Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

700 alumnes de Blanes celebren l’“Hour Code Day”, un moviment global que promou l’ús de la programació


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/08/2016 11:00:54 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

700 alumnes de Blanes celebren l’“Hour Code Day”, un moviment global que promou l’ús de la programació

S’ha organitzat per primera vegada al Col·legi Santa Maria, on a cada classe de P3 a 4rt d’ESO s’han fet activitats relacionades amb la programació, arreu del món se n’han fet més de 150.000

El Col·legi Santa Maria de Blanes ha organitzat enguany per primera vegada una experiència força singular que ha implicat alumnes i professors de tots els cicles. Es tracta de l’Hour Code Day, un moviment global que se celebra aquesta primera setmana de desembre amb estudiants de totes les edats: des dels 4 fins als 104 anys.


Celebració de l'"Hour Code Day", dimecres a la tarda
El centre educatiu està adherit a l’entitat code.org, que neix amb la finalitat de fer visible la programació i el coneixement de la informàtica a les escoles. Per aquest motiu, Hour Of Code promou que durant la setmana del 5 al 8 de desembre es realitzin activitats arreu del món. En el cas del Col·legi Santa Maria, s’ha realitzat un projecte de centre coincidint amb aquest passat dimecres, 7 de desembre, de 15 a 17 h de la tarda.

Han participat uns 700 alumnes, ja que s’hi ha implicat des dels nens i nenes de P3 fins els estudiants de 4rt d’ESO. En cada classe els professors i professores van proposar diverses activitats relacionades amb la programació perquè es duguessin a terme en les respectives aules, en funció del nivell del cicle educatiu. D’aquesta manera, la tarda va passar més ràpida que mai, duent a la pràctica un bon grapat d’experiències.

Hologrames, Codis d’Espies i Robots Dibuixants

Les activitats de programació que van estar desenvolupant ahir a la tarda anaven des de fer ús de Beebots a educació infantil fins a crear codis per convertir-se en espies, programar amb Scratch o fer complexes Hologrames a secundària. Altres alumnes van aprendre a muntar i fer funcionar un Scribble Bot o, dit d’una altra manera, un robot que dibuixa.


Alumnes posant en pràctica l'Scribble Bot
En aquest darrer cas, la introducció a la robòtica es basava en alimentar un motor de ventilador petit que permetia crear un dispositiu vibrador que anava dibuixant cercles concèntrics sobre un paper dipositat al terra. Per experimentar de primera mà aquesta interessant jornada, la tarda d’aquest passat dimecres va visitar diverses aules del centre blanenc el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Blanes, Albert Sanz, acompanyat del cap d’estudis del Col·legi Santa Maria, Pau Gerez.


A la dreta de la imatge, Pau Gerez i Albert Sanz
A banda dels alumnes més petits, des de 1er fins a 3er d’ESO hi ha tres assignatures que són obligatòries: informàtica, robòtica i tecnologia, mentre que a 4rt d’ESO passen a ser optatives. Un dels objectius generals que ha tingut l’experiència ha estat que els nois i noies de tots els cicles fossin conscients de la importància d’organitzar i analitzar de manera lògica la informació. També es perseguia que coneguessin les diferents maneres abstractes de representar la informació, així com que fessin ús del pensament algorítmic, establint una sèrie d’accions ordenades fins arribar a la solució.

Per donar encara més relleu a les respectives experiències, es va lliurar a cada classe el corresponent diploma acreditatiu d’haver participat en el Hour Code Day. Enguany han participat arreu del món més de 311.291.000 estudiants a través de 150.000 activitats, de les quals més de 1.100 s’han fet a l’estat espanyol. Arreu de comarques gironines, Blanes és una de les poques localitats on s’ha dut a terme, a banda d’altres municipis com Girona, Roses, Palafrugell o Lloret, entre d’altres.

La pionera de la informàtica i la programació: Grace Murray Hopper

L’Hora del Codi té lloc cada any coincidint amb la Setmana de l’Educació en Ciències de la Informàtica, que aquest 2016 ha estat del 5 a l’11 de desembre, una celebració anual en reconeixement a l’aniversari de la dona pionera de la informàtica, creadora del llenguatge de programació COBOL, d’alt nivell de compilació. Es tracta de l’Almirall Grace Murray Hopper, que va néixer el 9 de desembre de 1906 a Nova York, i va morir l’1 de gener de l’any 1992.


L’objectiu és que tots els estudiants puguin experimentar l’oportunitat de sentir tot el ventall de possibilitats que suposa endinsar-se en el món de la programació, ajudant-los a nodrir-se d’habilitats per resoldre problemes, així com desenvolupar la lògica i la creativitat. Arreu del món compta amb el recolzament de més de 400 socis i 200.000 educadors.

També hi ha un bon grapat de conegudes empreses que donen suport a l’experiència, incloent-hi –entre d’altres- Microsoft, Apple, Amazon i el College Board, així com comitès consultius i de revisió. Des de la mateixa organització es proposen diverses activitats descrites específicament amb tutorials en vídeos.


Quant al tipus de material que s’utilitza també és prou eclèctic, i pot anar des de l’ordenador personal passant pels telèfons intel·ligents i les tauletes fins a experiments que tan sols necessiten de paper, bolígraf i ganes d’implicar-s’hi. Els professors i professores han valorat molt positivament el resultat de l’experiència, que ara hauran de valorar si es torna a repetir per segon any consecutiu de cara al curs vinent, 2016-2017.
Data de realització: 12/08/2016 | Data de la darrera actualització: 12/08/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300