Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Més de mig miler d’espectadors a “Tot assajant, Pastors i Misteris”, la nova versió del clàssic de l’any 1929


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/19/2016 12:42:29 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Més de mig miler d’espectadors a “Tot assajant, Pastors i Misteris”, la nova versió del clàssic de l’any 1929

El grup El Mirall ha dirigit l’obra de Pere Puig i Llensa amb els actors i actrius originals introduint, entre d’altres, nous arranjaments musicals i vestuari contemporani

Més de mig miler de persones han pogut gaudir aquest cap de setmana al Teatre de Blanes de les dues representacions que s’han fet de la nova versió d’un clàssic nadalenc 100% blanenc, presentada aquest 2016 sota el títol Tot assajant, Pastors i Misteris. El repte era delicat, ja que la històrica obra de Pere Puig i Llensa escrita l’any 1929 ha acompanyat diverses generacions de blanencs i blanenques durant aquestes festes.


"Tot assajant, Pastors i Misteris" - Fotografies: Albert Alenyà
Amb motiu del 30è aniversari del grup de teatre El Mirall, l’equip artístic d’Els Pastorets de Blanes va proposar-los que fessin una nova versió de l’obra que ja ha complert els 85 anys d’història. Una de les primeres condicions miralliana va ser que es volia treballar amb l’equip d’actors i actrius habituals, a qui es va demanar que donessin la seva opinió respecte què els agradaria canviar, mentre que la direcció ha anat a càrrec de Pep Alum –fundador del grup El Mirall-, Carlos González i Xavier Puigdemont, qui fa uns anys va formar part de l’elenc de Pastors i Misteris.

Una nova versió farcida de novetats

Si tenim en compte els llargs aplaudiments amb què s’han tancat els dos passis de Tot assajant, Pastors i Misteris, cal concloure que la fórmula ha agradat, i molt. Una de les principals novetats ha estat la duració, que ha passat de les més de 2 hores i mitja –amb mitges parts incloses- fins a la hora i mitja llarga sense interrupcions, així com que els músics i cantaires s’han fos amb l’acció dalt l’escenari, no com fins ara que estaven situats fora d’ell, a tocar de les files de butaques.


Carles Pascual, Xavier Pascual, Pau Murner i Aitor Roger
Precisament la música ha estat un altre dels canvis introduïts. Les conegudes tonades de les cançons creades originàriament per Mossèn Joan Batlle, arranjades posteriorment per Josep Maria Guinart, han estat de nou reversionades afegint-hi alguns canvis. Això ha provocat la introducció de nous instruments fins ara inversemblants en aquestes funcions, destacant sobretot la guitarra elèctrica que acompanyava les intervencions infernals, així com l’acordió diatònic i una caixa de percussió.


Albert Campuzano i Guillem Bitlloch
Molt destacable també ha estat el tema del vestuari, ja que les túniques i togues, així com les sandàlies, han estat substituïdes per texans, americanes, vestits eivissencs i xiruques. Els actors i actrius vestien com si acabessin d’arribar del carrer –llevat de concessions d’accessoris gens comuns com unes ales o una capa de dimoni, per exemple-, per la qual cosa la sensació d’actualitat encara era més pronunciada, si bé des del primer moment tothom sabia què anava a veure.

Com homenatge al munt d’actors i actrius que durant tots aquests anys han estat donant vida als diferents personatges, el vestuari originari de Pastors i Misteris ha estat exposat al vestíbul del Teatre de Blanes, afegint-hi un llistat dels intèrprets que els havien donat vida com a complement de la informació. Això ha significat una ocasió única perquè els espectadors poguessin veure de més a prop aquestes llegendàries creacions.


Roger Busquets, Mar Alum, Lucia Ribas, Jordi Ribas,
Carles Pascual, Pau Murner i Aitor Roger
També és prou destacable l’escenografia emprada, espartana fins al punt que els únics elements que hi ha són tres plataformes al terra i la projecció d’un parell d’estalviadores estrelles brillant que es veuen al fons de l’escenari quan l’acció passa de nit. I poca cosa més, si no és pel fum que envolta als dimonis. En definitiva, potser tots aquests canvis han provocat que els típics Pastorets de Blanes –com es coneix aquí popularment la representació- siguin encara més propers, amb unes interpretacions dels actors i actrius que han arribat d’una manera força més directa al cor del públic, ja que era més fàcil identificar-s’hi.

Repartiment, cantants i músics

Si bé s’han conservat bona part dels actors i actrius que van encarnar els diferents personatges de Pastors i Misteris en la darrera representació del 2014, també hi ha hagut canvis. Així, l’elenc l’han format Aitor Roger (Amo de Tots), Carles Pascual (Vell Garriguet), Pau Murner (Rossinyol), Roger Busquets (Cucut), Jordi Ribas (Pinetell), Xavier Pascual (Preferit), Guillem Bitlloch (Punxadís), Albert Campuzano (Entrebanc), Sílvia Marquès (Promesa del Rossinyol i Narradora), Alba Lupiáñez (Sant Miquel), Cristina Bitlloch (Sant Gabriel), Lucia Ribas i Mar Alum (filles d’en Garriguet), Paula Tomé (Jasmine), Jihad Bakkali (Sant Josep), Esther Charles (Verge Maria), Adrià Alum i Roger Alum (dimonis petits) i Laia Alum (àngel petit).


Les veus que han donat vida a les inoblidables cançons de Mossèn Jan Batlle han estat Joan Bitlloch, Alèxia Roura, Pep Castany, Vicenç Gironès, Raquel Puigvert, Laura Rabassa, Mònica Rabassa, Núria Sagrera, Rubén Vidal i Marc Vilanó. Les versions, arranjaments musicals i instrumentalització ha anat a càrrec de Joan Bitlloch (guitarra acústica, acordió diatònic i percussió), Vicenç Gironès (clarinet i percussió), Rubén Vidal (guitarra clàssica i percussió) i Marc Vilanó (guitarra elèctrica i guitarra acústica).


Per últim, l’escenografia, llum i so ha anat a càrrec dels Tècnics del Teatre de Blanes, Perruqueria Reme ho ha fet dels pentinats, el maquillatge l’han realitzat Montse Roig i Anna Castany, i els arranjaments de vestuari Anna Soteras. Ara el dubte és saber si les properes festes nadalenques en què es tornin a programar els Pastorets de Blanes es retornarà a l’original, o bé a aquesta nova adaptació.

Data de realització: 12/19/2016 | Data de la darrera actualització: 12/20/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300