Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Epigenètica o, perquè no podem clonar dinosaures?, a Aula Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/14/2016 12:40:40 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Epigenètica o, perquè no podem clonar dinosaures?, a Aula Blanes

La darrera conferència de l’any 2016 ha tractat sobre l’estudi d’aquesta ciència que ha aconseguit identificar malalties degudes als canvis per factors externs en les marques de l’ADN

Aquest passat dimarts la Sala d’Actes de la Biblioteca Comarcal va allotjar la darrera conferència d’enguany organitzada per Aula Blanes, a càrrec de la divulgadora en ciència Helena González, i presentada amb el títol Perquè no podem clonar un dinosaure?. La ponent és doctora en Biomedicina per la Universitat de Barcelona i especialista en mecanismes de reparació de l’ADN i epigenètica dels processos tumorals. En primer lloc es va fer una mirada històrica a l’estudi de la genètica i al punt d’inflexió que va suposar el Projecte Genoma Humà, que va permetre llegir tot l’ADN de la nostra espècie. Es va obrir la possibilitat de llegir totes les singularitats d’una persona en una molècula química.


La Doctora Helena González, ponent de la xerrada d'Aula Blanes
La Doctora González va destacar que hi ha tres descobriments que fan sortir d’aquesta posició de reduccionisme genètic: només hi ha un 0’1% de diferència entre dos humans a nivell genètic, no hi ha una relació entre el nombre de gens i la complexitat de l’espècie i la majoria de l’ADN no són gens, sinó fragments que s’anomenen ADN Escombraria. De la possibilitat de poder explicar-ho tot es va passar a una nova idea: només les mutacions de l’ADN no poden explicar les diferències entre individus. Això va obrir la porta a la epigenètica, l’estudi de l’expressió diferencial dels gens.

La científica va explicar que l’ADN de les cèl·lules no està totalment accessible, no es pot llegir tot, i segons sigui d’un tipus o un altre hi ha unes parts o unes altres inaccessibles. Aquests nusos s’anomenen marques epigenètiques: totes les cèl·lules en tenen i saber com es regulen és l’objecte de l’epigenètica. Els canvis epigenètics es poden donar per factors interns i externs, i en aquests segons els motius que destaquen són l’alimentació, l’ambient i l’edat. Actualment, l’epigenètica ha aconseguit identificar malalties degudes a aquests canvis en les marques de l’ADN, com per exemple la diabetis tipus II, alguns càncers i les addicions, que estan vinculats a modificacions de l’epigenètica de les cèl·lules.


Una de les darreres novetats és el descobriment que les marques epigenètiques s’hereten de mares a fills i a nets. Malgrat tot, la Doctora Helena González va advertir que l’evolució des del reduccionisme genètic d’abans dels descobriments del genoma humà, fins al sorgiment de l’epigenètica, no ens ha de portar a un excés de confiança i a pensar que tot es pot explicar per herència epigenètica. Va ser en aquest punt que la idea de la clonació va prendre protagonisme i va servir per tancar una xerrada d’alt nivell pedagògic, així com un excel·lent any de divulgació del coneixement a través d’aquesta entitat blanenca.
Data de realització: 12/14/2016 | Data de la darrera actualització: 12/14/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300