Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Itinerari científic arran de mar per continuar el projecte “Ciutats de Ciència” a Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/12/2016 12:09:41 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Itinerari científic arran de mar per continuar el projecte “Ciutats de Ciència” a Blanes

L’activitat ha anat a càrrec de l’investigador i divulgador blanenc Pep Anton Vieta, qui s’ha encarregat de descobrir als participants la ciència que s’amaga al llarg del Passeig de Mar

Aquests dies es continuen celebrant a Blanes nous esdeveniments que formen part del projecte Ciutats de Ciència, organitzada conjuntament per la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Blanes, així com en d’altres indrets del territori. Dissabte passat va tenir lloc un itinerari científic per la vila de la Costa Brava, presentada sota el títol Molta Ciència Arran de Mar.


El punt de trobada de l'itinerari científic: la platja de Sa Palomera
Fotografies: Aitor Roger
L’experiència la va encapçalar l’investigador i divulgador científic blanenc Pep Anton Vieta qui, al llarg d’un quilòmetre i mig que separa la Roca de Sa Palomera del moll, va proposar una interessant ruta aturant-se en els llocs més emblemàtics del Passeig de Mar per descobrir als participants la ciència que s’hi amaga. El ric patrimoni natural, històric i cultural de Blanes va contribuir a què l’activitat estigués farcida de curiositats científiques i petits experiments que demostren que el municipi i els seus habitants estan envoltats de molta ciència.

Molta Ciència Arran de Mar: un itinerari farcit de referències científiques

La primera aturada de l’itinerari va ser al cim del conjunt rocós de Sa Palomera, el pòrtic de la Costa Brava. Aquí els participants van descobrir la geologia d’aquest indret que atrau cada any milers de turistes al seu cim, des del qual es pot guaitar l’interessant Turó de Montells, el volcà situat als afores del nucli urbà, prop del Santuari del Vilar. Gràcies a un parell d’experiments proposats per Pep Anton Vieta, es va indagar en la química i la física dels focs artificials, que es disparen des de la platja de Sa Palomera amb motiu del Concurs Internacional que es fa al juliol.


El monument a Carles Faust, assegut perpètuament al Passeig de Mar a través d’una seva escultura, va servir per parlar de botànica i els dos jardins que hi ha a Blanes: el Marimurtra –fundat per Faust- i el Pinya de Rosa. Des d’aquí també es va parlar de l’explotació de la terra per a l’agricultura, fent memòria de les Caves Mont-Ferrant com a pioneres en l’elaboració d’aquest apreciat escumós. Igualment aquí, divisant l’antic Convent dels Caputxins, es va recordar que va ser des d’aquell bonic racó de Blanes Ferran Agulló va batejar la Costa Brava fa més de 100 anys.

Seguint el recorregut del passeig, la tercera parada va ser al Monument del Sardanista, al costat del Banc dels Músics, per parlar de física i meteorologia gràcies al fenomen de les minves. El funcionament del baròmetre, les depressions i els anticiclons, i la tasca d’investigació en ecologia i biologia que es du a terme al Centre d’Estudis Avançats de Blanes van ser altres temes tractats.


El següent punt on la comitiva es va aturar va ser als peus del Frare, el nom amb què popularment es coneix a Blanes el Monument a l’escriptor Joaquim Ruyra. Aquí es va parlar de la química de l’escultura, que està feta de bronze, així com la relació que té amb l’Estàtua de la Llibertat de Nova York. El personatge de Ruyra, Fra Sadurní, i les seves característiques comunes amb Sant Francesc d’Assís i el mateix Papa Francesc, van servir per parlar d’ecologia i desenvolupament sostenible per un món tecnològic i, alhora, respectuós amb el medi ambient.

Una vila marinera pionera en equipaments i indústries

Des d’aquest punt, molt a prop del bust de l’Avi Bagué emplaçat davant l’ermita de l’Esperança, i trobant-se al lloc on antigament hi havia les drassanes més importants de la costa catalana en ple segle XIX, es va parlar de la ciència i la tecnologia del vaixell a vapor, que va acabar amb aquesta industria naviliera. La cinquena parada del recorregut va ser a la Font del Carme, on el passeig enllaça amb la zona portuària. El tractament de les aigües potables va ser l’enllaç per parlar de química i com la cloració de les aigües potables va suposar un augment de l’esperança de vida al nostre món.


També es va parlar del tractament de les aigües residuals, destacant en aquest sentit que la primera depuradora de tota la costa va ser la de Blanes, inaugurada amb motiu de la Festa Major Petita de l’any 1972. Enllaçant amb la industria química destacada, no es va deixar passar l’ocasió de parlar de la SAFA –avui dia, Nylstar- i els polímers sintètics que la van fer esdevenir als anys 50 la fàbrica productora de Nylon 6-6 més destacada de tot Europa.

Per últim, la sisena aturada del recorregut va ser al moll, davant dels quillats, on es va parlar de la reacció d’oxidació -una de les amenaces de l’activitat pesquera-, i com es combat gràcies a la química amb pintures com el mini -que ja no s’utilitza per la seva elevada toxicitat-, l’acer inoxidable, el galvanitzat o a l’acer de tipus corten. La passejada es va tancar amb un final literari 100% blanenc, llegint el poema En el port, escrit l’any 1897 per Joaquim Ruyra.

Pep Anton Vieta, investigador i divulgador científic

Sense cap mena de dubte, el fet que el cicerone de l’itinerari sigui un gran coneixedor del territori –a banda de la seva vocació divulgativa- va fer que l’experiència fos encara més interessant. Pep Anton Vieta és Llicenciat en Química per la Universitat de Girona, Màster en Química Mèdica i Disseny Molecular per la mateixa UdG, i Màster en Formació del Professorat d’ESO, Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d’Idiomes.


L'investigador i divulgador científic Pep Anton Vieta
És professor de física i química i matemàtiques, Doctorand al Programa de Doctorat en Química de la UdG –investigador a l’equip de l’Institut de Química Computacional i Catàlisi-, i forma part de l’equip de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la Universitat de Girona. La seva passió és la ciència, i per això una de les tasques en què hi aboca especial interès és en apropar la ciència a la societat en general.
Data de realització: 12/12/2016 | Data de la darrera actualització: 12/12/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300