Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El Manifest per la Pau reivindica facilitar l’acollida dels refugiats i les persones en situació de vulnerabilitat


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/27/2017 12:31:09 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

PAU NO A LA GUERRAEl Manifest per la Pau reivindica facilitar l’acollida dels refugiats i les persones en situació de vulnerabilitat

La lectura del manifest “Obrim els Cors: Construïm la Pau”, de la Comissió de Solidaritat i Cohesió Social va comptar amb la participació del grup de teatre del Casal Jove Morralla, “Ralek”

Blanes continua celebrant aquests dies els actes de la 14a Setmana de la Pau, centrada enguany principalment en reivindicar la lluita contra les desigualtats de gènere i les persones refugiades. Ahir a la tarda la Sala Infantil de la Biblioteca Comarcal va allotjar una edició especial de l’Hora del Conte, amb la narració titulada L’amic, a càrrec del grup Pengim Penjam Titelles.


Lectura del Manifest per la Pau 2017
Al vespre va tenir lloc la Lectura del Manifest per la Pau 2017 al Passeig de Dintre, davant l’edifici de l’Ajuntament de Blanes. L’acte es va encetar amb una breu actuació a càrrec del grup de teatre Ralek, del Casal Jove Morralla. Sota i dea i direcció de Paula Gómez, els joves actors i actrius van fer una emotiva performance al·lusiva a la temàtica del manifest, una actuació que es va tancar amb un llarg aplaudiment del nombrós públic congregat.

Reivindicar que es faciliti l’acollida dels refugiats i les persones vulnerables

Tot seguit es va llegir el manifest Obrim els Cors: Construïm la Pau, redactat per la Comissió de Solidaritat i Cohesió Social. Una vegada més, l’objectiu era reivindicatiu perquè tots els assistents prenguessin consciència sobre la temàtica de contingut, que en aquest cas és reclamar que es faciliti l’acollida dels refugiats, i que s’ajudi les persones a qui el sistema ha posat en situació de vulnerabilitat.


Després de recordar que l’any 2016 ha estat un dels més mortífers quant a nombre de persones que han trobat la mort al Mediterrani, es va criticar que els estats membres de la Unió Europea, lluny d’oferir una solució a la situació, han restringit encara més el pas fins a tancar les fronteres. Per això, milers de persones fugen de les zones insegures arrasades de les bombes, i de la fam: “Fugen però no troben refugi. Europa defensa la llibertat de circulació dels capitals, però no la de les persones, i sistemàticament es vulneren els compromisos adquirits amb la signatura de la Declaració Universal dels Drets Humans”.

Obrim Fronteres: Obrim els nostres Cors

El Manifest per la Pau 2017 de Blanes va demanar quatre accions: que s’actuï definitivament davant la barbàries perquè Catalunya sigui terra d’acollida, i que es garanteixi la inclusió i el desenvolupament social digne de les persones migrades a Catalunya, així com comprometre’s a aplicar mesures contra el racisme, la xenofòbia i la violència masclista.


També es defensa el dret a la lliure circulació de les persones, i treballar per eradicar les causes d’injustícia, violència estructural, guerra i vulneració de drets humans, que es consideren l’arrel dels moviments forçats. En definitiva, que es fomenti la cultura de pau. La lectura del manifest es va tancar amb la intervenció d’un jove estudiant, en Martí, de l’Institut Sa Palomera, qui va llegir el poema de Joana Raspall titulat Podríes.La negociació per la pau, actualment un fracàs

El punt i final definitiu va anar a càrrec del regidor d’Acció Social, Cooperació i Solidaritat, Mario Ros, qui va fer referència a unes eloqüents xifres de l’Observatori de Processos de Pau l’Escola de Cultura de Pau de la UAB. L’observatori és una eina que contribueix a l’anàlisi i comparació de les negociacions de pau en curs i altres iniciatives de construcció de pau que tenen lloc en molts països del món.


En aquest sentit, va explicar les dades fruit de l’anàlisi de 39 contextos de negociació de processos de pau que van haver durant el 2015. Un 17’9% de les negociacions analitzades van funcionar bé, mentre que en un 30’7% es van trobar amb dificultats significatives. Ara bé, en la major part dels casos, un 43’60% -és a dir, en 17 casos- no van tenir èxit.

L’Escola de Cultura de Pau es va crear l’any 1999 amb el propòsit de promoure la comprensió i la pràctica de la cultura de pau, intervenir en processos de pau i formar persones perquè siguin capaces d’estendre el missatge i la pràctica de la cultura de pau. Atenent a aquestes xifres, l’actual situació no convida a l’optimisme, ja que la negociació per la pau està resultant, en general, un fracàs.


A banda dels ciutadans i ciutadanes que es van aplegar en la concentració, també hi va haver representants de les entitats que formen part de la Comissió de Solidaritat i Cohesió Social. En l’acte també van participar l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, així com bona part dels regidors i regidores de l’Ajuntament, que tot seguit van celebrar la sessió plenària corresponent al mes de gener.

Últims actes de la 14a Setmana de la Pau 2017

Avui divendres continuarà el programa de 14a Setmana de la Pau 2017 amb una nova activitat que s’allotjarà a la Sala d’Actes de la Biblioteca Comarcal: el Lliurament de Fons Econòmics als Projectes amb el Tercer Món. L’endemà dissabte s’ha organitzat una observació astronòmica amb telescopi per recollir donatius destinats a la construcció d’una vivenda per a una família que viu en extrema pobresa a l’Índia Rural.


Per últim, dilluns vinent coincidint amb el Dia Mundial de la No Violència i la Pau que es celebra el 30 de gener, hi haurà una xerrada a les set del vespre, de nou a la Biblioteca Comarcal. Presentada sota el títol La Ruta del Refugi. El Mediterrani i els Camps a Grècia, anirà a càrrec de Toni Fiol Benejam, de Proactiva Open Arms, i Rocío Rodríguez Murillo, de Pati de Pedres.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 01/27/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300