Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Xerrada a Blanes sobre com detectar un possible maltractament masclista


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/14/2016 05:06:11 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Xerrada a Blanes sobre com detectar un possible maltractament masclista

S’ha fet avui a la tarda al local de l’AVV de Mas Enlaire, i ha anat a càrrec de l’equip del SIAD, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones, i la Plataforma de Dones de Blanes

Aquesta tarda ha continuat a Blanes el cicle de xerrades Parlem de Salut que organitza l’Associació de Veïns de Mas Enlaire amb el suport de l’equip de professionals sanitaris de l’Àrea Bàsica de Salut del municipi. El tema d’avui ha anat a càrrec de membres de la Plataforma de Dones, algunes de les quals formen part de l’equip del SIAD, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones.

Es tractava de parlar sobre com poder detectar un possible maltractament masclista, un tema que malauradament coneixen de ben a prop les ponents. Abans d’entrar en matèria, la vicepresidenta de la Plataforma de Dones, Isabel Forcada, ha fet una breu descripció tant de l’entitat com del servei d’atenció, presentat tot seguit a les dues altres ponents: Carme Guasch i Montse Romera, psicòloga i tècnica respectivament del SIAD.

Objectiu: entendre la problemàtica per poder eradicar-la

Cada 25 de novembre, quan es commemora el Dia Internacional de lluita Contra la Violència Masclista, sorgeix el mateix dubte: quines són les claus per poder aconseguir eradicar aquesta xacra que sembla que mai no pararà? La resposta a aquesta pregunta és complexa, i no hi ha cap fórmula màgica que ajudi a trobar-la, més encara quan en l’actual societat, alguns mitjans de comunicació i un ús poc ètic de les xarxes socials han contribuït a tornar a fer un quants passos enrere en aquest àmbit.


Xerrada al local de l'AVV de Mas Enlaire
Els estudis sobre violència masclista són relativament recents, ja que tot just es van començar a elaborar durant els anys 70. Des de llavors, s’han multiplicat els assajos i projectes que intenten ajudar a entendre una problemàtica global. Al principi s’intentava culpabilitzar les dones sobre el mal que patien, en aquella eterna cantarella que elles s’ho havien buscat.

La falta d’autoestima o la manca de recursos econòmics que patien les dones tampoc ajudava. La dona tendia a donar-se la culpa respecte la situació que patia, admetent fins i tot l’excusa amb què el seu agressor es justificava. Davant això, les víctimes solien intentar solucionar els esclats de violència evitant les situacions que els provocaven, quan en realitat els estudis han demostrat que faci el què es faci, no s’aconseguirà acabar amb les agressions físiques i psicològiques per aquest camí.

Consells per ajudar les dones que pateixen violència

El SIAD de Blanes ofereix principalment tres tipus de serveis: informació i atenció, i assessorament psicològic i jurídic. La important tasca d’acompanyament que ha suposat el SIAD per un gran nombre de dones a Blanes l’han fet esdevenir en un espai de referència en els àmbits social, personal i familiar. Ubicat físicament al local de la Plaça Argentina, 5 del barri d’Els Pins, funciona els dimarts de 9 a 12 h i els dijous de 16 a 19 h, així com en hores concertades.


Isabel Forcada i Carme Guasch, de la Plataforma de Dones de Blanes
En base a la seva dilatada experiència, la Plataforma de Dones de Blanes ha elaborat un decàleg per recolzar i ajudar les víctimes de violència masclista. Se’ls recorda que no estan soles, perquè el què estan patint ja ho han passat altres dones que saben com se sent. També es remarca que si es té dubte sobre si s’està sent maltractada, probablement així sigui, i que aquesta situació no és culpa seva.

Es recorda que l’agressor no canviarà per molt fort que sigui l’amor que sent per ell la dona o per moltes promeses que li faci, i que tancar els ulls no farà que el problema desaparegui. No s’ha d’aguantar una situació de violència ni per l’opinió de la pròpia família, ni pel què diran, ni pel benestar dels fills, que també pateixen aquesta situació.


Per últim, es remarca que hi ha maneres de supera-ho, encara que de moment no es vegi cap sortida, que cada víctima és més forta i valenta del què es pensa, i que si es té un mínim d’amor propi és més probable acabar sent estimada i respectada pels altres. En aquest sentit, el desè punt del decàleg recorda que les associacions de dones estan per ajudar.

Properes xerrades del Cicle Parlem de Salut

Aquesta ha estat la darrera xerrada d’aquest 2016 que s’ha programat en el cicle Parlem de Salut, que tot just es va posar en marxa el passat mes de novembre amb dues primeres sessions. La següent tindrà lloc el 18 de gener, quan es parlarà sobre estils de vida saludable: alimentació i exercici físic.

El 18 de febrer es tractarà les dues principals addicions socialment acceptades: tabac i alcohol; el 8 de març sobre la importància de tenir cura de la higiene buco-dental; el 5 d’abril dels anticonceptius, els embarassos no desitjats i les malalties de transmissió sexual per adolescents; el 17 de maig sobre vacunes; i finalment el 14 de juny es parlarà sobre com envellir amb bona salut.


Totes les xerrades es fan al punt de les 15’15 h de la tarda, i s’allotgen al local social de l’Associació de Veïns de Mas Enlaire, a l’antic barracó de l’Escola Sa Forcanera, a la Plaça 11 de Setembre. El cicle de xerrades sobre temes de salut forma part del Programa Salut Comunitària, i el seu objectiu és abordar diversos temes relacionats amb aquest àmbit des d’un punt de vista molt ampli.
Data de realització: 12/14/2016 | Data de la darrera actualització: 12/15/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300