Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes voldria que vinguessin 470 refugiats sahrauís a Catalunya aquest estiu


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/29/2017 12:12:49 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes voldria que vinguessin 470 refugiats sahrauís a Catalunya aquest estiu

Per potenciar les ‘Vacances en Pau’ que s’organitzen des del 1999 a Blanes, es fa la campanya ‘Acull un somriure sahrauí’, que inclou una exposició inaugurada aquest cap de setmana

Des de la signatura dels Acords Tripartits de Madrid al 1975 i l’immediat repartiment del Sàhara Occidental en mans del Marroc i Mauritània, al voltant de 200.000 sahrauís viuen exiliats a la hammada. Es tracta d’un desert inhòspit situat a la regió algeriana de Tindouf, on estan instal·lats els Campaments de Refugiats.

Blanes és una de les ciutats catalanes que compta amb una tradició més llarga en l’organització de l’experiència Vacances en Pau, que consisteix en què les famílies d’aquí acullin a casa seva un infant sahrauí durant els mesos de juliol i agost. L’Associació de Famílies Acollidores d’Infants Sahrauís de Blanes treballa en aquest àmbit des del 1999, quan es van organitzar per primera vegada, i actualment també s’encarrega de gestionar les poblacions de Lloret, Maçanet, Hostalric i Vidreres.


Vacances en Pau 2016
Al llarg dels anys, el nombre de famílies blanenques que han participat ha estat irregular, ja que depèn de la voluntarietat. La vegada que n’hi ha hagut més van venir 14 nois i noies, que van compartir jocs i aventures amb la canalla d’aquí. Els darrers anys, però, aquest nombre ha anat decreixent de manera que cada cop n’hi ha menys, un fenomen que també s’està donant arreu de Catalunya.

Campanya de sensibilització Acull un Somriure Sahrauí

Enguany, però, el col·lectiu de Famílies Acollidores d’Infants Sahrauís de Blanes s’ha marcat el ferm propòsit que es recuperi l’esperit perdut de col·laboració, amb l’objectiu que aquest 2017 puguin venir un mínim de 6 nens per igualar edicions anteriors, i que a Catalunya arribessin a ser 470 com a mínim. Per fer-ho possible, han iniciat la campanya de sensibilització Acull un Somriure Sahrauí, que s’ha iniciat amb l’exposició homònima inaugurada aquest cap de setmana a la sala Casa Oms.


Fina Martínez i Iris Martínez, les portaveus de l’entitat, estan absolutament convençudes que ho aconseguiran. Així ho destaca la presidenta del col·lectiu, Fina Martínez: “Volem que tot aquest sentiment en positiu que està vivint la societat envers la dramàtica situació que estan patint els refugiats sirians també es tradueixi en fets més concrets, en accions que des de fa temps ja es poden fer aquí, a Catalunya”.


Des de l’associació de Famílies Acollidores d’Infants Sahrauís també es reivindica el la injustícia d’una situació que ja fa massa que s’allarga en el temps: “Fa 42 anys que el poble sahrauí s’ha vist obligat a viure en camps de refugiats, allí on bonament ha pogut instal·lar-se. Es tracta d’un conflicte que, per evidents motius polítics, s’ha volgut tapar i fer desaparèixer. Els sahrauís són els grans oblidats de la història recent, a l’espera d’un referèndum per la independència que mai no arriba”, sentencia la presidenta de l’entitat.

Exposició didàctica, per conèixer l’experiència d’acollir un infant sahrauí

Les condicions de vida que es pateixen als campaments de Tindouf són especialment extremes, amb temperatures superiors als 50 graus a l’estiu i baixíssimes en canvi a les nits d’hivern. No tenen aigua corrent ni llum elèctrica, i a tot això s’hi ha de sumar la manca d’alimentació creixent, així com dels productes més bàsics.


Com en tota situació injusta, es vol evitar el màxim possible que un dels col·lectius més vulnerables com són els infants puguin comptar almenys amb algun al·licient com són les Vacances en Pau. Altres avantatges que suposa pels infants del desert, és que se’ls fa una revisió mèdica complerta durant la seva estada, es cobreixen les mancances nutricionals de què adoleixen, i hi ha l’oportunitat de fer un enriquidor intercanvi cultural.

Per ajudar a que les famílies coneguin millor què significa participar en l’experiència i s’animin a fer-la, l’entitat va pensar que la millor manera possible era explicar-ho de viu en viu, a través de la mostra que es presenta sota el mateix nom que la campanya. A l’exposició, que compta amb l’activa presència de l’Iris i la Fina, s’explica als visitants els conceptes més bàsics i pràctics, i també es resolen els dubtes que puguin haver al respecte.


Hi ha des de fotografies de diferents edicions d’aquestes Vacances en Pau fins una mostra de la riquesa artística i cultural del poble sahrauí. El més important, però, és l’experiència que poden trametre als visitants les dues membres de l’entitat, ajudades aquests dies per d’altres famílies que també han acollit infants. Així ho remarca Iris Martínez: “Les ‘Vacances en Pau’ els dóna als infants sahrauís l’oportunitat de poder veure una realitat diferent a la que estan obligats a viure cada dia als campaments, però també és una manera que les famílies puguin viure una experiència molt enriquidora”.


Iris Martínez i Fina Martínez
És molt difícil d’explicar amb paraules el sentiment que experimenten les famílies quan senten el so de la rialla d’un infant que està compartint jocs amb els propis fills, o la mirada de sorpresa i fascinació que sempre fan quan es banyen al mar, molts cops per primera vegada en la seva vida, o fan una cosa tan quotidiana com pot ser pujar en un ascensor. Tot això és el què l’associació vol que puguin viure igualment altres famílies tant de Blanes com d’arreu de Catalunya.

Festa Sahrauí durant el mes de maig

La campanya de sensibilització continuarà durant el mes de maig amb una Festa Sahrauí que es farà durant aquest proper mes de maig a Blanes. S’allotjarà precisament al millor indret del municipi on es podria fer, que exemplaritza a més a més la implicació que sempre ha tingut aquesta vila: la Plaça del Poble Sahrauí.


Durant la festa s’instal·larà una haima com les que caracteritzen els campaments de refugiats. Per la seva banda, els alumnes de dues escoles del municipi, així com membres d’El Bon Samarità, portaran una mostra de la campanya endegada per aquesta entitat consistent en dur capses de regal als campaments.


També s’ambientarà la festa amb degustació dels productes gastronòmics més emblemàtics d’aquella terra: el cous-cous i el té amb menta, així com amb balls típics que contribuiran a portar a Blanes un petit bocí del Sàhara. Per posar-se en contacte amb l’Associació de Famílies Acollidores d’Infants Sahrauís es pot fer a través del correu blanes.sahara@gmail.com, i la plana de Facebook Blanes amb el Sàhara.
Data de realització: 04/29/2017 | Data de la darrera actualització: 04/29/2017

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300