Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Més de 1.700 escolars de Blanes aprenen a salvar vides a les aules en una experiència innovadora a Catalunya


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/04/2017 12:06:54 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Més de 1.700 escolars de Blanes aprenen a salvar vides a les aules en una experiència innovadora a Catalunya

Les classes les imparteix l’Associació ‘RCP A l’Escola’, formada per una trentena de professionals sanitaris que ho fan de manera altruista per segon any consecutiu a tots els centres

Quan una persona pateix una aturada cardíaca, les seves possibilitats de sobreviure cauen un 10% cada minut que passa sense que se la comenci a atendre. Tan sols es necessiten 10 minuts perquè aquesta persona ja no tingui cap possibilitat de superar-ho, o bé patir seqüeles permanents causades per la manca d’oxigen al cor i al cervell. Cal actuar, però també cal saber com fer-ho.


Una classe de 1er amb una sessió de "RCP a l'Escola"
L’atenció bàsica a una víctima es fa realitzant les maniobres RCP, la Reanimació Càrdio Pulmonar. Diversos estudis han demostrat que, si es produeix una mort sobtada cardíaca, el percentatge de sobreviure augmenta al doble quan es realitzen maniobrers RCP precoç i desfibril·lació precoç. Com més persones tinguin formació en RCP, més augmenten les possibilitats que algú pugui actuar ràpidament per atendre una víctima.


Es tracta, en poques paraules, de salvar la vida amb les mans. Totes les persones que treballen en l’àmbit sanitari en són molt conscients, però més encara els qui habitualment s’hi enfronten diàriament: metges, tècnics sanitaris i infermers que atenen les víctimes a peu de carretera, al carrer o a casa. Conscients d’això, el curs passat una trentena de professionals sanitaris de la base operativa del SEM (Servei d’Emergències Mèdiques) a Blanes van crear RCP a l’Escola.


Gràcies al treball altruista dels seus membres, actualment més de 1.700 nens i nenes de Blanes hauran après a salvar vides a les seves respectives aules. Uns 700 ho van fer per primera vegada en aquest municipi durant el curs 2015-2016, mentre que el miler restant ho estan fent durant l’actual període escolar, formant part de la Guia de Recursos Educatius que posa al seu abast l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament de Blanes.

Una iniciativa innovadora a Catalunya: RCP a l’Escola

L’Associació RCP a les Escoles és una entitat sense ànim de lucre creada en el si de la base SEM de Blanes, que pertany a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Està formada per una trentena de professionals sanitaris (metges, infermers i tècnics sanitaris) que s’han marcat l’objectiu de portar els coneixements de la cadena de supervivència i de suport vital bàsic als nens i nenes en l’àmbit escolar.


Es tracta d’una iniciativa innovadora a Catalunya, ja que són els mateixos professionals sanitaris els qui s’encarreguen d’ensenyar als escolars tot el què necessiten saber, partint de la pròpia experiència que tenen en situacions d’emergència reals. Aquest aprenentatge als centres escolars de primària ha estat molt ben rebuda per la comunitat educativa, ja que el 100% de les escoles públiques i concertades han tornat a sol·licitar adherir-se al programa, després de l’èxit de la primera edició el curs passat.

Un aprenentatge que pot salvar vides

L’objectiu és aprofitar al màxim la plasticitat cerebral dels nens amb una formació continuada i progressiva al llarg de tota la etapa escolar, feta pels mateixos professionals sanitaris i amb una metodologia adaptada a cada edat, fent servir el joc i tècniques de grup per tal que l’aprenentatge es faci amb naturalitat i sense estrès. Cal destacar que juntament amb habilitats i tècniques, a les sessions es treballen valors com la solidaritat, la generositat, l’altruisme, el coratge i l’empatia.


En les sessions a les aules es combina l’aprenentatge teòrico-pràctic amb la projecció de vídeos realitzats pels mateixos membres de RCP a l’Escola, així com diverses activitats que ajuden a fiançar les nocions que es volen inculcar. Durant el primer curs s’explica com fer una trucada d’emergència, la importància de l’autoprotecció i control de riscos, reconèixer l’estat de inconsciència de la víctima, la valoració de la respiració i com col·locar-la en la posició lateral de seguretat.

Durant l’actual curs 2016-2017 s’ha continuat amb la mateixa tasca, introduint nous conceptes com per exemple la maniobra de Heimlich, un procediment de primers auxilis per a casos d’ennuegament. Si l’any passat es van impartir a alumnes de primer, enguany es fa amb nois i noies de 1er i 2on, i s’anirà ampliant en cada curs de manera que, alhora s’introdueixen nous conceptes, es repassa l’aprenentatge rebut per refrescar-ho.


L’objectiu principal és ensenyar als alumnes el conjunt de tècniques i coneixements necessaris per fer front de manera eficaç a una situació de risc total mentre s’espera l’arribada dels serveis sanitaris adequats. L’aprenentatge es fa de manera lúdica, contínua i progressiva, basat en la repetició dels conceptes adaptats segons l’edat dels nens i nenes. Cada curs es realitzen dues sessions en els centres que ho demanen i aquest mes de maig s’està fent la segona ronda que finalitzarà coincidint amb l’acabament del curs escolar 2016-2017.

Excepcionalment, membres de l’entitat RCP a l’Escola tenen previst participar en una trobada de la Societat Catalana de Pediatria que tindrà lloc a mitjans de mes a Blanes amb tallers d’RCP. D’altra banda, a l’octubre, amb motiu del Dia Europeu de la Conscienciació de l’Aturada Cardíaca i l’RCP, organitzarà la segona edició de la festa A Blanes tots fem RCP.


Es tracta d’una jornada lúdica al Passeig de Mar adreçada a petits i grans, que ja va tenir un gran èxit de participació ciutadana l’any passat. Tot plegat, en la línia del què recomanen els organismes internacionals d’RCP per estendre els coneixements del Suport Vital Bàsic a la població general, i amb el Programa Girona Territori Cardioprotegit que, impulsat per Dipsalut, ha distribuït aparells desfibril·ladors fixes i mòbils arreu del territori gironí.
Data de realització: 05/04/2017 | Data de la darrera actualització: 05/04/2017

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300