Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

140 empreses han col·laborat amb els Cicles Formatius d’Informàtica de l’Institut Sa Palomera


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/17/2017 11:06:15 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

icona d'ordinador140 empreses han col·laborat amb els Cicles Formatius d’Informàtica de l’Institut Sa Palomera

Amb motiu de la celebració del 15è i 10è aniversari dels cicles formatius de la família d’informàtica, aquests dies s’han fet sengles jornades en aquest centre de referència al territori

El vespre d’aquest passat dijous va tenir lloc la cloenda de les Jornades FP dels Cicles Formatius d’Informàtica que s’han fet a l’Institut Sa Palomera de Blanes aquesta setmana. L’acte el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del regidor d’Educació, Albert Sanz, i el director del centre educatiu, Jordi Caseny. Per la seva banda, en representació del director dels Serveis Territorials d’Ensenyament va assistir l’inspector de la zona, Joaquim Costa.


Acte Cloenda Jornades FP Cicles Formatius d'Informàtica
Les jornades tècniques han tingut lloc aquests dies per celebrar una doble commemoració: el 15è aniversari de la implantació del Cicle Formatiu del CFGS (Cicle Formatiu de Grau Superior) d’Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa, i el 10è aniversari de la implantació del CFGM (Cicle Formatiu de Grau Mitjà) de Sistemes Microinformàtics i Xarxes.


Al llarg de tres dies, s’han fet xerrades a càrrec d’exalumnes i empreses convidades, així com tallers, exposicions i d’altres activitats. Més de 360 alumnes s'han graduat durant aquests darrers anys als dos cicles formatius, que continuen consolidant-se en un centre que històricament durant els seus primers anys només impartia estudis per alumnes que volien preparar-se per fer estudis universitaris, introduint més tard la formació professional.

140 empreses han col·laborat amb l’Institut Sa Palomera

Diverses empreses del món de la informàtica han col·laborat estretament durant els darrers anys amb l’Institut Sa Palomera de Blanes. Són unes 140, i a algunes de les més representatives se les ha convidat perquè parlessin aquests dies sobre el present i futur d’aquest sector tan sotmès als continuats canvis i millores que imposa la seva ràpida evolució i adaptació als nous temps.


Les xerrades tècniques han tractat qüestions que no tan sols han pogut interessar als experts en aquest sector. També han estat prou atractives pel públic en general, plantejant possibles escenaris d’un futur immediat en quatre vessants: les botigues de microinformàtica, els serveis informàtics amb la virtualització, la digitalització en la indústria i la seguretat dels serveis al núvol.

El paper que han tingut les empreses durant la història dels cicles formatius d’informàtica continuarà sent prou decisiu a l’Institut Sa Palomera. Prova d’això és que de cara al curs 2017-2018 es vol començar un nou cicle de grau superior relacionat amb el desenvolupament d’aplicacions web amb un cicle dual amb una formació tant a l’institut com en les empreses, que han recolzat la iniciativa amb cartes de recomanació.


Es tracta de petites i mitjanes empreses/establiments que es dediquen al món de la informàtica, o bé que tenen un departament específic dedicat a aquest àmbit. Val a dir que actualment l’Institut Sa Palomera de Blanes és l’únic centre de referència en aquest tipus d’estudis a la zona compresa entre Tossa de Mar i Calella. Es tracta d’una àrea d’influència que abasta una població de més de 150.0000 persones. Per aquest motiu, els alumnes que cursen el CFGS i el CFGM d’estudis informàtics procedeixen en un 50% de poblacions gironines, i l’altre 50% aproximadament de la comarca del Maresme.

Altres ingredients de les celebracions d’aniversari

Les jornades es van encetar dimarts amb una inauguració encapçalada pel director de l’Institut Sa Palomera, Jordi Caseny, seguida per diverses xerrades a càrrec d’exalumnes de les promocions dels anys 2011, 2013, 2005 i 2016. També han inclòs altres activitats, com ara un taller d’introducció a la creació d’un joc d’animació 3D amb Unity, o bé la possibilitat de visitar l’exposició permanent sobre la història de la informàtica, que s’ha creat per celebrar l’aniversari dels dos cicles.


Després que el dimecres es va dedicar a parlar sobre temàtiques relacionades amb les empreses d’informàtica, dijous la coordinadora d’FP a Girona, Sara Oliveras, va parlar del present i futur de la formació professional. Tot seguit, les jornades es van clausurar amb el lliurament dels diplomes a càrrec de l’inspector d’ensenyament de la zona, Joaquim Costa.

Especialment interessant va ser l’aportació del professor d’informàtica de l’Institut Sa Palomera, Josep Catà, que va parlar de dues recents experiències. Una d’elles és un projecte per reaprofitar antics ordenadors –torres i portàtils-, reparant-los per fer-los arribar a famílies de Blans amb poc poder adquisitiu. L’altra és la que tot seguit, com a part final de la cloenda, es va poder visitar in situ: una exposició sobre la història d’aquesta ciència.

Exposició “La Màquina del Temps” sobre la història de la informàtica

Segurament tothom tenim la nostra pròpia experiència sobre la ràpida evolució que pateix constantment el món de la informàtica. Però potser el què no sap molta gent és que els primers indicis d’aquesta ciència es remunten molt lluny en el temps, al 1932, quan Gustav Tauschek va intentar a Àustria el tambor magnètic, una de les primeres memòries de computadora que emmagatzemava dades.


Exposició "La Màquina del Temps"
A partir d’aquí, en els anys successius van anar posant-se en marxa nous avenços com ara el disc magnètic, les targetes perforades, els circuits integrats o internet en obert, seient les bases de l’evolució fins arribar a l’actualitat. Per tenir una idea molt més real, alumnes i professorat dels cicles d’informàtica de l’Institut Sa Palomera han elaborat una interessant exposició que es pot visitar amb caràcter permanent a les seves instal·lacions. Amb el nom La Màquina del Temps, la mostra recull aparells i material que en el seu moment van ser revolucionaris i ara han esdevingut obsolets.
Data de realització: 03/17/2017 | Data de la darrera actualització: 03/19/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300