Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes vol instal·lar un nou terra al Mercat de Fruites i Verdures del Passeig de Dintre per evitar que s’enfangui


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/10/2017 10:33:17 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

FOTOBlanes vol instal·lar un nou terra al Mercat de Fruites i Verdures del Passeig de Dintre per evitar que s’enfangui

L’Ajuntament ha proposat un nou tipus de paviment natural que conservarà l’aspecte actual, però amb la solidesa de la pedra. El mercat és un dels atractius turístics i gastronòmics de la vila

Ja fa molts anys que l’Ajuntament de Blanes donava voltes a trobar una solució definitiva per un problema reiteradament reivindicat pels paradistes i usuaris del Mercat de Fruites i Verdures, així com pels veïns i comerciants del Passeig de Dintre. El tradicional mercat s’instal·la en el tram del Passeig de Dintre on el sòl és de sorra, i això provoca que cada vegada que plou tot quedi enfangat i ple de bassals, amb els inconvenients que això suposa per clients i responsables de les parades al matí, i per qualsevol que hi circuli a la tarda.


Mercat de Fruites i Verdures del Passeig de Dintre
Ara s’ha trobat una solució definitiva, a través d’una empresa especialitzada que s’encarregaria d’instal·lar un tipus de material que, sense arribar a ser pedra, té la mateixa duresa i solidesa que aquest material, però sense perdre l’aparença de la sorra. En realitat es tracta d’un nou tipus de paviment natural conegut com sauló sòlid que es vol posar en les dues parts del Passeig de Dintre on hi ha sorra: al mercat i a l’altra espai on s’instal·len les terrasses de dos bars. Es tracta de dos espais que ocupen una superfície de 1.135 m2 i 125 m2 respectivament.


Abans, caldrà retirar entre 10 i 15 centímetres de la sorra que hi ha actualment, i substituir-la per una barreja de sauló i àrids naturals. La idoneïtat del nou paviment que fabrica i instal·la l’empresa Massachs –l’única que hi ha actualment en aquesta especialitat- rau d’una banda en la composició, i de l’altra en el sistema que s’utilitza per compactar el material perquè quedi consolidat. D’aquesta manera, amb aquest nou paviment continuarà tenint l’aparença de la sorra però la duresa de la pedra, harmonitzant amb l’aspecte que sempre ha caracteritzat el mercat.

La instal·lació significa un cost aproximat d’uns 36.000 euros, necessita 15 dies d’execució, i abastaria una superfície de 1.260 m2. Aquest sòl impermeabilitzat també és compatible amb les restes orgàniques que genera diàriament el mercat, i pot suportar el pes dels camions de l’empresa de neteja i recollida d’escombraries que cobreixen aquest servei de dilluns a dissabte, diàriament.


L’objectiu, doncs, es considera que s’aconseguirà plenament ja que, a banda de solucionar el problema de les basses d’aigua, es volia seguir mantenint l’aspecte i la fesomia amb el sòl de terra que sempre ha caracteritzat aquest tradicional espai de venda. Un altres dels problemes que es resoldrà és que, al no generar residus, no embussarà les reixes pluvials com passa sovint, quan l’aigua arrossega la sorra.

Reunió amb marxants, botiguers i veïns del mercat

Per donar a conèixer la proposta –que ha requerit un treball de recerca previ d’uns sis mesos-, l’Ajuntament de Blanes s’ha reunit aquesta setmana amb representants de les parades del Mercat de Fruites i Verdures del Passeig de Dintre, l’Associació de Botiguers de Blanes Centre i l’Associació de Veïns de Dintre Vila. La trobada la van encapçalar Juanjo Navarro, regidor d’Obra Pública, Enginyeria i Medi Ambient; i Salvador Tordera, que presideix la ponència tècnica d’activitats al consistori.


La idea de fer aquest canvi de paviment ha estat rebuda de manera molt positiva per totes les parts implicades, que han coincidit en destacar la importància que el popular mercat no perdi la seva actual fesomia, que no passi a ser una plaça de sol dur, perquè li faria perdre part de la seva identitat. Perquè poguessin comprovar la fiabilitat del nou material, els van portar dues mostres: una quan està recent posat i l’altra dos anys després.

En aquest sentit, han vist de molt bon ull la proposta, ja que contribuirà a acabar amb els inconvenients que hi ha hagut fins ara. Durant la reunió també es va parlar d’altres aspectes relacionats amb aquest espai, com ara l’enllumenat i els bancs de pedra que harmonitzen amb tot l’entorn, alguns dels quals estan deteriorats pel pas del temps. Igualment, es van plantejar diverses qüestions relacionades amb el nou material que s’esbrinaran amb els tècnics.


Per últim, els representants municipals també han avançat que aquest és el primer indret on es vol instal·lar aquest nou tipus de sòl, però no pas l’últim. Altres zones del municipi també pateixen les naturals conseqüències que suposa que caigui la pluja en sòl de terra. L’objectiu seria substituir la sorra per aquest nou tipus de sòl en indrets com ara el Passeig de la Mestrança –el tram final del Passeig de Mar que connecta amb el port- o bé a les vies verdes que hi ha al voltant de la zona del riu Tordera.

Atractiu turístic i gastronòmic de Blanes

El Mercat de Fruites i Verdures, conegut també popularment com el Mercat de les Pageses, és un dels atractius turístics i gastronòmics amb què compta la vila des de fa temps. No tan sols per la qualitat dels productes de la terra que s’hi poden trobar –la matèria prima dels establiments de restauració del municipi i poblacions de la rodalia-, sinó també perquè és un reclam turístic natural. Apreciat tant per blanencs com per visitants, l’esclat de colors que significa veure plegades fruites i verdures sedueix primer per la vista i després per l’estòmac.


Antigament aquest mercat s’allotjava a la Plaça dels Dies Feiners, on hi va romandre fins el 1959. Posteriorment es va traslladar al Carrer Ample fins el 1914, quan va fer un nou canvi fins l’actual emplaçament que conserva encara. Compta amb una vintena de parades que comercialitzen fruites i verdura conreada pels pagesos de Blanes i rodalies, així com també flors naturals, fruits secs i altres productes alimentaris.Data de realització: 02/10/2017 | Data de la darrera actualització: 02/10/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300