Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Taula Literària: converses al voltant de la novel·la “El veler magenta”, de l’escriptor blanenc Jaume Puig


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/01/2017 09:41:39 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Taula Literària: converses al voltant de la novel·la “El veler magenta”, de l’escriptor blanenc Jaume Puig

L’autor de l’obra guanyadora del Premi Just M. Casero 2016, acompanyat de Miquel Adam i Antoni Mañach, han protagonitzat l’acte d’avui al vespre del col·lectiu “lletraminúscula”

La Sala de Plens s’ha transmutat avui al vespre en cafè literari per allotjar un nou acte organitzat pel col·lectiu lletraminúscula, una agrupació de blanencs i blanenques que organitza propostes per redescobrir grans autors, així com per difondre l’obra d’artistes locals. En aquest cas, l’acte que ha tingut lloc aquest dimecres ha estat per donar a conèixer la novel·la El veler magenta, de l’escriptor blanenc Jaume Puig.


Taula Literària: "El veler magenta", de Jaume Puig
Si aquest fet ja era de per sí un bon reclam, hem d’afegir-li que ha estat l’obra guanyadora de la darrera edició del Premi Just Manuel Casero. Es tracta d’un guardó literari en llengua catalana que convoca Llibreria 22 de Girona des de 1981. El premi agafa el nom del periodista gironí Just Manuel Casero i Madrid, i poden optar-hi obres de novel·la curta, originals i inèdites escrites en català. Compta amb una dotació de 2.200 euros, i val a dir que Jaume Puig va presentar la seva novel·la sota el pseudònim de György Korin.

Ha estat la tercera vegada que s’ha presentat al guardó gironí, després que ja havia estat finalista en dues anteriors ocasions. Un dels membres del jurat, Josep Maria Fonalleras, va destacar que s’havien decantat per aqueta novel·la perquè l’autor ha sabut combinar la història íntima d’un personatge dins una novel·la d’aventures. A banda de l’import en metàl·lic, el premi també inclou la seva publicació a l’Editorial Empúries. En aquest sentit, coincidint amb l’acte d’avui també es podien comprar exemplars, que fa molt poc que han sortit d’impremta.


D'esquerra a dreta: Miquel Adam, Jaume Puig i Antoni Mañac
Per parlar d’El veler magenta, a banda de l’autor, s’ha comptat amb la participació de Miquel Adam i Antoni Mañac. Escriptor i editor el primer, i filòsof i professor de disseny el segon, durant més d’una hora no tan sols han desvetllat perquè és interessant navegar per la novel·la de Jaume Puig, sinó que també han parlat de literatura i de l’art de la paraula.

Una novel·la d’aventures amb un transfons intimista

L’obra està protagonitzada per l’Abel, un filatèlic solitari que observa el món des d’una distància escèptica. Vidu i amb una filla instal·lada a Nova York, no ambiciona res que es pugui comprar amb diners. El dia del seu 60è aniversari la vida li fa un tomb al posar-li al davant per atzar el segell més rar i valuós del món: el veler magenta. Una peça mítica de l’any 1856 que va ser impresa a la Guaiana britànica, i de la qual només se’n coneix un exemplar.


Al llarg dels anys ha anat canviant de mans, sovint de manera molt rocambolesca i anònima. Finalment, durant una subhasta a París, l’havia adquirit un milionari nord-americà, Arthur Hind, per la qual cosa el valorat exemplar filatèlic va arribar fins als Estats Units. Al morir el propietari, la seva vídua es va vendre tota la col·lecció de segells llevat d’un de sol: el veler magenta. La dona el va conservar fins al 1940, quan finalment se’n va desprendre i el va vendre a un personatge misteriós que només era conegut com a Mr. Atlanticus.


L'escriptor Jaume Puig durant l'acte d'avui al vespre
Jaume Puig (Blanes, 1962), és escriptor i advocat, i durant 10 anys també va ser músic de cobla. Apassionat per la literatura, va iniciar la seva faceta com a escriptor amb la publicació de l’obra, Momssen l’any 2011. La seva primera novel·la té com a escenari el crim organitzat rus, el blanqueig de capital, les mentides sobre el terrorisme islamista i la corrupció política. També ha publicat alguns contes a Revista de Girona, a la revista literària El Llop ferotge i al digital Paper de Vidre.


Data de realització: 02/01/2017 | Data de la darrera actualització: 02/01/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300