Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Humor per combatre les desigualtats i els squads que acullen refugiats a Atenes enceten la 14a Setmana de la Pau a Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/21/2017 11:48:11 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Humor per combatre les desigualtats i els squads que acullen refugiats a Atenes enceten la 14a Setmana de la Pau a Blanes

S’ha inaugurat una mostra d’obres d’un concurs internacional d’humor gràfic sobre Drets Laborals i s’han fet dues xerrades sobre les desigualtats laborals i els refugiats sirians a Atenes

Blanes ha encetat els actes de la 14a Setmana de la Pau amb sengles activitats que han tractat dos dels temes que centraran el contingut que vol promoure el cicle: les desigualtats de gènere i la crisi dels refugiats. Cada temàtica va tenir aquest passat divendres un propi escenari de debat: la Biblioteca Comarcal i el Casal La Cooperativa, respectivament.

Humor per promoure la igualtat i la pau

La Sala Jove i la Sala d’Actes de la Biblioteca Comarcal allotjaran fins el proper 27 de gener l’exposició Desigualtats de gènere en el treball, una selecció de les obres que van participar en el Primer Concurs Internacional d’Humor Gràfic sobre Drets Laborals. Convocat per l’Associació l’Oliva i CGT-Catalunya, van concórrer-hi més de 700 obres de 265 autors, procedents de 56 països d’arreu del món.


Exposició "Desigualtats de de gènere en el treball"
A partir d’aquest ingent material, tres entitats –l’Associació Oliva, Blanes Solidari i Assemblea Antipatriarcal Sa Pedra Foguera- han treballat per seleccionar la 30ena de vinyetes que formen part de la mostra, relacionades amb els drets laborals amb perspectiva de gènere. La inauguració de l’exposició va tenir lloc ahir al vespre, i es va completar amb una xerrada relacionada amb aquest mateix tema.

Promoure la igualtat i la pau a través de l’humor

Durant la xerrada, que finalment es va presentar sota el títol De Mafalda, el trabajo y mi mamá también la sociòloga Mariela Iglesias va proposar un debat sobre la desvalorització del treball, l’explotació i el treball domèstic a partir de l’anàlisi de l’humor. La ponent va parlar de la memòria col·lectiva i individual en les relacions de gènere i del concepte d’explotació laboral i treball domèstic. La sàtira, l’acidesa, la ironia i la inventiva tenen la virtut de denunciar amb contundència, a la vegada que fan riure, i potser per això el missatge perdura encara més i és més fàcil que arribi a qui no està acostumat determinats temes o és reticent a fer-ho.


La sociòloga Mariela Iglesias durant la xerrada
La incorporació massiva de les dones al mercat de treball remunerat s’ha caracteritzat per unes condicions de discriminació social en la que impera la precarietat. Tant l’exposició com la xerrada tenien com a fil conductor apropar-se a la cultura de la pau a través de l’eradicació de la violència en totes les seves expressions, així com la creença que la pau es conquereix amb accions quotidianes.


Per completar aquesta temàtica, la setmana vinent s’han programat quatre tallers sobre les desigualtats de gènere i la justícia social que s’allotjaran a l’Escola Safa i la Biblioteca Comarcal. Les entitats impulsores d’aquest seguit d’activitats defensen que l’humor permet arribar a col·lectius que habitualment no s’interessen pels temes vinculats a la consciència social. El concepte de pau, treballs invisibles i infravalorats, divisió sexual del treball dins de la llar, doble jornada, precarietat, discriminació o econòmica feminista són algunes de les qüestions que es reflexionaran en els tallers.

Xerrada Acció Solidària Mediterrània: com ajudar als refugiats

Un altre dels fils de debat a la 14a Setmana de la Pau de Blanes és la crisi de les persones refugiades, tractada ahir a través d’una altra xerrada que es va allotjar al Casal La Cooperativa. Presentada sota l’eloqüent títol Què puc fer jo?, l’objectiu va ser justament aquest: com es pot ajudar des d’aquí als refugiats que majoritàriament estan concentrats a Grècia i donar informació sobre aquest tema.


Carla Costa, Jamal Waez i Marina Serra durant la xerrada
Se’n van encarregar de fer-ho Jamal Waez, de l’Associació Solidària amb el Poble Siri, i dues voluntàries als squads d’Atenes: Marina Serra i Carla Costa, d’Acció Solidària Mediterrània. Tots tres ho van fer davant prop d’un centenar de persones que omplien absolutament de gom a gom el casal.

Jamal Waez fa tres anys i mig que viu a Girona amb part de la seva família, i va explicar la seva pròpia experiència com a sirià que ha hagut de marxar del seu país fugint de la violència. Per la seva banda, la Marina i la Carla ajuden com a voluntàries independents als joves refugiats que viuen a Atenes en condicions molt precàries, en pisos allunyats dels camps de refugiats.


Treballen en xarxa amb d’altres voluntàries i voluntaris independents per aconseguir habitatges que acullin joves en situació de risc, i actualment ja en disposen d’un on n’hi ha una desena, amb l’objectiu posat en què puguin triplicar aquest nombre. Funcionen com uns pisos tutelats, amb joves d’entre 15 i 23 anys a qui no tan sols es tracta d’acollir, sinó d’intentar dotar-los d’un futur millor ensenyant-los anglès o oferint-los tallers. La Carla marxarà de tornada a Atenes aquest diumenge 22 de gener, mentre que la Marina ho farà d’aquí a dues setmanes, juntament amb d’altres voluntàries de Blanes.

Activitats de suport per ajudar les persones refugiades

Respecte el títol de la xerrada: Què puc fer jo?, totes dues voluntàries van proposar a qui tingui ganes d’anar a Grècia per donar un cop de mà i sigui traductor, entrenador d’esports o que pugui fer tallers que s’uneixin al projecte d’Atenes: totes les mans són benvingudes. Des d’aquí el què es pot fer és organitzar activitats per reunir fons econòmics que pugin ajudar-les a comprar aliments frescos –verdura i fruita- a Grècia, perquè d’enllaunats ja en solen arribar.


A Blanes les dues parades de venda d’objectes de segons mà organitzades per voluntàries i voluntaris d’Acció Solidària Mediterrània a la Fira de Bruixes de Tardor i a la Fira de Sant Tomàs ja han estat tot un èxit. Properament, de cara al diumenge 5 de febrer, s’ha organitzat una Gala Solidària al Teatre de Blanes amb actuacions de dansa diversos ingredients, entre els quals destaca la subhasta d’un quadre cedit per l’artista internacional de Blanes Quim Serrano.

L’altra activitat centrada en aquesta mateixa temàtica, inclosa en el cicle de la Setmana de la Pau, tindrà lloc el 30 de gener, a través d’una nova xerrada que s’allotjarà a la Biblioteca Comarcal. Anirà a càrrec de Toni Fiol Benejam, de ProActiva Open Arms, i Rocío Rodríguez, Murillo, de Pati de Pedres, i es presenta sota el títol El Mediterrani i els camps a Grècia.
Data de realització: 01/21/2017 | Data de la darrera actualització: 01/21/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300