Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Aplec del Vilar, una tradició de més de 400 anys d’història, tanca la Setmana Santa


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/18/2017 03:32:48 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Aplec del Vilar, una tradició de més de 400 anys d’història, tanca la Setmana Santa

L’homilia de la missa l’ha predicat Cinto Busquet, responsable de la iniciativa ‘Cristians per la Sobirania’, un grup de difusió de WhatsApp creat per pregar pel procés català

Aquest dimarts Blanes ha viscut la celebració d’una festa que ja compta amb més de 400 anys d’història: l’Aplec del Vilar. S’escau l’endemà del dilluns de Pasqua, i marca el tancament definitiu del cicle de la Setmana Santa en aquesta població de la Costa Brava. La litúrgia que l’envolta s’acull al Santuari del Vilar, que dóna nom a la festivitat, un paratge molt apreciat pels blanencs situats als seus afores, enmig de la natura.


Esplanada del costat del Santuari del Vilar - Fotografies: Quim Llorens
D’aquesta manera, Blanes compta amb una jornada no lectiva afegida a la Setmana Santa, fet que alguns vilatans aprofiten per concentrar-se a l’esplanada del voltant del santuari per passar un dia a l’aire lliure. Si bé el nombre de participants ha minvat força respecte anteriors dècades, avui han estat moltes les famílies i grups d’amics que s’hi han vist per gaudir del bon temps que ha estat fent tots aquests dies.

La majoria s’han portat el dinar i aliments de casa per compartir-los, mentre que d’altres han llogat les construccions que hi ha alçades en diversos indrets del recinte per fer foc i cuinar a la brasa. Una de les imatges més típiques d’aquest dia és precisament aquesta: una gran quantitat de gent aplegada al voltant del santuari jugant, xerrant i compartint el moment.


L'alcalde, regidors i regidores; representants dels cossos
de seguretat i emergència; i de l'Obreria del Vilar
L’Obreria del Vilar, comptant amb la col·laboració de l’Ajuntament de Blanes, ha organitzat diverses activitats que des de fa molts anys configuren el programa de l’aplec. Amb l’objectiu de facilitar l’accés fins al santuari a tothom qui vulgues anar-hi però no disposa d’un vehicle particular, hi ha hagut un servei d’autocars que han fet viatges d’anada i tornada tot el dia amb sortida des de la Plaça Catalunya.


Zona d'aparcament de vehicles
Aquest 2017 s’ha encarregat de realitzar el cartell per fer difusió de l’Aplec del Vilar un artista de Blanes molt lligat a la comunitat religiosa. Es tracta del pintor Jeroni Matas, qui és també obrer del Santuari del Vilar. Entre les seves obres destaca el fresc que va pintar l’any 2011 a l’Església Santa Maria, que fa vuit metres d’alçada.

L’impulsor de ‘Cristians per la Sobirania’, convidat especial de l’aplec

L’acte central de l’Aplec del Vilar consisteix en la celebració d’un ofici solemne que enguany ha comptat amb un convidat excepcional perquè s’encarregués de predicar l’homilia. Es tracta de Cinto Busquet, administrador parroquial de Calella, però especialment conegut perquè és el responsable de la iniciativa Cristians per la Sobirania, un grup de difusió de WhatsApp creat per pregar pel procés català.


Cinto Busquet durant l'homilia de la missa
Inicialment aquesta iniciativa la va promoure un laic de Mataró que ara Busquet ha assumit com a pròpia, posant-s’hi al capdavant. Malgrat aquesta opció, remarca que fuig de la política, tot i que com a cristià i capellà remarca que se sent obligat a lluitar i a pregar per la justícia, per aquest motiu ha fet seva aquesta prèdica.


Cinto Busquet ha viscut durant 17 anys al Japó i 8 a Itàlia, és Doctor en Teologia i professor a la Facultat de Teologia de Catalunya. Pel que fa al grup Cristians per la Ciutadania, funciona proposant una pregària a través del WhatsApp cada dissabte, que també s’envia setmanalment al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i es continuarà fent fins que sigui reconegut el nou Estat Sobirà Català.

L’Aplec del Vilar, una tradició del segle XVII

L’ofici solemne ha comptat amb la participació de l’alcalde, Miquel Lupiáñez, acompanyat de regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes, així com de representants dels cossos de seguretat i emergència que operen al municipi: Policia Local, Protecció Civil, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil. A l’altre costat de l’altar hi havia els membres de l’Obreria del Vilar, que s’encarreguen de la seva conservació.


La història de l’Aplec del Vilar es remunta al segle XVII, i avui dia els actes religiosos també inclouen el rosari i novena que es resen a la tarda, així com una audició de sardanes amb la Cobla del Col·legi Santa Maria, que aquest any celebra el 50è aniversari de la seva creació. L’aplec és una de les dues festes més assenyalades que es viuen al llarg de l’any al Santuari del Vilar. L’altra se celebra el darrer diumenge d’octubre: el Vot de Vila, que també compta amb una tradició centenària.
Data de realització: 04/18/2017 | Data de la darrera actualització: 04/18/2017

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300