Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

XIV Festa del Caga Tió a Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/24/2016 05:46:24 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

XIV Festa del Caga Tió a Blanes

L’entranyable personatge, un tronc de grans dimensions que viu als boscos d’El Vilar, ha protagonitzat un any més la tradicional celebració nadalenca amb els nens i nenes

Aquesta tarda-vespre, fidel a una tradició nadalenca popular 100% catalana, Blanes ha viscut la 14a Festa del Caga Tió que, per tercer any consecutiu, ha tingut lloc en el seu nou emplaçament: a la confluència del Carrer Muralla amb la Rambla Joaquim Ruyra, davant del Casal La Cooperativa. La celebració ha estat el preàmbul de la que es viu a moltes llars catalanes, majoritàriament avui a la nit, però també demà diumenge en alguns casos.


Festa del Caga Tió de Blanes 2016
Un any més, la festa ha comptat amb una bona participació d’infants, que s’han acostat al popular Es Tió de Blanes per donar-li uns quants cops de bastó i fer-lo cagar figures de xocolata mentre cantaven la coneguda i popular cançó perquè la litúrgia es compleixi. Els ha ajudat recordant-los la lletra de la tornada, així com ajudant-los a participar, el cantant blanenc Ferran Pujadas, qui també es va encarregar d’animar la festa d’arribada del popular personatge fantàstic.


Ferran Pujadas durant la Festa del Caga Tió
Fa Festa d’Arribada d’Es Tió va tenir lloc fa dues setmanes, el diumenge 11 de desembre, i enguany Es Tió va protagonitzar una cercavila que va sortir des del barri d’El Control-Horta de la Perla fins arribar al centre de la vila. Els acompanyaven la gresca i rauxa dels membres de la Colla Gegantera de Blanes, i la música de la Banda del Col·legi Santa Maria, amb un complert repertori de nadales i marxes.

Acció Cultural Es Viver, l’entitat que ha fet perdurar la tradició

Les celebracions populars que es fan a Blanes al voltant d’Es Tió s’encarrega d’organitzar-les Acció Cultural Es Viver. L’entitat blanenca ho fa des del 2003, quan van recuperar una tradició que s’estava perdent, fent revifar aquesta manera de celebrar els Nadals tant lligada a la cultura catalana, que durant els anys anteriors havia passat a ser substituïda majoritàriament pel Pare Noel.


Per promoure aquesta tradició també han editat diversos elements de difusió, com ara una auca, quaderns de dibuix, un trencaclosques, o bé diversos articles de roba on hi ha impresa la imatge d’Es Tió de Blanes. L’any passat es va aprofitar per renovar aquest personatge que habita en els boscos d’El Vilar i se’l va tornar a fabricar nou de trinca. D’aquesta manera, ara té un cos de freixe, cames d’alzina i nas d’olivera, i ha passat a substituir al què durant tots els anys anteriors havia protagonitzat la celebració.

Des del dia de la festa d’arribada i fins avui mateix, la mainada ha pogut anar a engreixar-lo perquè avui cagués més regals. Li han dut principalment arròs, pasta, oli, llegums, conserves i sucre. Des d’Acció Cultural Es Viver s’ha demanat explícitament que s’alimentés a Es Tió de Blanes amb aquesta dieta perquè tot el menjar que no s’ha cruspit es durà a Càritas Interparroquial perquè l’aprofitin altres famílies.


Per organitzar tant la festa del Caga Tió d’avui dissabte com la cercavila d’arribada del passat diumenge 11 de desembre, Acció Cultural Es Viver ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, l’Associació de Botiguers de Blanes Centre, la Banda del Col·legi Santa Maria i la Colla Gegantera de Blanes.
Data de realització: 12/24/2016 | Data de la darrera actualització: 12/24/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300