Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes enceta el Nadal amb la inauguració del pessebre, que s’inspira en l’Estació de Tren estrenada fa 157 anys


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/02/2016 07:28:47 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes enceta el Nadal amb la inauguració del pessebre, que s’inspira en l’Estació de Tren estrenada fa 157 anys

Els alumnes de l’Institut Serrallarga han dissenyat el tradicional muntatge, que també inclou una espectacular reproducció de la primera màquina de tren de la línia Barcelona-Mataró

Semblava que l’enginy dels estudiants de l’Institut Serrallarga havia arribat l’any passat al seu màxim exponent però, veient els resultats d’aquesta nova entrega, es pot dir que han tornat a posar el llistó encara més a munt. El pessebre monumental que cada Nadal s’instal·la al Passeig de Dintre, davant l’Ajuntament, reprodueix enguany l’Estació de Tren de Blanes, que precisament aquest 3 de desembre celebra el seu aniversari d’arrencada.


Pessebre de Blanes 2016-2017 - Fotografies: Aitor Roger
Més concretament, va ser al 1859 quan el tren va arribar a Blanes per primera vegada i es va inaugurar l’estació, que complirà 157 anys d’història. Altres punts destacats que hi ha al pessebre són la reproducció del naixement del riu Tordera, amb el pont que el travessa, la muntanya del Montseny, i un petit hortet que rodeja l’equipament ferroviari. Per la seva banda, l’escena més simbòlica –la del naixement- s’emplaça en un edifici que serveix de magatzem de l’estació.

Davant de la reproducció de l’Estació de Tren –on no hi falta cap detall, ni tan sols els llums que il·luminen el seu interior- hi ha un espectacular element que crida l’atenció per mèrits propis. Es tracta de la reproducció de la primera màquina de tren que va cobrir la línia Barcelona-Mataró a mitjans del segle XIX, considerat el primer ferrocarril de l’estat espanyol, i que es va estrenar l’any 1848.


L’arribada del ferrocarril va dinamitzar el sector econòmic de Blanes, ja que va comunicar la població amb Arenys de Mar i Tordera. Conegut popularment com El tren de la Costa, va prosseguir el seu recorregut cap a Maçanet-Massanes l’any 1862, facilitant d’aquesta manera la futura connexió amb Girona. L’any 1901 va passar a tenir quatre vies i un aparell giratori per a vagons i màquines, i els anys 1907-1908 es van ampliar les andanes i els magatzems.

Inauguració del Pessebre Monumental 2016-2017

Enguany serà la quarta edició consecutiva en què els alumnes de l’Institut Serrallarga hauran contribuït amb el seu esforç a que no es trenqui la tradició de fer el pessebre monumental a Blanes. Aquest 2016 és el 24è any que s’instal·la aquest element nadalenc després que els 20 primers van anar a càrrec de l’Agrupació Pessebrista, que mai no ha deixat de col·laborar.


Parlaments inaugurals
Aquesta tarda de divendres s’ha inaugurat el Pessebre Monumental i la decoració de la façana principal de l’edifici consistorial. També s’han encès els llums de Nadal instal·lats arreu del municipi i l’espectacular avet amb una estructura lumínica que hi ha com a novetat a la Plaça d’Espanya. L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, ha encapçalat l’acte acompanyat de la directora de l’Institut Serrallarga, Mercè Torroella; i del president de l’Agrupació Pessebrista, Jaume Sagrera.


Lliurament obsequi representants de l'Institut Serrallarga
Regidors i regidores del consistori i els principals protagonistes de la festa, els alumnes que s’han encarregat de confeccionar el muntatge nadalenc, també han participat en la cerimònia que ha donat la primera benvinguda a les festes nadalenques. Durant l’acte, s’ha fet una breu explicació sobre els principals elements del pessebre, acompanyada d’un vídeo molt il·lustratiu, i s’ha tancat amb diverses actuacions musicals en viu i en directe.

Implicació dels alumnes de diverses especialitats

Els alumnes de CFGS de màrqueting i publicitat de l’Institut Serrallarga s’han encarregat de diversos aspectes del projecte, ajudats per estudiants del batxillerat artístic, el grau mitjà d’activitats comercials, del PFI de manteniment i pintura i d’altres especialitats. També els ha donat un destacat suport el seu professorat, així com Rafa Guzman, que precisament és un declarat col·leccionista i aficionat a tot el què envolta les màquines de tren. En total, han participat al voltant d’una vuitantena de persones.


Actuació alumnes Institut Serrallarga
El punt i final de l’acte inaugural del pessebre 2016-2017, han anat a càrrec del CFGS Màrqueting comercial, turístic i cultural de l’institut, que han ofert una selecció de diverses cançons amb coreografia inclosa, tancant-se amb la conegut tema Hallelujah, de Leonard Cohen, que ha posat punt i final a l’especial vetllada.

La màgia del Nadal ha arribat a Blanes

El pessebre monumental es podrà visitar a la instal·lació del Passeig de Dintre fins el cap de setmana del 7 de gener. Val a dir que, per fer difusió d’aquesta activitat, s’ha confeccionat un original cartell que reprodueix el conegut tiquet de tren de rodalies, així com una fotografia de Josep Alemany i Borràs on es veu l’estació de tren a principis del segle XX.


A partir d’avui, comença el cicle més màgic de tot l’any, amb la posada en marxa de la campanya de dinamització comercial La Màgia del Nadal t’espera. Coordinada pel Departament de Promoció de la Ciutat, el seu principal material de difusió són els 15.000 fulletons que s’estan repartint als centres educatius, comerços, i equipaments públics, i al que també es pot accedir a través del web municipal: www.blanes.cat/nadal


Enguany s’ha canviat la imatge d’anterior edicions per fer-la encara més atractiva, i és una guia que recull les més de 75 activitats que es poden fer a Blanes durant les festes de Nadal. Estan coordinades principalment per l’Àrea de Cultura i Festes, amb el suport d’altres departaments del consistori. Perquè siguin possibles, l’Ajuntament compta amb la complicitat de diverses entitats del teixit associatiu del municipi, així com d’empreses i particulars que també organitzen esdeveniments.

Data de realització: 12/02/2016 | Data de la darrera actualització: 12/02/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300