carrer Santa Anna.
Data de realització: 11/29/2016 | Data de la darrera actualització: 12/06/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300