Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La canalla protagonitza la 14a Festa d'Arribada d'Es Tió


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/11/2016 01:18:32 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Caga TióLa canalla protagonitza la 14a Festa d'Arribada d'Es Tió

El popular personatge nadalenc que habita als boscos d’El Vilar estarà emplaçat al Carrer Muralla, davant del Casal La Cooperativa, fins la festa del Caga Tió del dissabte 24

Al llarg d’aquests dies Blanes continua acollint els primers actes relacionats amb el Nadal, preparant-se pels dies de celebració que aviat es viuran amb plena intensitat. Després que fa una setmana es va inaugurar el Pessebre Monumental, una de les celebracions prenadalenques més populars que es viu des de fa més d’una dècada a la vila és la Festa d’Arribada d’Es Tió, que s’ha celebrat aquest diumenge al matí.

14a Festa d’Arribada d’Es Tió de Blanes

L’activitat, organitzada per Acció Cultural Es Viver, s’ha encetat a les 10 del matí, quan els membres de l’entitat acompanyats de pares i mares s’han concentrat a la Ciutat Esportiva. Des d’allà, tots plegats han anat a recollir els tions de les famílies als boscos d’El Vilar, un paratge que hi ha als afores del municipi, on també viu Es Tió, que té unes dimensions molt més grosses que els que hi ha a les llars.


Cercavila Festa d'Arribada Es Tió de Blanes
Posteriorment, a les 11 del matí ha començat una cercavila que ha sortit des del barri d’El Control-Horta de la Perla, al Carrer Anselm Clavé. La comitiva ha fet un breu recorregut fins arribar al seu lloc de destí on s’estarà instal·lat aquest fantàstic personatge nadalenc durant tots aquests dies. Es tracta de la nova ubicació que es va estrenar fa dos anys: el Carrer Muralla, davant del Casal La Cooperativa.

Un cop arribats aquí, ha començat la festa amenitzada pel cantant blanenc Ferran Pujadas, que ha entretingut petits i grans amb diverses melodies, entre elles l’emblemàtica Cançó del Tió. Aquest ha estat el preàmbul del moment culminant de la festa, quan s’han repartit els tions als nens i nenes. La canalla, acompanyada de familiars i amics, anaven rebent el fantàstic personatge en forma de tronc.


La 14a Festa d’Arribada d’Es Tió de Blanes ha comptat una vegada més amb la col·laboració dels membres de la Colla Gegantera de Blanes, que els han acompanyat durant la cercavila fins arribar al Casal La Cooperativa. En aquest local és on precisament dormen els gegants i gegantonts de l’entitat i els capgrossos.


El so de les gralles de la colla també s’ha acompanyat de nou avui amb les cançons nadalenques que han anat interpretant al llarg de tot el recorregut els músics de la Banda del Col·legi Santa Maria. Això ha contribuït a què la nombrosa concurrència que formava part de la cercavila caminés en molt bona companyia.


La cercavila ha comptat, com és habitual, amb dos principals ingredients: dos remolcs on es transportaven d’una banda Es Tió, i de l’altra els tions de les famílies que els han anat a recollir. Per major seguretat dels participants en la cercavila, on sol haver molta canalla, efectius de la Policia Local de Blanes han fet un seguiment durant tot el recorregut, encapçalant i tancant la comitiva.


Durant la festa d’aquest matí, per ajudar a fer passar el fred que apretava una mica malgrat el sol que ha lluït, s’ha repartit xocolata desfeta sense gluten per a petits i grans, que han agraït poder degustar la dolça escalfor. Com a fi de festa fora de guió, que cada any es repeteix, amics i familiars han aprofitat per immortalitzar els primers records fotogràfics nadalencs fotografiant els nens i nenes muntats sobre Es Tió o al seu costat.

Una tradició nadalenca recuperada al 2003

Enguany ha estat la 14a edició d’aquesta celebració, que organitza des de l’any 2003 l’entitat blanenca Acció Cultural Es Viver. Va ser llavors quan es va encarregar de recuperar una tradició que s’havia començat a perdre els anys anteriors, amb diverses activitats al voltant d’un tió de grans dimensions. Es tractava de revifar aquesta manera de celebrar els Nadals tan lligada a la cultura catalana.


No tan sols organitzen la festa d’arribada d’Es Tió, sinó que també van editar fa uns anys diversos elements de difusió, com ara una auca, quaderns de dibuix, un trencaclosques i diversos articles de roba que duen impressa la imatge d’aquest personatge. Precisament l’any passat es va aprofitar per renovar Es Tió de Blanes i fer-lo nou de trinca, amb un cos de freixe, cames d’alzina i nas d’olivera, substituint al què durant tots els anys anteriors havia protagonitzat aquesta celebració.

Engreix d’Es Tió i Festa de la vigília del Nadal

Des d’avui diumenge, i durant dues setmanes, la canalla podrà anar a engreixar Es Tió perquè la vigília de Nadal, el dissabte 24 de desembre, estigui preparat per oferir obsequis entre els nens i nenes que el vagin a veure aquell dia. Es pot anar a dur-li menjar durant tot el dia a l’emplaçament on s’està el fantàstic personatge, el Carrer Muralla davant del Casal La Cooperativa.


Per engreixar-lo, Acció Cultural Es Viver demana que se l’alimenti principalment amb arròs, pasta, oli, llegums, conserves i sucre. Tot el menjar que no es cruspeixi s’anirà a lliurar a Càritas Interparroquial perquè l’aprofitin altres famílies. El moment més esperat de tot plegat arribarà la tarda del 24 de desembre, quan se celebrarà la Festa del Caga Tió, de 5 a 7 de la tarda, al mateixa emplaçament del Carrer Muralla.


La mainada que participi en la festa i canti la coneguda cançó del tió rebrà els primers obsequis que els anirà cagant abans no ho facin de nou a les respectives llars amb els tions, ja sigui en la mateixa vigília o l’endemà diumenge, el 25 de desembre. Val a dir que, per a la organització de totes aquestes activitats Acció Cultural Es Viver compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Blanes, l’Associació de Botiguers de Blanes Centre, la Banda del Col·legi Santa Maria i la Colla Gegantera de Blanes.Data de realització: 12/11/2016 | Data de la darrera actualització: 12/11/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300