Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El Nadal, més a prop a Blanes amb la Fira de Sant Tomàs, amb 500 anys d’història


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/21/2016 03:55:23 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El Nadal, més a prop a Blanes amb la Fira de Sant Tomàs, amb 500 anys d’història

La tradicional celebració ha augmentat considerablement aquest any la participació, amb 140 parades que han estat visitades per centenars de vilatans i visitants al centre de la vila

A Blanes una de les activitats que indica indefectiblement la imminent arribada de les festes nadalenques és la Fira de Sant Tomàs, que se celebra des de fa segles cada 21 de desembre. Des de primera hora del matí, quan han obert les parades, el regalim de públic ha estat constant i s’espera que, seguint la tònica general de cada any, continuï especialment de cara a la tarda-vespre. L’horari fixat és des de les 9 del matí fins les 9 de la nit.


Fira de Sant Tomàs, aquest matí
Un dels trets més destacats de l’esdeveniment d’enguany és el considerable augment de parades que hi ha hagut en relació a l’any passat, amb un total de 140 instal·lades al centre del municipi. Així, durant tot aquest dimecres es pot seguir un circuit que passa pels carrers Ample, Muralla, i Raval Sud, amb productes de Nadal i d’artesania, així com d’entitats i centres escolars que aprofiten la popular celebració per vendre productes propis, per a causes solidàries, així com per fer-se difusió.


El major nombre de parades són de productes artesans i d’altres tipus. Així, hi ha des de tions i articles nadalencs fins a productes alimentaris i de decoració, passant per roba i complements, joguines, objectes de regal, sabons i cosmètica natural, articles de fusta, joieria artesana i argenteria, etc. També hi ha productes molt més específics per complaure els gustos més diversos i trobar aquell regal tan especial que de vegades costa decidir.

El centre de Blanes, una gran illa de vianants

Amb l’objectiu que vilatans i visitants puguin passejar entre les parades amb major seguretat, la Policia Local de Blanes ha implementat tota una sèrie de mesures, restringint l’accés de vehicles tant als vials on estan instal·lades les parades com en diversos carrers adjacents. Aquestes actuacions estaran vigents des de les 6 del matí i fins que finalitzi l’activitat de la fira, cap a les 11 de la nit, quan s’hauran desmuntat les parades.


La principal mesura té a veure amb el tall de circulació al Carrer Ample, al mig del qual hi ha instal·lades parades. Pel que fa al transport públic que hi circula habitualment, les línies 1 i 9 arribaran fins la Plaça Catalunya i retornaran pel mateix lloc. Per la seva banda, el Carrer Roig i Jalpí també està tancat al trànsit coincidint amb l’activitat.

Una fira amb 500 anys de tradició

La Fira de Sant Tomàs se celebra el 21 de desembre perquè, a banda que marca el primer dia del solstici de l’hivern i és el més curt de l’any, segles enrere arreu de Catalunya era costum organitzar grans fires que també adoptaven el nom d’aquest sant, i que s’allargaven diversos dies. A Blanes ja es troben indicis d’aquesta celebració al segle XVI, quan la fira va ser ratificada amb un permís reial.


Al llibre d’ordenances de la Universitat de la Vila de Blanes hi ha referències als privilegis concedits per Francesc I de Montcada, vescomte de Cabrera i comte d’Aitona, perquè l’actual carrer Ample pogués convertir-se en mercat públic i fos un lloc apte per celebrar-hi la fira. L’historiador Josep Cortils i Vieta inclou més detalls en la seva obra Ethologia de Blanes (1886) i, quan parla sobre els costums i les tradicions blanenques més arrelades, hi esmenta la Fira de Sant Tomàs.


Des de temps remots, Blanes havia acollit visitants de pobles de la rodalia, com Tossa, Lloret, Malgrat, Tordera o fins i tot de Sant Pol, que acudien per comprar alguns dels productes més típics d’aquestes dates nadalenques. Antigament les parades s’instal·laven als carrers Ample i Mercaders, travessaven el Portal de la Verge Maria i seguien pel carrer de Raval fins a la Rambla Joaquim Ruyra. En aquest darrer tram hi havia els mercaders d’eines i ferreteria, així com el bestiar i l’aviram dels ramaders i terrassans de la zona.


Ja al segle XX, la diada de la fira es completava amb una sessió extraordinària de cinema i, tot i ser un dia laborable, també s’organitzava un concorregut ball de nit a la sala de dalt dels Terrassans, un element que no faltava mai en cap celebració assenyalada que s’apreciés a la vila. La importància i relleu que té aquesta activitat entre tots els blanencs i blanenques queda ben palesa al costumari popular en la fixació d’una frase feta que s’utilitzava molt –avui dia encara hi ha gent gran que la recorda- i que diu: Per Sant Tomàs, la mossa fira el bordegàs.
Data de realització: 12/21/2016 | Data de la darrera actualització: 12/21/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300