Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Els Manaies de Blanes-Legió V congreguen milers d’espectadors en la 16a Cerimònia del Canvi de Capità


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/14/2017 09:12:24 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

manaies de BlanesEls Manaies de Blanes-Legió V congreguen milers d’espectadors en la 16a Cerimònia del Canvi de Capità

El ritual que transporta els espectadors a l’època romana, va incloure la desfilada de 40 soldats, homes i dones, i la lectura d’un pergamí que explica en llatí i català tot el sentit que té

Per 16è any consecutiu, Blanes va viure la tarda-vespre d’aquest passat dijous una de les activitats que any rere any atrau cada vegada més espectadors: la cerimònia del Canvi de Capità dels Manaies de Blanes-Legió V Macedònica. Es tracta de ben segur d’una de les més emblemàtiques del cicle de Setmana Santa blanenca, tal com certifica l’expectació que aixequen sempre les activitats que protagonitzen.

Marcos Pérez és el nou capità, rellevant a Josep Navarro

Des d’ahir al vespre el nou capità dels Manaies de Blanes-Legió V Macedònica és Marcos Pérez, després que va fer el relleu amb l’anterior comandament, Josep Navarro. Cada any es tria un veïnat del municipi per iniciar la passejada i cercavila cerimonial que envolten el Canvi de Capità. Aquest 2017 s’ha fet a l’entorn de Mas Cremat, situat força allunyat del centre històric.


Els Manaies de Blanes-Legió V Macedònica
Fotografies: Joaquim Llorens Garangou
Posteriorment, el segon tram de la cercavila es va traslladar al barri on resideix l’actual capità, a La Plantera. Després de fer un recorregut partint des de l’Estació d’Autobusos, la comitiva es va aturar al domicili del nou capità per fer la salutació i una altra part del ritual introduït per primera vegada l’any passat. S’ha confeccionat un cofre tallat en fusta amb dos gots fets d’aquest mateix material. El nou capità i el què va ser rellevat van brindar cerimonialment i després van tornar a desar els vasos al cofre, on s’hi aniran gravant els noms de tots els comandaments que vagin acceptant aquest privilegi.


Marcos Pérez, el nou capità, aixecant al braç al costat del signífer
i Josep Navarro, capità sortint
La tradició del relleu de comandament es va completar de nou a peu de carrer, simbolitzada en el lliurament del penó –el signífer- a Marcos Pérez, després d’haver estat investit amb la cresta, la capa i el bracer que l’identifiquen. Aquests elements d’indumentària li van ser entregats pel comandament sortint, Josep Navarro.


Marcos Pérez i Josep Navarro
Ahir van desfilar 40 soldats –homes i dones-, inclosa la banda romana de percussió i trompetes que acompanyen el pas marcial. Ho tornaran a fer la nit d’aquest divendres, fent l’anunci primer i obrint el pas després de la Processó Penitencial del Sant Crist. D’altra banda, divendres al migdia desfilaran pel centre de la vila els Manaies Iuniores, que es van donar a conèixer tot just l’any passat.

Una cerimònia amb diversos components de llegenda històrica

Una de les raons que fan que els espectadors tinguin la sensació d’haver estar transportats 2000 anys enrere és que, a diferència d’altres formacions, els Manaies de Blanes són el màxim de fidels tant amb la vestimenta com en l’armament que duen al damunt. Tant és així, que enlloc de ser confeccionat amb material lleuger, l’equipament que porten pesa entre 30 i 45 kg, en funció de la figura que representen.


En aquest sentit, el nombrós públic assistent coneix millor en què consisteix la cerimònia al a qual assisteixen quan el centurió, Joan Grau, fa la lectura de l’edicte romà ordenat per Poncio Pilatos, governador de la província de Judea, en nom de Juli César. El text es llegeix en llatí i català, explicant la tradició de manera teatralitzada, com si es tractés d’una llegenda històrica.

El moment culminant de la lectura de l’edicte romà és quan es pronuncien aquestes paraules: “Liberatu Tuo Potui, Legio V Macedonica, in nomine senatus populos quorum romani (Lliuro el poder de la Legió V Macedònica en nom del Senat del poble de Roma)”, a la qual cosa el nou capità respon: “Io Accipere Potetas, Legio V Macedonica in nomine senatus populos quorum (Accepto el poder de la Legió V Macedònica en nom del Senat del poble de Roma)”.


Va ser llavors quan Marcos Pérez, ja investit com a capità, va passar revista a la força militar, es van cridar tres salves en honor del nou oficial, i aquest es va adreçar als seus nous legionaris, així com al fictici poble de Jerusalem representat en aquest cas pel nombrós públic que s’havia aplegat al voltant de l’acte. A tots ells també se’ls va recordar que aquest divendres es procedirà a la crucifixió de Jesús de Natzaret per sedició i rebel·lia contra el poble de Roma.


Tot seguit, la cercavila del canvi de capità va enfilar cap al centre de Blanes, i va transcórrer pels barris del Racó d’en Portas i S’Auguer Dintre Vila fins arribar al carrer Raval, on l’entitat té la seva seu. A partir d’aquí, la darrera part de l’activitat, que va finalitzar pels volts de quarts de nou de la nit, va consistir en jugar literalment al gat i la rata amb la gran quantitat de públic que s’aplegava ahir al vespre als carrers del nucli històric del municipi.Data de realització: 04/14/2017 | Data de la darrera actualització: 04/14/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300