Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Un recital de Lluís Fortuny, de la Dharma, i una obra inèdita de Josep Alemany avancen Sant Jordi


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/23/2017 04:29:18 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Un recital de Lluís Fortuny, de la Dharma, i una obra inèdita de Josep Alemany avancen Sant Jordi

El vespre de dissabte es van presentar els ‘Contes Il·lustrats” de l’escriptor i activista cultural, seguits pel recital de petit format ‘Connexions Poètiques’, el III Ram de Mots de la Revista Recvll

La vigília de Sant Jordi, Blanes continuava bullint de l’activitat cultural i lúdica que aquests darrers dies s’ha començat a fer notar en aquesta població de la Costa Brava. Ho va seguir fent ahir dissabte, amb motiu de la celebració de la diada literària per excel·lència, gaudida per amants i profans.


Presentació dels "Contes Il·lustrats" de Josep Alemany
Al vespre, en el mateix espai de la Plaça Verge Maria, coneguda a Blanes com El Portal i l’antiga Plaça del Peix, van haver-hi dues propostes total i absolutament compatibles. El públic assistent va poder gaudir de la música i la literatura fusionades en un sol espectacle, com si de dues parts es tractés més que d’activitats aïllades. El bon regust de boca que van deixar totes dues activitats el van certificar els nombrosos aplaudiments recollits.

Presentació de dels ‘Contes Il·lustrats’ de Josep Alemany

La vigília literària de Sant Jordi, es va encetar amb la presentació dels Contes Il·lustrats. El Blanes del segle XIX, de Josep Alemany i Borràs (Blanes, 1868 – El Masnou, 1943). L’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes ha editat 400 exemplars que inclouen una selecció de narracions breus il·lustrades per Pau Sureda Corcoy, que encapçala la publicació amb una recreació del racó de la Platja de Sa Palomera de fa dos segles.


L'il·lustrador dels contes, Pau Sureda
L’extensa herència literària de l’escriptor i activista Josep Alemany és un dels molts tresors que conformen el patrimoni blanenc, amb un fons personal que es conserva a l’Arxiu Municipal. Ara, dues de familiars seves –Margarida Gratacós Alemany i Mireia Maeso Alemany- han fet possible que la nova publicació vegi la llum i d’aquesta manera molts blanencs i blanenques puguin gaudir d’aquest privilegi.

Els contes que es reprodueixen en aquesta edició il·lustrada daten del segle XIX, i evoquen un Blanes tradicional, arrelat a les celebracions que marquen el curs de l’any a la vila. Hi ha des de les enramades amb els seus balls, antecedents de les actuals festes de barri; fins la Fira de Sant Tomàs del 21 de desembre; passant per la tirada de l’art, que encara se celebra al barri d’Els Pins i durant la Festa Major Petita; o bé el conte que sembla evocar la desapareguda font de l’Esperança coronada per la figura del déu Neptú.


Els lectors dels contes. D'esquerra a dreta: Francesc Saura,
Aitor Roger, Mercè Vives i Alèxia Roura
S’ha conservat l’ortografia original de les obres literàries per no trair gens ni mica la pulsió de l’autor, tot i que pugui comportar alguna dificultat per al lector contemporani. Amb tot, paga la pena l’esforç perquè reflecteix de manera extraordinàriament fidedigna el català que es parlava i escrivia en aquell moment: una llengua molt viva encara que plena de castellanismes i de vacil·lacions ortogràfiques que temps més tard va donar peu a la normativització, amb la publicació del conegut compendi de Pompeu Fabra.


Per presentar de la millor manera possible la publicació, diverses persones es van encarregar de fer la lectura en públic dels contes: Francesc Saura, Mercè Vives, Alèxia Roura i Aitor Roger. Cadascú va posar veu a narracions directament lligades a l’ADN blanenc.


Durant l’acte van intervenir el tinent d’alcalde de Cultura i Arxiu, Quim Torrecillas, i el director de l’Arxiu Municipal, Toni Reyes. També van participar-hi una nodrida representació de les descendents de Josep Alemany, especialment emocionades pel reconeixement públic que, una vegada més, s’ha fet a la figura del seu il·lustre avantpassat.

Les ‘Connexions Poètiques’ de Lluís Fortuny al III Ram de Mots de Recvll

L’escenari de l’antiga Plaça del Peix va aplegar tot seguit una interessant proposta, la tercera edició de Ram de Mots organitzada per l’Associació Recvll de Blanes, de la revista i premis homònims. En aquesta ocasió, es van oferir les Connexions Poètiques de Lluís Fortuny, un recital de petit format on imatges i poemes es fusionaven amb instruments en directe i una taula de DJ.


"Connexions Poètiques", amb Lluís Fortuny
Qui durant molts anys va formar part de la coneguda Companyia Elèctrica Dharma, -avui dia inactiva-, va fusionar ahir les tres formes d’expressió en un sol espectacle que comptava d’aquesta manera amb diversos ingredients. Els cants africans amb la guitarra de Hendrix i els poemes de Salvat Papasseit; el so de la cobla amb els cants gregorians, els poemes de Joana Raspall o Josep Fortuny i la música dels mítics Beatles.

Anant encara més enllà: Mompou, Brossa, poemes visuals, electrònica, poesia clàssica i contemporània, world music... Tot pot connectar-se: tan sols fa falta trobar el punt d’unió. Així ho va demostrar ahir Lluís Fortuny, que amb el seu espectacle busca nous llenguatges, nous espais per explorar on desenvolupar els seus processos creatius. Una mostra músico-poètica generada per la intersecció entre l’esperit creatiu del compositor i el comunicatiu de l’intèrpret.


El recital neix sobre l’escena i es modifica en cada sessió, al ritme de les emocions i el sentit escènic del moment. L’autor defineix les seves Connexions Poètiques com una creació que neix de manera única cada vegada que les enceta, sense camins establerts i marcada per tot allò que és emocional i emocionant.

Un músic lligat a la Companyia Elètrica Dharma

La carrera artística de Lluís Fortuny ha estat lligada des dels seus inicis a la carismàtica i emblemàtica Companyia Elèctrica Dharma. Amb aquesta llegendària formació amb més de 40 anys de trajectòria ha gravat 24 discos, ha fet milers de concerts que l’han dut al Palau Sant Jordi, al Liceu, Rock in Rio, Knitting Factory, Festival au Désert de Mali...


També ha participat en gires arreu del món: Europa, Àfrica, Brasil, Estats Units, etc. Al fet d’haver acumulat tantes experiències i treballat amb infinitat d’artistes de la més variada procedència li ha proporcionat l’experiència necessària per desenvolupar diferents disciplines, buscant sempre nous camins que el portessin a la creació.
Data de realització: 04/23/2017 | Data de la darrera actualització: 04/23/2017

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300