Noticia publicada a la web el 12/06/2016 11:32:40 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Enllestit el primer dels murals per promoure espais públics lliures de pintades
Els alumnes de l’Institut S’Agulla han finalitzat la primera de les tres creacions dissenyades pels centres públics de secundària que formen part del projecte impulsat per l’Ajuntament
Aquesta setmana han finalitzat els treballs del primer mural que s’ha encarregat de dissenyar i pintar professors i alumnes de l’Institut S’Agulla. El projecte està impulsat per l’Ajuntament de Blanes amb la col·laboració dels tres instituts públics. Tots junts han sumat esforços i fan front comú en aquesta iniciativa per combatre la problemàtica de les pintades i guixades que sovint embruten les parets d’edificis públics i privats.
Darreres pinzellades al mural L’objectiu és conscienciar i sensibilitzar els joves sobre la necessitat de respectar les façanes, proposant-los que pintin un mural en un espai públic, ajudant a embellir d’aquesta manera diversos indrets situats arreu de Blanes. La proposta, que se’ls va fer a principis d’estiu, està impulsada per les àrees d’Urbanisme i Ensenyament, i a cada centre se’ls ha assignat una façana que han escollit entre diverses propostes.
El Jardí Botànic Marimurtra al Barri de La Pedrera-Carretera de Lloret
Dels tres centres públics de Blanes, el primer en haver pogut fer realitat el seu projecte ha estat l’Institut S’Agulla, que tot just aquest passat dilluns ha enllestit el mural pintat al costat de l’Avinguda Joan Carles Primer, situat just davant de la seu de la Prefectura de la Policia Local i Protecció Civil. Es tracta d’una de les parets exteriors d’una dependència annexa a l’edifici principal del local social de l’Associació de Veïns de La Pedrera-Carretera de Lloret.
Els alumnes, dirigits i ajudats pel seu professor de dibuix, Joan Colomer, han fet brotar en aquest racó de Blanes un dels indrets més emblemàtics i bells del Jardí Botànic Marimurtra: el Templet de Linné. Els treballs van començar el darrer dilluns de novembre, el dia 28, i tot just s’han necessitat dues intenses jornades per poder finalitzar l’impressionant mural que significa un esclat de color allí on fins llavors hi havia una paret erma.
L’Institut S’Agulla ha integrat aquest projecte en la matèria de Serveis a la Comunitat, ja que l’elaboració del mural consideren que és una acció plàstica amb un fort component de compromís cívic. Els alumnes han posat en joc els seus coneixements perquè els gaudeixin tota la ciutadania. En aquestes tasques específiques també els ha ajudat la integradora social del centre, Eva Planas.
Seguiment del projecte en els altres dos instituts
Després que l’Institut S’Agulla ha estat el primer en finalitzar el seu mural, els altres dos centres públics de secundària tenen previst fer els seus respectius projectes a principis de l’any vinent. Així, l’Institut Sa Palomera ho farà al febrer, quan actuarà sobre la paret d’un edifici situat a l’entrada d’aquest centre educatiu, al barri de Mas Moixa.
Per la seva banda, l’Institut Serrallarga s’encarregarà d’embellir les parets de la pujada de l’escala lateral del tram nord del Carrer Santa Anna que condueix fins la Plaça de l’Església, al barri de Sa Carbonera. Es tracta d’una obra que es realitzarà amb pintura i ceràmiques, i la seva execució s’ha emplaçat perquè tingui lloc durant el tercer trimestre.
Els resultats i el balanç que s’ha fet d’aquest primer mural enllestit pels alumnes de l’Institut S’Agulla ha estat tan positiu, que des d’aquest centre ja s’ha avançat el seu compromís de seguir-s’hi involucrant en el futur. El seu proper objectiu que podria dur a terme el curs vinent serà dotar de vida una de les façanes laterals del local de l’AVV La Pedrera-Carretera de Lloret, a pocs metres d’on han estat treballant ara, complementant i embellint encara més aquest espai públic.
Tal com explica Joan Colomer, el professor de dibuix que s’ha encarregat de dirigir el projecte a l’Institut S’Agulla, aquest tipus d’activitats són les que més agraeix l’alumnat. No tan sols per l’important ingredient d’autoestima que suposa que una creació pròpia sigui pública, sinó també perquè els motiva i els fa créixer en la seva implicació com a ciutadans en la societat.
En aquest projecte l’Ajuntament de Blanes s’encarrega de facilitar el material que hagin d’utilitzar els alumnes, i cada institut hi ha aporta la direcció del professorat, així com la imaginació i les mans dels nois i noies per dur-ho a terme. En alguns centres se’n faran càrrec els alumnes de 1er i 2n d’ESO, i en d’altres els de 3er i 4rt d’ESO, havent-s’hi implicat especialment els Departaments d’Art dels respectius centres.
Ara, el desig de totes les parts implicades és que la tasca d’aquests joves implicats pugui significar tot un exemple en l’objectiu d’aconseguir el sempre difícil repte d’eradicar les pintades i guixades que malauradament proliferen i embruten moltes parets. Una problemàtica difícil de combatre i, per tant, les solucions que s’hi puguin aplicar són sempre benvingudes.