Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes comença a celebrar el Dia Internacional de la Dona amb la IV Marxa Lila


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/05/2017 12:51:48 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

DONA TREBALLADORABlanes comença a celebrar el Dia Internacional de la Dona amb la IV Marxa Lila

Diverses entitats i partits polítics han participat avui al vespre a la manifestació i concentració que s’ha fet al centre de Blanes amb el lema “Dones Lliures amb Vides Dignes”

Aquest vespre de dissabte Blanes ha començat a celebrar el Dia Internacional de la Dona que es commemora el 8 de març amb la IV Marxa Lila, organitzada per l’Assemblea Anti-Patriarcal Sa Pedra Foguera, i comptant amb el suport de COS, Arran, ANC, PAHC, CUP, Ateneu Popular Sa Fera Ferotge, Blanes Solidari, EUiA-ICV, Podem, PSUC, Stop Mare Mortum i ERC. Enguany la mobilització s’ha fet sota el lema Dones Lliures amb Vides Dignes.


IV Marxa Lila, dissabte a la nit
La concentració s’ha fet a les vuit del vespre al Passeig de Dintre, davant l’edifici de l’Ajuntament, i des d’allí ha començat una manifestació que ha fet un recorregut pels principals carrers del centre de la vila fins arribar al punt de partida. Al llarg de la marxa s’han estat corejant diverses consignes reivindicatives com ara No és un cas aïllat, és feminicide, Dona, allibera’t i trenca les cadenes, Unitat contra el patricarcat, Patricarcat i capital, aliança criminal, Macho violador al triturador, La nit és nostra, cap agressió sense resposta, o bé No són mortes, són assassinades. Una altra de les consignes tenia a veure amb una de les pancartes que també s’han portat al llarg de la marxa: Benvingudes, refugiades.

Manifest amb el lema “Dones Lliures amb Vides Dignes”

Finalment, un cop la manifestació ha tornat de nou davant l’edifici consistorial, s’ha fet la lectura del manifest 2017. L’escrit s’ha encetat recordant que fins fa uns anys el 8 de març s’anomenava de les dones treballadores, però que es considera que totes ho són, estiguin o no remunerades. Tot seguit s’ha recordat la data que es commemora: la història de la lluita obrera i feminista que durant el primer quart del segle XX van protagonitzar les dones.


A Amèrica es va fer amb les vagues del sector tèxtil, on 129 treballadores van ser mortes cremades dins de la nau on s’havien tancat per reivindicar millores laborals, i a Rússia amb l’amotinament de les dones que protestaven per la manca d’aliments que la participació a la primera guerra mundial va fer patir la població. El manifest ha continuat recordant que les dones segueixen estan explotades, oprimides i discriminades com a dones i en tots els àmbits de les nostres vides. A dia d’avui, les dones haurien de treballar 109 dies més a l’any per poder cobrar el mateix sou que els homes.


L’escrit ha continuat denunciant que la llei de dependència ha estat aniquilada pel neoliberalisme i, en aquest sentit, l’allargament del permís de paternitat fins a un mes s’ha qualificat com una d’una broma de mal gust. També s’ha denunciat la inoperància política per part de les institucions per tal d’aturar la violència masclista. No tan sols evidenciat pels feminicidis que es viuen cada setmana, sinó també per totes les expressions de violència masclista que pateixen les dones en la seva vida quotidiana. Per això s’ha reclamat que cal acabar amb el llenguatge masclista, la infantilització de la dona, l’humor sexista que normalitza la violència i la publicitat que cossifica les dones, entre d’altres.


Per últim, el manifest s’ha tancat amb una darrera reivindicació: “Una societat mai serà justa i democràtica si la meitat de la població és tractada de manera injusta. Ens volem vives, ens volem lliures, ens volem segures, ens volem felices i amb vides dignes. I la millor manera d’aconseguir-ho és organitzant-nos per lluitar conjuntament contra el capitalisme i el patriarcat que ens oprimeix. Som de classe obrera, som valentes. Dones lliures i amb vides dignes !”. D’aquesta manera, s’ha tancat la IV Marxa Lilla de Blanes.

Actes amb motiu del Dia Internacional de la Dona

Durant els propers dies la Plataforma de Dones, el SIAD i l’Ajuntament de Blanes, amb el suport de diverses entitats del municipi, han organitzat altres activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona que tindran lloc a la Biblioteca Comarcal. El dilluns dia 6 a les 18’30 h es farà la xerrada Desigualtat salarial fins quan?, a càrrec de Cristina Sánchez Miret, doctora en Sociologia a la UDG i Màster en l’estudi Dones, gènere i ciutadania.

El dilluns dia 13, es projectarà el documental Nosotras, del periodista Jordi Évole, del programa Salvados, seguida per un col·loqui. Dues setmanes més tard, el dilluns dia 27, es presentarà el llibre Hombres para el siglo XXI, semblanzas de Hombres feministes, a càrrec de Jordi Bonaterra Carreras, pedagog, i Rai Crespí Ripoll, de l’Associació d’Homes Igualitaris de Catalunya. D’altra banda, del 6 al 31 de març la Sala Jove de la Biblioteca Comarcal allotjarà l’exposició d’humor gràfic Desigualtats de gènere en el treball.


Per últim, Acció Social ha organitzat pels dies 9 i 10 de març sengles Tallers de Desigualtats de Gènere. El dijous 9 de març, de 10 a 12 del matí, hi haurà el taller amb el grup de dones, mentre que el divendres dia 10 serà el torn del grup d’homes a la mateixa hora. Tots dos tallers s’allotjaran a l’Escola SAFA.Data de realització: 03/05/2017 | Data de la darrera actualització: 03/05/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300