Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes estrena una nova versió de “Pastors i Misteris”, l’obra del 1929 escrita pel poeta Pere Puig i Llensa


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/14/2016 12:43:16 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes estrena una nova versió de “Pastors i Misteris”, l’obra del 1929 escrita pel poeta Pere Puig i Llensa

Amb motiu dels 30 anys del grup “El Mirall” el col·lectiu artístic dels “Pastorets de Blanes” els ha convidat a dirigir la nova versió que s’oferirà al Teatre aquest cap de setmana

Si hi ha alguna tradició d’aquestes festes que és allò que es diu 100 % blanenca, una d’elles –sense cap mena de dubte- és la representació que des de fa molts anys s’ofereix vorejant el 25 de desembre: Pastors i Misteris, escrita pel poeta blanenc Pere Puig i Llensa l’any 1929. El clàssic nadalenc per excel·lència, que no té res a veure amb Els Pastorets de Pere Folch i Torres, ha estat durant dècades l’esdeveniment teatral més destacat a Blanes.


Assaig "Tot assajant Pastors i Misteris"
L’obra que es coneix popularment en aquesta vila com Els Pastorets de Blanes ja ha celebrat els 85 anys d’història, i ha estat dirigida aquests darrers anys pel fill del seu autor, Pere Puig i Camps, amb el suport de Jaume Bou. La representació ha hagut de passar necessàriament per diversos relleus generacionals per continuar ben viva, i està organitzada pel col·lectiu Grup de Pastorets de Blanes, que des de fa vuit anys compta amb un grup de joves actors i actrius més o menys estable.

Nova versió del clàssic blanenc: Tot assajant Pastors i Misteris

Fa uns mesos, amb motiu que el grup de teatre blanenc El Mirall està celebrant el seu 30è aniversari, l’equip artístic dels Pastorets de Blanes va proposar-los que assumissin la direcció puntual del clàssic de Pere Puig i Llensa. No els ho van haver de dir dos cops, perquè precisament una de les idees que feia anys que temptava als d’El Mirall era fer uns Pastorets adobats amb matisos i connexions amb la realitat del segle XXI.


Una de les poques condicions que van posar és que es treballés bàsicament amb l’equip d’actors habituals del grup Pastorets de Blanes. Partint d’un gran respecte envers el seu treball, també se’ls va demanar que donessin les seves opinions sobre l’obra de Pere Puig i Llensa i sobre la posada en escena que porten fent durant aquests darrers anys, que diguessin què els agradava més i què creien que es podria canviar.


A partir d’aquí, doncs, sense perdre de vista el text original però donant-li allò que es diu popularment un parell de voltes, ha sorgit una nova proposta escènica amb alguns matisos diferents als què tradicionalment s’havia estat representant. Així ha sorgit la nova versió que es podrà veure al Teatre de Blanes el proper cap de setmana, els dies 17 i 18 de desembre: Tots assajant Pastors i Misteris.


Pep Alum, Carlos González i Xavier Puigdemont
La direcció de l’obra ha passat a ser tricèfala: Pep Alum –fundador del grup El Mirall-, Carlos González i Xavier Puigdemont, qui fa uns anys va formar part de l’elenc d’Els Pastorets. La nova proposta que el públic blanenc podrà veure per primera vegada aviat és fruit de l’esforç en comú que han esmerçat tots plegats, principalment amb aportacions dels mateixos actors i actrius, però també amb un parell de girs argumentals al més pur estil mirallià.

Una nova versió que inclou nous arranjaments musicals

Els qui coneguin la trajectòria del grup El Mirall saben molt bé que les seves obres s’allunyen força del teatre convencional, tant pel que fa a les temàtiques que escullen com per les seves posades en escena. Potser el més interessant d’aquest projecte és justament comprovar com s’han avingut les dues maneres d’entendre el teatre: l’innovador i el clàssic.


De fet, tal com explica Pep Alum -fundador i director d’un bon grapat d’obres d’El Mirall-, la proposta ha estat com poder complir un somni: “La gent d’El Mirall havíem pensat i parlat més d’una vegada que algun dia faríem uns Pastorets, els nostres Pastorets. Uns Pastorets de creació pròpia amb uns textos i una posada en escena sorgits d’idees i improvisacions que, més o menys, entronquessin amb l’origen popular i cristià d’aquest tipus de propostes teatrals”.

Sense voler desvetllar cap misteri i mantenir l’interès per assistir a l’estrena d’aquesta nova versió, es pot avançar que s’han fet noves versions i arranjaments musicals de les immortals peces que molts blanencs i blanenques han taral·lejat des de petits, creades per Mossèn Joan Batlle i arranjades posteriorment per Josep Maria Guinart. Així, com a pista més vàlida, val a dir que sonarà una guitarra elèctrica al costat d’altres instruments més clàssics com ara l’acordió diatònic, guitarres –acústica i clàssica-, percussió i clarinet.


Després d’intensos mesos d’assaig, arriben a la culminació de tants esforços amb el convenciment que la nova versió no busca anul·lar els originaris Pastors i Misteris, sinó reinventar-los: “Compta amb escenes més rodones i treballades, i d’altres de més fràgils. Tot plegat vesteix una proposta que segurament agradarà a uns més que a d’altres, només faltaria !. El què sí és segur és l’entusiasme que hi hem abocat tots i totes, en una nova proposta que de la que potser es puguin aprofitar algunes idees pels propers anys... o no”.

Estrena aquest cap de setmana amb dues sessions

Per desfer tot l’entrellat, és a dir: per comprovar com és aquesta nova versió, hi ha dues oportunitats a través de sengles representacions que es faran al Teatre de Blanes. El dissabte 17 de desembre l’estrena és a les 10 de la nit, i l’endemà diumenge a les 7 de la tarda, perquè tothom qui estigui interessat en assistir-hi tingui dues opcions.


Les entrades es venen a 8 €, i també es poden adquirir online a través del Teatre de la Costa Brava Sud: http://www.teatredelacostabravasud.cat/513/1/teatre/tot-assajant-iquot;pastors-i-misterisiquot;/
Data de realització: 12/14/2016 | Data de la darrera actualització: 12/14/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300