Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes reviu més d’un segle d’història del transport de viatgers i mercaderies amb una mostra i una publicació


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/02/2017 12:44:45 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes reviu més d’un segle d’història del transport de viatgers i mercaderies amb una mostra i una publicació

Aquest matí s’ha inaugurat l’exposició que s’allotjarà a Casa Oms fins el 26 de febrer, i s’ha presentat el número 3 dels “Tastets de l’Arxiu” dedicat íntegrament als transportistes

Aquest dijous al matí s’ha presentat a la sala d’exposicions municipal Casa Oms Transportistes de Blanes, el tercer número de les publicacions que periòdicament edita l’Arxiu Municipal. Tal com ja indica el títol, la nova entrega dels tastets està dedicada íntegrament a parlar sobre la història recent de les empreses de la vila que es dediquen al transport de viatgers i mercaderies.


Dionís Riera i Miquel Alventosa, a l'entrada de la sala d'exposicions
Val a dir que la inauguració d’avui al matí ha comptat amb la participació de dos coneguts i apreciats empresaris del transport blanenc ja jubilats: Miquel Alventosa i Dionís Riera, que han completat amb el seu testimoni la introducció històrica a càrrec del director i el tècnic de l’Arxiu Municipal, Toni Reyes i Aitor Roger, respectivament. L’acte l’ha encapçalat el primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura i Arxiu, Quim Torrecillas, així com regidors i regidores del consistori i col·laboradors habituals de l’arxiu.


El primer tinent d'alcalde de Cultura i Arxiu, Quim Torrecillas,
amb Miquel Alventosa i Dionís Riera
També s’hi comptaven membres de la família així com antics treballadors i xofers de les dues empreses, entre ells Avelino Millán, actualment gruista municipal. La cerimònia inaugural s’ha tancat lliurant als dos protagonistes de l’exposició i de l’acte, Donís Riera i Miquel Alventosa, sengles obsequis d’agraïment.


L’exposició inclou una selecció de fotografies de principis del segle XX, així com documentació de l’època, eines que s’utilitzaven per reparar els camions i altres objectes, així com miniatures que reprodueixen a escala alguns dels vehicles que s’utilitzaven, entre ells el Lincoln del 1961 on viatjava JFK en la seva fatídica visita a Dallas.. L’exposició es podrà visitar a Casa Oms fins al 26 de febrer en el següent horari: de dilluns a divendres d’11 a 13 h i els dissabtes de 17 a 20 h.

Més d’un segle d’història del transport a Blanes

L’arribada del ferrocarril a Blanes, a la primera meitat del segle XIX, va permetre que els productes manufacturats de la vila fossin comercialitzats de manera més ràpida i que arribessin encara més lluny, augmentant així la freqüència dels desplaçaments amb Barcelona. Això va afavorir des d’aquell moment que s’establissin diverses empreses dedicades al transport des de l’estació de tren fins al nucli urbà, tant de mercaderies com de passatgers.


En un primer moment es va fer amb carruatges, tartanes i animals de tir, i després amb vehicles a motor. Les empreses més antigues varen ser Cal Tit, Cal Tareno, Can Llinàs, i Can Brillas. Aquesta darrera va absorbir les altres tres, i la seva oficina central del Carrer Raval es va encarregar del servei durant molts anys. El 1917 la Casa Brillas va ser la primera en introduir els vehicles a motor.


Durant els anys 20, Salvador Ros Rodríguez va fer el transport de passatgers des de Blanes fins a l’estació de tren i els viatges a Santa Cristina, amb sortida des del cèntric Carrer Ample. L’any 1929 l’empresari va traspassar la flota i el material a l’empresa dels germans Brillas. Per la seva banda, la família Ciuró feia el transport des del ferrocarril fins a Lloret de Mar. Durant la segona meitat del segle XX, Transports Pujol també traslladava passatgers a l’estació amb autocars, i a l’estiu ho feia amb la popular jardinera descoberta que encara coneixem, ja modernitzada.

Dues nissagues blanenques: Transports Cuca i Autocars Riera

El barceloní Miquel Alventosa Fabra va fundar l’empresa de Transports CUCA amb carros tirats per cavalls que van col·laborar a fer realitat la Fira de Mostres a Barcelona. Posteriorment, l’empresa va comprar els primers camions importats des d’Amèrica, que treballaven a Barcelona per Foment d’Obres i Construcció (FOC). La família Alventosa es va traslladar a Blanes a principis de la dècada dels anys 20, coincidint amb l’inici de la construcció del port pesquer i comercial.


Miquel Alventosa, amb la reproducció del seu camió, al costat
d'una fotografia del mateix
L’empresa va incorporar sis Chevrolet, que muntaven un únic eix i rodes de fusta per transportar pedra des de la Pedrera de la Carretera de Lloret fins al port. Quan les obres es van aturar, es va continuar dedicant al transport en general. Van treballar amb un Wilys Overland, un Stewart –que durant la guerra civil va ser transformat en un vehicle blindat per ordres de la FAI-, un Ford V8, Ford Barba, Berliet, Bedford, així com un Essex.

Transportaven material de construcció de la finca i els jardins Pinya de Rosa, i descarregaven vaixells de pirita, sal i carbó. Als anys 50 un grup de joves amb molta passió pel món del transport va crear un equip amb el nom de Club de Futbol de la Gasolina, amb amics d’autocars Pujol i els tres germans Alventosa de Transports CUCA.


Dionís Riera en l'exposició "Transportistes de Blanes"
El fill que va continuar amb la direcció del negoci va ser Miquel Alventosa Bonet, i a partir de l’any 1967, amb la mort del fundador, es van dedicar al transport per a Coca-Cola i Moritz amb un Barajas o Pegasín, i posteriorment amb un Super Comet DR. Deu anys més tard, el 1977, es va jubilar per motius de salut i va obrir una botiga de recanvis d’automòbils. Actualment gaudeix de la seva especial estimació pel món del transport amb el modelisme i la realització de vehicles a escala.

Per la seva banda, Dionís Riera Degàs va arribar a Blanes l’any 1912 i es va dedicar a fabricar eines per a l’agricultura, carruatges i la tracció animal. Dos anys més tard va fundar Autocars Riera, dedicada a transportar els blanencs als mercats de Santa Coloma, Maçanet o Girona. Va començar a destinar el seu taller a garatge d’automòbils, i l’any 1924 va oferir un servei de taxis. La seva seu social estava al Carrer Anselm Clavé, i va arribar a disposar d’una dotzena de cotxes que batejava amb noms molt peculiars: Ou dur, Bala o Xato petit, de Chevrolet o Brockway.


El seu fill Donís va continuar el negoci ampliant les rutes i, a partir de la dècada dels anys 60, de la mà del nét del fundador, va recórrer molts països d’Europa acompanyant grups de blanencs i entitats com l’Esbart Joaquim Ruyra o la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria. Finalment, de la unió de diverses petites empreses es va crear Blancars als anys 70. L’empresa va continuar prosperant fins a finals del segle XX.

Celebració del patró del gremi i altres dades curioses

El patró dels conductors i xofers és Sant Cristòfol. La festivitat se celebrava cada 10 de juliol amb la benedicció de camions, autobusos, turismes i motocicletes. Els cotxes s’engalanaven amb flors i plantes per participar en el concurs i la festa que es feia al Passeig de Mar. A la dècada dels anys 50 no hi faltava el popular autocar Xato de Can Riera, o els camions de Can Cuca.


La festa solia acabar amb un àpat de germanor a Can Patacano o a l’Hotel Miramar, on s’hi afegien taxistes, transportistes de mercaderies i gent que regentava tallers mecànics. La celebració s’acabava amb un ball a la pista Mar i Cel del passeig. Si parlem de taxistes, els primers que van treballar a Blanes van ser Taxis Patacano, Jaume Casado, Pepito Taulé, Josep Sola Pérez, Antoni Ametller o Federico Ruiz.


Més a prop en el temps, també van tenir llicència Vicenç Garcia, Antoni Bermúdez, Xico Serra Esgleas, Pere Roca, etc. Per últim, també cal remarcar que entre els recaders més antics que disposaven de vehicle i feien el transport de paquets hi trobem Transports Mare Nostrum (Bou i en Sais de Lloret), Valls Canaleta, Obiols o Busquets.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 02/02/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300